Home Jonge lezers ‘Nee, hè zo ging het echt’: hilarische graphic novel voor jonge lezers

‘Nee, hè zo ging het echt’: hilarische graphic novel voor jonge lezers

Anke en Eva zijn twee zusjes. Ze maken van alles mee. Alledaagse dingen zoals een onverwacht nestje met konijnen baby’s en het stelen van spruitjes bij de groenteboer tot het vechten om onderbroeken. Schrijfster en illustrator Anke Kuhl heeft met deze in Duitsland bekroonde graphic novel voor kinderen de gebeurtenissen gebaseerd op haar eigen jeugd.

Door Jolijn Hooiveld

De geestig geïllustreerde situaties zijn herkenbaar en daarom des te grappiger. Het gaat voornamelijk over het gezinsleven met al zijn haken en ogen en de stripverhaaltjes doen mij een beetje denken aan het programma De luizenmoeder waarin de waarheid ook op een hilarische manier wordt weergegeven.

Goede balans
In het boek komen ook serieuzere onderwerpen aan bod, zoals ruzies tussen ouders en een auto-ongeluk. De schrijfster doet dit echter op een subtiele en op een zo begrijpelijk mogelijke manier waardoor het voor kinderen behapbaar en niet te heftig is. Echter, niet elk verhaaltje is even overtuigend.

Aantrekkelijke illustraties
Anke Kuhl heeft het boek op een kleurrijke en vrolijke manier zelf geïllustreerd. De illustraties sluiten qua humor goed aan op de korte verhalen. De tekeningen zorgen voor een lach op je gezicht en geven erg goed de sfeer van de verhaaltjes weer. De hilarische gezichtsuitdrukkingen en de verschillende kamers waarin je de sfeer kunt proeven maken dat de verhaaltjes tot je verbeelding spreken.

Winnaar Duitse stripboekaward
Het boek is in 2019 bekroond met de Comicbuchpreis van de Berthold Leibinger Stiftung. Anke Kuhl heeft eerder ook de Jugendliteraturpreis in de wacht gesleept. Het lukt haar om ogenschijnlijk gewone dingen op een dusdanige wijze te verbeelden, dat het of bizar of uitermate treurig lijkt en dat door gebruik te maken van veel aanstekelijke humor.

Mee in de koffer
Deze graphic novel is zeer geschikt voor meiden vanaf een jaar of 7 en zou zeker op de paklijst voor de zomervakantie moeten staan. Het boek is grappig, luchtig, serieus en herkenbaar en daarom ideaal om te lezen, terwijl je aan het zwembad ligt te zonnen.

Nee, hè zo ging het echt
Tekst en tekeningen: Anke Kuhl
Uitgever: Luitingh-Sijthoff
136 bladzijden / hardcover / €17,99

Haal dit boek bij je favoriete winkel of bestel direct online: