Tom Poes en de laarzenreuzen is de eerste opzet van een verhaal, dat onder de naam Tom Poes en het geheim van de Blauwe Aarde in 1941 in De Telegraaf verscheen. In 1942 werd dit gegeven gebruikt als scenario voor een tekenfilm: Het geheim van de grot. Deze werd tijdens de oorlog gemaakt maar nooit uitgebracht.
Door Jeroen van Esch
Na deze introductie begint onmiddellijk het verhaal. Sfeervol, met antiheld Olivier B. Bommel bij een heerlijke open haard. ‘Prettig om hier zo rustig te zitten!’ zei Heer Ollie tevreden. Het nawoord is prima verzorgd door Bommeldeskundige Pim Oosterheert, welzeker een fijn begin Tom Poes, maar met dit soort bijzondere uitgaves pleit ik er immer voor om te beginnen met enkele inleidende woorden vooraf. Dat geeft vooral de lezer zonder natuurlijk grijs haar de nodige handvatten om het één en ander beter te kunnen duiden. Denk aan de periode, de verstopte links met de oorlog of hoofdrolspelers rondom de toenmalige politieke situatie.
Pikkin
Dat gezegd en gesproken hebbende, duiken we dus in het relaas over de kwaadaardige dwerg Pikkin. Hij loert vanuit zijn grot precies langs de voorste Zwarte Berg de laagvlakte in. Daar ligt het koninkrijk Groen-Knollenland. Een onbereikbare rijkdom voor een menneke als hij. Maar daar gaat verandering in komen. De dwerg smeedt een listig plan. Hij creëert zeven Laarzenreuzen die voor hem de vruchtbare landerijen gaan plunderen. Tom Poes leest over deze geschiedenis en besluit op pad te gaan om de vervelende onderdeur de wacht aan te zeggen.
Beeldende taal
Een ieder die bekend is met de verhalen van Marten Toonder, koestert zijn stijl. Zijn prachtige taalgebruik – ietwat dramatisch, beeldend en doorspekt met humor. In een hoog tempo, ondanks de gul beschrijvende zinnen, wordt toegewerkt naar de climax, de list om de slechte dwerg uit te schakelen. Het is een oud verhaal, 80 jaar (!) oud maar ik voelde direct de behoefte om het mijn kinderen (6, 8 en 10) voor te lezen. Ademloos publiek.
Natuurlijk, de vele potloodtekeningen en filmbeelden zijn gedateerd. Maar vooral: te dateren. Elke goede kunststroming is herkenbaar en heeft daardoor zijn unieke charme. Het werk van Toonder behoeft dan ook geen extra reclame. Maar het is vooral zo gaaf dat het in dit boek zo mooi is samengebracht. Verschillende generaties kunnen hier hun hart aan ophalen. Zij die even teruggaan naar toen, en zij die – als ze het een kans geven – een verborgen parel ontdekken. Volgens de kenners is dit een van de mooiste Tom Poes prentenboeken ooit. Ik sluit me hierbij aan. Wat een fijne, luxe uitgave is dit. Let echter wel op: de oplage is beperkt, en op = echt op.
Tom Poes en de laarzenreuzen
Tekst & tekeningen: Marten Toonder
Uitgever: Just Publishers
40 pagina’s / €24,95 / hardcover
Haal dit boek bij je favoriete winkel of bestel direct online: