Home Kunst en prent Joost Swarte – Biblio+Picto

Joost Swarte – Biblio+Picto

Biblio + picto

Iedereen die het concept ‘beeld’ en beeldtaal een warm hart toedraagt houdt van Joost Swarte. In Nederland, en ver daarbuiten is hij namelijk de belichaming van communicatie via pictogrammen, klare lijnen en gelaagde boodschappen. Hij komt nu met een nieuw boek: Biblio+Picto.

Door Jeroen van Esch

biblio + pictoHet knappe van Swarte is natuurlijk zijn herkenbaarheid. Zijn eigen huisstijl zogezegd. De overbekende en net genoemde klare, (duidelijke en scherpe) lijn en figuren met zwarte ogen, of juist volledig witte kijkers zonder irissen.

Wereldwijd wordt hij gepubliceerd en geroemd om zijn unieke stijl en zoektocht naar essentie. Joost Swarte is een fenomeen. Temeer omdat hij zo’n brede interesse heeft. Strips, illustraties, glas-in-lood ramen of het nieuwe logo voor je bedrijf. Hij ontwerpt het.

75
Dat gezegd en geslijmd hebbend, Swarte wordt een dag voor Kerst 75 jaar. Ik ken mensen die dan al een jaar of wat met pensioen zijn. Maar de passie en werklust van deze illustrator lijken niet te doven. Desondanks vraag ik me af of Biblio+Picto stiekem een soort van overzichtswerk is. Een testament vind ik wat zwaar ingeschat, maar het riekt wel naar een een soort van afscheid. Het staat vol met tekeningen, ontwerpen en grafische juweeltjes uit Swarte’s œuvre.

biblio + picto

Biblio+Picto
‘In het werk van Swarte speelt het boek een hoofdrol. Hij heeft er vele vol getekend, vormgegeven en van omslagen voorzien’ meldt de omschrijving. In deze uitgave ligt het accent in het eerste deel op het boek. Als object, als levend wezen, en als drager van ideeën, die het boek zijn toevertrouwd. In het tweede deel zien we pictogrammen en silhouetten, bescheiden, betekenisvolle vignetten. Beeldtaal in essentie, ergens tussen een tekening en het alfabet.
biblio + pictoNaslagwerk
Dit boek is behalve een overzichts- ook een naslagwerk. Je mag het in een ruk uitlezen, voorzover mogelijk, maar doe dat gewoon niet. Blader er door, weer terug en dan helemaal naar het eind. Vergelijk en onderga de kunst van beeld in zijn puurste vorm. Ben je werkzaam in de grafische sector? Bestel een aantal exemplaren en verspreid ze op kantoor, immer binnen handbereik. Voor de rest is één album voldoende om je urenlang te vermaken met een unieke uitgave. Kun je er niet genoeg van krijgen? Check dan ook het New York boek. Hetzelfde formaat hardcover, een soort tweelingzusje van Biblio+Picto.

Biblio+Picto
Joost Swarte
Uitgever: Scratch
112 pagina’s / €30,- / hardcover

Haal dit boek bij je favoriete winkel of bestel direct online: