Home Jonge lezers Striptips Jonge Lezers 2022: editie 3

Striptips Jonge Lezers 2022: editie 3

Deze zomerse editie van Striptips voor Jonge Lezers kan niet wachten om gelezen te worden! In Bolivia wordt de derde reus wakker uit een lange slaap, pakken we de draad van Klaw weer op met alweer het derde verhaal uit deze reeks en gooien we er een rijk geïllustreerde dichtbundel in voor jonge lezers. Er zijn weer volop nieuwe avonturen te beleven!

Door Bastiaan van Esch en Martijn Douma


Reuzen 3: ‘Bora en Leap’
Scenario: Lylian
Tekeningen: Luisa Russo
Inkleuring: Lorien
Uitgeverij: Diedeldus (Daedalus)
56 pagina’s / softcover / € 10,25
Leeftijd:8+

Op verschillende plaatsen op planeet aarde worden kinderen met buitengewone natuurlijke krachten aangetrokken door een mysterieus wezen. Ze gaan in op de onweerstaanbare oproep en maken kennis met reusachtige uit hun diepe slaap ontwakende schepsels.

Dit keer is het de beurt aan twee kinderen. Bora en Leap maken kennis met de 8 meter grote Kyma. Ze is een rotsreuzin en beheerst de aarde en mineralen. Ze verstaat de kunst van het luisteren naar verhalen en de kinderen verstaan haar taal. Kyma vertelt over de connectie met de andere wezens en kinderen en er ontstaat een band tussen de kinderen en de rotsreuzin.

Deze reeks is en blijft gruwelijk mooi. Ik gun ieder kind toe dat ie deze stripreeks onder ogen krijgt. Er wordt best veel inhoud gegeven aan de strip, maar het is goed behapbaar. De tekeningen zijn wederom prima in orde. (BvE) *****


Minions 6: ‘Mini boss Kabuki!’
Scenario: Stéphane Lapuss’
Tekeningen en inkleuring: Renaud Collin
Uitgeverij: Dupuis
44 pagina’s / softcover / € 7,50
Leeftijd: 6+

Toen Gru nog een jongen was, waren de Minions ook al zijn hulpjes. Maar of ze hem echt goed helpen…? Echt slim zijn ze niet en soms helpen ze Gru van de regen in de drup. Zo heeft Gru ineens een enorme berg in zijn tuin. Die is gemaakt van bananen – wat moet je daar nu mee? De gele vriendjes gaan ook wel eens zonder Gru op pad. Dan gaan ze bijvoorbeeld bowlen of ze werken als stewardess in een vliegtuig. Maar er gaat eigenlijk altijd wel iets mis…

Lekker luchtige strip met vrolijke zwierige tekeningen. De grappen beslaan 1 of 2 pagina’s. Er komt vrijwel geen tekst in voor. Voor een volwassene liggen de grappen erg voor de hand. De achtjarige proefpersoon kwam bijna niet meer bij van het lachen, maar vond wel dat er te weinig tekst in staat. Een goede strip om je zesjarige kind mee te leren hoe je een stripboek bekijkt. Wie houdt er nu niet van de Minions? (MD) ***½


Klaw 3: ‘Verbonden’
Scenario: Ozanam
Tekeningen en inkleuring: Joël Jurion
Uitgeverij: Diedeldus (Daedalus)
48 pagina’s / softcover / € 10,25
Leeftijd: 12+

Het is zeven jaar geleden dat Angelo Tomassini zijn geboortestad moest ontvluchten. Zeven jaar om zijn dizhikrachten te leren beheersen en de tijger in hem te bedwingen.

Maar de andere dihzi’s denken daar heel anders over. Angelo moet nu terugkeren naar huis, naar Chicago. Hij moet zijn geliefden beschermen tegen het grote gevecht dat aanstaande is.

Ik ben behoorlijk te spreken over het tekenwerk van Jurion. Het is stoer, agressief en van een goede kwaliteit.

Het scenario van Ozanam is sterk en er zit echt een ontwikkeling in het karakter van Angelo. Hij staat nu in Chicago bekend als ‘De Klaw’. Ook het verloop van de gebeurtenissen laat zien dat er nog een hoop staat te gebeuren.
(BvE) ****


Yasmina 3: ‘Het bloembardement’
Scenario, tekeningen en inkleuring: Wauter Mannaert
Uitgeverij: Dargaud
58 pagina’s / softcover / € 9,95
Leeftijd:10+

Yasmina, Kevin en zijn zus Robin zijn ernstig bezorgd want de natuur in de stad is bijna volledig verdwenen. Ze komen in actie en gaan bijvoorbeeld bommetjes van bloemzaden verspreiden in gebieden met veel beton, door deze met een soort aardappelkanon weg te schieten. Kevin vindt dat het allemaal nog niet ver genoeg gaat, de natuur moet beschermd worden! Een uitvinding van wetenschapster Amaryllis kan de oplossing zijn, maar dat is niet zonder gevaar.

