Home Kunst en prent Rotterdam Stripstad – 100 jaar strips in de stad

Rotterdam Stripstad – 100 jaar strips in de stad

Vandaag (25 juni 2022) is het de dag van de Rotterdamse geschiedenis. In de afgelopen honderd jaar is er in de fotogenieke havenstad bijzonder veel gebeurd op het gebied van de negende kunst. De opkomst van de strip in Nederland en het beeldverhaal in het algemeen laten zien dat Rotterdam daar een belangrijke rol inneemt. En dit alles is vastgelegd in het boek Rotterdam Stripstad, 100 jaar strips in de stad.

Door Bastiaan van Esch

We ontvingen de alweer tweede druk van het boek Rotterdam Stripstad. Boordevol anekdotes, verrassende ontdekkingen en interviews met beroemde striptekenaars. Het is als het ware een groot kleurrijk dossier van 244 pagina’s. De eerste druk verscheen afgelopen maart en was binnen de kortste keren uitverkocht.

Rotterdam, stad van de negende kunst
Wie in Rotterdam woont of er regelmatig komt en de moeite neemt om in de straten en steegjes van het karakteristieke centrum zijn ogen de kost te geven, weet niet waar hij kijken moet. Overal duiken de mooiste kunstwerken op. Street art en kunst is overal aanwezig. Elke straat heeft zijn eigen verhaal. Een rondleiding door het centrum is daarom ook ten zeerste aan te raden.

100 jaar strips in de stad
Het boek is in 4 verschillende onderwerpen gecategoriseerd. Deel 1 beslaat de gehele geschiedenis van de strip in de afgelopen 100 jaar. Over hoe er een innige band ontstond tussen de stad en het beeldverhaal, hoe het borrelt in het interbellum, de wederopbouw van het door de oorlog verwoeste centrum, van bloot tot groot en zo voorts. Alle periodes passeren de revue.

Deel 2 geeft een uniek overzicht van 100 jaar Rotterdam in strips. Vooral in de laatste 50 jaar is de metropool enorm in de hoogte gegroeid. Maar de Rotterdam heeft veel meer te bieden. Denk aan de kubuswoningen of veel eerder: het Van Nelle gebouw, Diergaarde Blijdorp en Hotel New York. Vele oude imposante gebouwen zijn bewaard gebleven. En in veel strips komen deze bouwwerken terug. Vaak met een paar pennenstreken of juist zeer gedetailleerd, het is altijd herkenbaar.

Rotterdamse striptekenaars
Deel 3 laat een uitgebreid beeld zien van de Rotterdamse striptekenaars. Onlangs hadden wij een weggeefactie van De Vloek van Rood, een album van Sterric. Deze jonge illustrator pronkt op de eerste pagina’s met een interview en beelden van haar werk. En wie kent de puzzels van Jan van Haasteren niet? Deze populaire, vaak absurdistische getekende puzzels zijn razend populair.

Levende legende
En de redding van de Nederlandse strip is de Rotterdamse Aimée de Jong. Ze is de maker van onder andere de bestseller Dagen van Zand. Zij beschrijft in dit boek de geschiedenis van het beeldverhaal in het algemeen. Ze vertelt dat we niet zonder strips kunnen. “Beeldtaal is de oudste vorm van communicatie die er bestaat” en “de kracht van de tekenaar is het tonen van dat wat je op andere manieren niet kunt overbrengen”. En gelijk heeft ze.

Klaar voor de toekomst
Het boek wordt afgesloten met een aantal korte strips over de stad Rotterdam. Verschillende illustratoren laten hun blik van de stad van nu zien, vastgelegd voor de toekomst. Rotterdam Stripstad geeft op een creatieve en krachtige manier een compleet beeld van 100 jaar strips van misschien wel de mooiste stad van ons land.

Rotterdam Stripstad
Auteur: Sander Grip
Hoofdredacteur: Theo Seesing
Fotograaf striptekenaars: Marieke Odekerken
Illustratie omslag: Egon de Regt
Grafisch ontwerp: Loes Sikkes Visuele Communicatie
Uitgeverij: Scratch Books (2e druk).
244 pagina’s / €34,95 / hardcover met linnen rug

Haal dit boek bij je favoriete winkel of bestel direct online: