Home Nieuws De Strip Speeddates van juni 2022

De Strip Speeddates van juni 2022

Juni zit er bijna op. Dit betekent doorgaans dat het ieder moment juli kan worden. En dan begint de zomervakantie! Een perfect moment om je stripverzameling op peil te brengen. We hebben weer wat nieuwe juweeltjes op een rij gezet zodat je snel kunt checken wat er in de auto kan straks!

Door Jeroen van Esch, Martijn Douma en Bastiaan van Esch


Bob Morane: ‘De 100 demonen van de Gele Schaduw’

Scenario: Christophe Bec & Corbeyran
Tekeningen: Paolo Grella
Inkleuring: Sébastien Gérard
Uitgeverij: Daedalus
56 pagina’s / softcover / € 10,95

Een klassieker keert terug met een nieuwe reeks. De legendarische avonturier Bob Morane (James Bond van de strip) bevindt zich middenin de oorlog tussen de Vietminh en het Franse leger. Bob wordt met zijn vriend Bill Ballantine en tien leden van hun missie gedropt boven de jungle van Indochina.

Bob en Bill komen er al snel alleen voor te staan. Naast hun pogingen in leven te blijven, dienen ze ook een wetenschapper in leven te houden die ook onderdeel is van de missie. Er ontwikkelt zich een aantrekkelijk gevecht, waarbij ethische thema’s een belangrijke rol spelen.

De titel verklapt eigenlijk al het plot van dit eerste deel, maar ik heb een prima avond gehad. De illustraties zijn indrukwekkend te noemen. De reeks van Bob Morane maakt een doorstart met frisse en eigentijdse tekeningen, al doet de cover anders vermoeden. Het scenario kan naar mijn idee nog niet tippen aan de kracht van de oorspronkelijke reeks, maar je moet echter van hele goede huize komen om de draad op dat niveau weer op te pakken. (BvE) ****


Dwergen 17: ‘Gurdan van de mout’

Scenario: Nicolas Jarry
Tekeningen: Pierre-Denis Goux
Inkleuring: Julia Pinchuk
Vertaling: Dieter van Tilburgh
Uitgeverij: Daedalus
56 pagina’s / softcover / € 11,25

Wie zelf weleens een biertje gebrouwen heeft wordt verzocht op te letten. Gurdan, een eigenwijze dwerg op leeftijd heeft het aan zijn rikketik. Bij enige inspanning dreigt een hartstilstand. Zijn vrienden hebben hem al een paar keer voor de dood weggehaald en zijn tijd bij de strijdkrachten zit er na zestig jaar trouwe dienst op. Hij wordt tegen wil en dank naar huis gestuurd om in het reine te komen met zijn verleden. Zijn reis begint. Hij kan eindelijk zijn droom gaan waarmaken. Een eigen moutwijn stoken, samen met zijn broer.

Onderweg komt hij in een kroeg zijn naïeve en gokgrage neef Borogam tegen. Bij terugkomst in zijn geboortedorp ontdekt Gurdan dat zijn broer verdwenen is en de stokerij verkocht. Hij koopt de vervallen zaak terug en zet alles op alles om zijn droom te verwezenlijken. Maar in het land van de Dwergen ligt er altijd gevaar op de loer.

Dwergen is een iconische stripreeks met sublieme tekeningen en een goed verhaal. De verhalen staan op zichzelf en zijn daardoor prima los van elkaar te lezen. Het verhaal over het reilen en zeilen van een een moutwijnstokerij lijkt vrij suf, maar erg gebeurt een hoop dat het verhaal spannend maakt. Belangrijker: je leert de hoofdpersoon goed kennen. Er is tijd genomen om de verschillende karakters goed uit te werken. (BvE) *****


De verloren tijden 1/4: ‘Het Heidefort’

Scenario: Jérôme Le Gris
Tekeningen: Didier Poli
Inkleuring: Bruno Tatti
Vertaling: Dieter van Tilburgh
Uitgeverij: Daedalus
56 pagina’s / softcover / € 10,25* (correctie)

Volgens de voorspelling van de Apocalyps dalen in het jaar duizend vuurballen neer uit de hemel. Alles wordt vernietigd. Beschavingen verdwijnen en duizenden generaties worden in het duister gehuld. Na eeuwen keert de zon terug aan de hemel en keert het leven ook terug op aarde. Alles wat er was is verdwenen en vergeten.

