Home Nieuws De gebroeders Rubinstein vliegen in derde deel uit de bocht

De gebroeders Rubinstein vliegen in derde deel uit de bocht

Na de uitstekende start van de strip ‘De gebroeders Rubinsteingaat de reeks nu verder met deel 3. De verwachtingen zijn hoog! De broers Mozes en Salomon zijn twee joodse jongens met Poolse roots. Ze proberen zich in het fascistische Frankrijk in de jaren ’30 staande te houden. Jodenhaat is namelijk overal. Lukt het de jongens om in leven te blijven?

Door Bastiaan van Esch

Sobibor
Het verhaal start in Sobibor. Mozes werkt er inmiddels als barbier. Het aantal pagina’s dat gewijd wordt aan zijn verblijf aldaar blijft zeer beperkt. De aandacht ligt volledig op de verschrikkelijke gebeurtenissen die ertoe hebben geleid dat hij op dit moment in het vernietigingskamp verblijft. Hij denkt veel terug aan zijn tijd in Parijs in de jaren ’30. En specifiek wat er allemaal in 1933 op en rond de bruiloft bij de Bensoussans gebeurde…

Heel intellectueel Parijs kent Mozes Rubinstein. Het is bekend dat hij joods is. Niet bepaald een pluspunt. De spanningen in de samenleving bereiken eveneens een kookpunt. Alles voelt en is bedreigend. De broers hebben besloten dat het beter is om elkaar uit het oog te verliezen, want je kunt elkaar niet verraden. Inmiddels hebben ze elkaar al jaren niet meer gezien.

Franse nationaliteit
Het verkrijgen van de Franse nationaliteit was voor de joden in het wijnland prioriteit nummer 1. Bijkomend voordeel: bij een paspoort kreeg je ook een andere, Frans klinkende naam. De overlevingskansen stegen enorm. Mozes probeert dit samen met invloedrijke Parijzenaren te realiseren.

Op een dag wordt ‘Mo’ door de politiechef uitgenodigd op het bureau. De diender maakt hem duidelijk dat zijn broer Salomon na vijf jaar ontsnapt blijkt te zijn uit de penitentiaire landbouwkolonie van Mettray. De verwachting is dat de broers elkaar binnen afzienbare tijd wel zullen treffen. Mozes zal de chef op de hoogte moeten houden… Vanaf dat punt gaat het ineens snel en gebeurt er veel in een kort tijdsbestek.

Hulp van Raphaël B.
Salomon is ontsnapt met hulp van Raphaël Bensoussans. Een foute, aan heroïne verslaafde pooier. Een jood met veel waardevolle contacten en louche praktijken. Als tegenprestatie moet Salomon in dienst treden bij de heer Bensoussans. Hij zal zijn bevrijder helpen bij diverse oneervolle ‘werkzaamheden’.

Verlovingsfeest
De broers worden afzonderlijk van elkaar uitgenodigd op het verlovingsfeest van Raphaëls dochter. En drie maal raden wie daar in de bediening rondloopt. Salomon doet er na de ontmoeting met Mozes alles aan om onder de radar te blijven. Dat lukt redelijk. In de tussentijd zien we het duidelijke contrast met het leven van zijn broer ‘Mo’. Salomon is daar waar de politie niet zal (willen) komen. Boodschappen voor zijn broer zullen harmonieus tot hem komen…

Uit de bocht deel 1
Op pagina 43 ontdekte ik iets interessants: een uit de Bijbel citerende opperrabbijn. Dit lijkt mij enigszins opmerkelijk. De Thora is het heilige boek van de joden en gelijk aan het Oude Testament van de Bijbel. De tekst die hij vervolgens predikt is afkomstig uit Romeinen 2 vers 6. Dit is een boek uit het Nieuwe Testament. Deze wordt niet door de joden gebruikt. Ik vind dit zeer ongeloofwaardig. Dit kost een ster.

Uit de bocht deel 2
Een moment later wordt Mozes ingerekend door de politiechef. Die voelt nattigheid en het kan niet anders dan dat de broers contact hebben gehad. ‘Mo’ wordt tegen de muur geduwd en met zijn handen op zijn rug in de boeien geslagen. Een paar pagina’s verder weet hij midden op straat aan de aandacht van de chef te ontsnappen. Daar komt hij Salomon tegen. Wat klopt er niet? Mozes is nog steeds geboeid, maar nu met zijn handen voor zijn lichaam. Bijzonder slordig.

Aftrek voor het tekenwerk en scenario
Ik heb veel lof voor het tekenwerk, maar de slordige fout met de handboeien kost een ster. Étienne Le Roux en Loïc Chevalier hebben het niveau van het tekenwerk in vergelijking met de eerste delen op z’n minst weten te overtreffen. Het zijn wederom grandioze tekeningen waar je naar blijft kijken, of die je een knoop in je maag bezorgt. Het lichtgebruik is zeer verfijnd en een genot voor het oog.

Het scenario zit gedegen in elkaar. Op het juiste moment keer je terug naar Sobibor waar ook genoeg ellende passeert. De ondoenlijke keuzes waar Mozes mee geconfronteerd wordt, zijn aangrijpend. De gevolgen eveneens. De flashbacks en daarmee het eigenlijke verhaal is verder uitstekend uitgewerkt. Het citaat uit de bijbel vind ik teleurstellend en kost eveneens een ster. Dit neemt niet weg dat het inhoudelijk en qua beeld een prachtige reeks blijft.

De gebroeders Rubinstein 3: ‘De bruiloft bij de Bensoussans’
Scenario: Luc Brunschwig
Tekeningen: Étienne Le Roux & Loïc Chevallier
Inkleuring: Elvire De Cock
Uitgeverij: Daedalus
72 pagina’s / hardcover / €24,50