Aan koken komt kok Yasmina nauwelijks toe in dit boek. Het draait allemaal om het redden van de natuur in de stad. De kinderen beleven een avontuur dat, op enkele dingen na, best realistisch overkomt. Het verhaal is recht-toe-recht-aan, geen zijsporen of dubbele laag, met wat spannende momenten. Wauter Mannaert heeft er leuke ideeën in verwerkt en zijn tekeningen zijn lekker los. Prima avonturenstrip met ecologische thema’s. (MD) ***½


Suus & Sas: ‘We love voetbal’
Scenario en tekeningen: Gerard Leever
Uitgeverij: Uitgeverij L
46 pagina’s / softcover / € 8,95
Leeftijd:8+

Suus & Sas is een hit onder meisjes in de leeftijd van 8 tot 12 jaar. “Een nieuwe Suus & Sas!” Vervolgens hoor ik ze een uur niet en even later is de strip met allemaal verhalen van een enkele pagina uit.

De dames zijn elkaars beste vriendinnen en bovendien zijn ze tweeling. De zusjes verschillen heel erg van elkaar. Suus is verlegen en altijd op zoek naar de ware. Sas hangt tijdens voetbalwedstrijden bij iedere jongen aan z’n lippen, maar begaat blunder na blunder.

De tekeningen zijn een tikkie overdreven. De humor is echt voor kinderen bedoeld. De verhaaltjes stellen niet zo veel voor, maar het wordt gegeten als zoete koek. (BvE) ***½


Bullshit en gedaas!: ‘poëzie voor tieners’
Gedichten: Frank Pollet
Prenten en vormgeving: Gitte Vancoillie
Uitgeverij: Nanuq
72 pagina’s / hardcover / € 24,95
Leeftijd:12+

Een boekje buiten onze comfortzone! We bespreken een rijk geïllustreerde poëziebundel voor tieners. Dit trok onze aandacht. Allerlei korte gedichten over de liefde. Maar ook poëzie over mensen en het dierenrijk.

Een ander interessante toevoeging aan dit boek is het volgende: op elke pagina staat een qr-code die leidt naar liedjes, video’s en nog meer gedichten.

Wij zijn gek op beeldverhalen en overdadig geïllustreerde boeken. In combinatie met het taalspel van de poëzie is dit een heerlijk boek om steeds weer in te blijven lezen. Wat vind je van dit gedicht:

Kop (zonder kip) 

Ik ben het noorden
kwijt, en het zuiden
is mij vreemd. Het westen
weet ik niet te vinden
en hoe kan het dagen
als het oosten niet meer is

te vinden
want de weerhaan is
van streek, verdwenen
met de noordenzon.

Of zuiderzon.

Of. Z.O. 

Ik hou ervan. Dit boekje hoort op elke school voor het grijpen liggen. De prijs is wel wat aan de hoge kant. Een eurootje of 10 te veel. (BvE) ***


Lees-trip 4: ‘De familie Blet tikt door’
Scenario: Frank Pollet en Moniek Vermeulen
Tekeningen: Melvin
Uitgeverij: Nanuq
32 pagina’s / hardcover / € 9,95
Leeftijd:8+

Er is er weer één! Een paarse uitvoering van de Lees-trip! Stripverhalen waarin humor, avontuur en leesplezier centraal staan. We konden niet wachten en zijn direct gaan lezen. Geestige tekeningen met hilarische taferelen over een aan schermpjes verslaafde familie Blet.

Ma, pa Bruista, Kalkta en Alfa vormen samen de familie Blet. Hun huisdier Helena, familie van de hyena-achtigen, maakt het gezellige gezin compleet. De Blets zijn helemaal verslingerd aan hun schermpjes. Dat leidt tot onvoorziene en hilarische toestanden. Wanneer hun schermgedrag uit de hand loopt, wil pa Blet ingrijpen…

De Lees-trip zet in op leesplezier via aantrekkelijke, boeiende stripverhalen. We hebben deze boekjes vorig jaar ook al eens behandeld. Zoals benoemd hebben we nu met een paarse variant te maken. Dit is voor de ervaren (jonge) lezers. We juichen deze initiatieven van harte toe. Tof dat deze boeken ook in Nederland beschikbaar zijn. (BvE) ***½


Renée
Tekeningen en inkleuring: Pieter de Poortere
Uitgeverij: Nanuq
32 pagina’s / hardcover / € 19,95
Leeftijd:5-99

Een favoriet boek van mijn jongste dochter is momenteel ‘Renée’ van Pieter de Poortere. De jonge dame kan nog niet lezen, maar dat is bij dit probleem juist geen issue. Het is een zoekprentenboek. 32 pagina’s vol met rijk gevulde illustraties, met Brussel als decor.

Manneke pis staat al op de cover en wie enigszins bekend is in Brussel, zal meerdere herkenningspunten ontdekken. Al bladerend zie je steeds meer. Naast dat Renée op elke pagina te vinden is, is er zo ontzettend veel meer te zien. Bekende Belgen tot wereldberoemde iconische figuren duiken op achter een boom (The Joker). Lupin staat op een dak van een gebouw en Kuifje zie je ook over straat rennen.

In de herkenbare stijl van Pieter de Poortere (Boerke) heeft hij zijn prenten getekend. Een uitstekende, maar alternatieve manier om een citytrip naar de hoofdstad van onze zuiderburen voor te bereiden. (BvE) ****