In dit eerste deel van de Verloren Tijden is het eten of gegeten worden. We leven inmiddels in de verre toekomst, maar er is geen technologisch vernuft of buitenaards leven. Het algemene thema is het opbouwen van een beschaving, maar hoe doe je dat als je duizenden jaren in ontwikkeling bent teruggeworpen? Het leven is rauw, hard en primitief. Redelijk verfrissend wel.

Deze nieuwe afgebakende reeks van vier delen is een grote verrassing. De indrukwekkende tekeningen en het goed opgebouwde verhaal beloven enorm veel voor de komende delen. Het is geenszins over de top en bovendien zeer origineel. Ik trek er alleen vanwege de prijs een ster af. (BvE) ****


Metro 2033 deel 2: ‘Masker der duisternis’

Scenario: Dmitry Glukhovsky (tekstbewerking door Peter Nuyten)
Tekeningen en inkleuring: Peter Nuyten
Uitgeverij: Arboris
56 pagina’s (64 pagina’s inclusief dossier) / softcover / € 9,95

Metro 2033 speelt zich af in Rusland. Door een nucleaire Apocalyps is er alleen leven mogelijk in de metro. Na onze uitgebreide recensie van deel 1 bespreken we nu kort en krachtig het tweede deel.

Artjom heeft al kilometers tunnels doorkruist en het eindstation van Artjom en zijn reisgenoten is Polis. Hij moet de leiders van Polis waarschuwen voor de dreiging van de mutanten.

Er heerst geen vrede in het metronetwerk, integendeel. De fascisten proberen hun greep op de stations van de metro te verstevigen. Gekweld door nachtmerries lukt het Artjom ternauwernood om feit van fictie van elkaar te onderscheiden. Wie is te vertrouwen en wie niet? Zonder wapen ben je eigenlijk al dood. Onze ranger moet alles uit de kast halen om in leven te blijven.

Het tweede deel zit uitstekend in elkaar. De tekenstijl vraagt een paar bladzijdes gewenning, maar eenmaal in het verhaal blijf je doorlezen. (BvE) ****


De kronieken van Amoras 10: ‘De zaak Sus Antigoon #2’

Scenario: Marc Legendre
Tekeningen: Charel Cambré
Uitgeverij: Standaard Uitgeverij
48 pagina’s / softcover / € 8,99

cover Amoras 10Wat ben ik toch gek op deze spin-off van Suske en Wiske. Standaard heeft met De kronieken van Amoras laten zien hoe je een klassieke reeks in de markt zet voor een oudere of juist nieuwe doelgroep. Onze helden zijn volwassen geworden en beleven net iets spannendere avonturen.

In het tweede deel van De zaak Sus Antigoon pakken we de draad weer op waar het eerste deel eindigt. Suske en Wiske zijn via mysterieuze tijdreizen beland op het eiland Amoras. De relatie met Sus Antigoon is vanzelfsprekend nogal ingewikkeld en niet van harte. Ze schuilen in het wrak van de Antverpia. Daar durft zijn bemanning niet te komen. Ze kunnen mooi op zoek naar het logboek. Maar, woont daar echt de geest van de Spanjaard? Wat is de rol van professor Barabas eigenlijk?

Het artwork van Chambré is passend ruig, strak en consistent. Er ontstaat een heerlijke sfeer die verantwoordelijk is voor een pageturner-stempeltje. Deze leg je pas weg als hij uit is. Uitstekend vervolg, ik zie uit naar het derde deel. (JvE) ****½


Suske en Wiske 363: ‘De maffe markies’

Scenario: Peter van Gucht
Tekeningen: Luc Morjaeu
Uitgeverij: Standaard Uitgeverij
48 pagina’s / softcover / € 7,25

cover suske en wiske 363En naast Amoras, loopt ook de gewone Suske en Wiske reeks natuurlijk gewoon door. Met de regelmaat van de klok verschijnt er een nieuw album. Vrijwel altijd worden er nieuwe karakters geïntroduceerd, maar net zo vaak wordt er teruggegrepen op oude bekenden. In het meest recente album, De maffe markies, draait het uiteraard om papa Van Zwollem. Zo gek als een deur en voorzien van een ongezond speel(goed)complex. Dit gaat de hele dag door totdat zijn mantelzorgende dochter Anne-Marie er letterlijk depressief van wordt.

Tijd om in te grijpen, zo vinden onze vrienden. Ze willen haar opvrolijken met een romantisch bal op het kasteel van Hingene. De teletijdmachine stuurt ze naar het verleden maar raakt beschadigd. Zal deze op tijd hersteld worden om de chaos te herstellen die inmiddels ontstaan is dankzij Van Zwollem? De droom van Anne-Marie dreigt uit elkaar te spatten. Een verrassende ingreep is noodzakelijk. Het tekenwerk is altijd goed in deze serie. Over de verhalen zijn we niet altijd enthousiast. Gelukkig is dat prima in orde bij De maffe markies. Prima album. (JvE) ***½


Star Barz

Tekst: Ger Apeldoorn
Tekeningen en inkleuring: Michiel Offerman
Uitgeverij: Hum!
46 pagina’s / softcover / € 9,95

Kapitein Al Together reist met zijn bemanningslid Pookie (een hond) en boordcomputer Siri van planeet naar planeet. Hij verkoopt koffiebonen voor de interplanetaire keten Star Barz™. Dat is soms een flinke uitdaging: niet elk buitenaards ras zit zijn verkooppraatjes te wachten en de grillige, lichtgeraakte Al heeft geduchte concurrentie van een andere verkoper. Wanneer ze prinses Helahola en haar begeleider aan boord nemen, is de crew compleet.

Grappige, dynamische tekeningen waarin veel verwijzingen verstopt zitten naar Star Wars en andere films en series. Veel cameo’s ook van stripfiguren en verwijzingen naar de stripwereld. Leuk gedaan! De korte verhalen van een pagina of 4 vormen samen een groter geheel. Het is een komische strip, maar echt grappig wil ie maar niet worden: de meeste uitsmijters komen niet echt aan. De potentie is wel degelijk aanwezig, nu nog tot volle wasdom komen. (MD) ***


Heden verse vis

Tekst: Marc Legendre
Tekeningen en inkleuring: Charel Cambré
Uitgeverij: Standaard Uitgeverij
66 pagina’s / hardcover / € 19,99

Tekenaar Cambré en scenarist Legendre zijn het stripwereldje zat, he-le-maal zàt. Vooral de manier waarop ze behandeld worden door zowel fans, uitgever als stripwinkel. Ze moeten sappelen terwijl jonge hipstertekenaars volop scoren met graphic novels en beeldromans. Cambré stelt dat ze beter een viswinkel kunnen beginnen dan zo door te gaan. Een beter idee is misschien om een eigen stripreeks te beginnen! Legendre’s huisje in Spanje is een mooie plek om dat te gaan uitwerken. In Cambré’s oude Renault 4CV bestelbusje rijden de mannen van België naar Spanje. Maar de reis verloopt niet helemaal vlekkeloos…

Wanneer ik terugdenk aan de paar keer dat ik dit album inmiddels heb gelezen begin ik spontaan te glimlachen. Want de combinatie van een luchtige reis met allerlei belevenissen en de continu op elkaar vittende en scheldende auteurs werkt bijzonder goed en is heel grappig. De stripwereld wordt meerdere keren op de korrel genomen. Het plezier dat de heren hebben gehad bij het maken van dit stripboek spat ervan af. Deze komische roadtrip is een heel aangename verrassing! (MD) ****½