Home graphic novel Flappie: nostalgisch lied als beeldverhaaltje

Flappie: nostalgisch lied als beeldverhaaltje

Zeg ‘Flappie en iedereen weet dat je het hebt over het konijn uit het lied van Youp van ’t Hek. ‘Iedereen’ is een ruim begrip: op zondagmorgen liet ik het ironische kerstliedje luisteren aan mijn dochters van 9 en 11. Vervolgens lazen ze ook het bijbehorende beeldverhaaltje over het beroemde konijn…

Door Bastiaan van Esch

De oudste vond het naast zielig ook vooral een geestig lied. De dame van 9 stond het huilen nader dan het lachen. De ironie als stijlfiguur is voor haar nog onbekend. Na enige toelichting vervolgde ze de maaltijd. ‘Flappie’ is een tijdloos liedje. Generatie overstijgend kun je het ook noemen, maar werkt het ook als beeldverhaal?

Meezingen
Binnen een minuut of tien heb je het van kaft tot kaft meegezongen. Meegezongen? Ja, dat effect heeft het op je brein. Omdat het zo bekend is, blijkt het onmogelijk om de tekst te lezen zonder in je hoofd mee te blèren.

Gezocht: konijn!
De tekeningen bij de tekst zijn, zoals je verwachten mag, geheel in kerstsfeer. Alles wordt in gereedheid gebracht voor die heerlijke maaltijd met de ganse familie. Maar Youps zoektocht naar Flappie overstemt alles. De illustraties van het konijn zijn in de herkenbare stijl die Tolman in haar werk altijd laat zien. Ogenschijnlijk eenvoudige tekeningen zijn vooral aandoenlijk en warm.

De tand des tijds
De tekeningen sluiten naadloos aan op de tekst van het lied. Bij mij werkt het in de vorm van een beeldverhaal uitstekend. De liveregistratie uit 1981 doorstaat in combinatie met de illustraties met glans de tand des tijds. Ook na al die keren dat het liedje voorbij komt bij de Top 2000 verveelt het niet. En na de laatste bladzijde van het handzame boekje eindig je wederom met een lach op je gezicht.

Duo
Youp heeft naEen zee van tijd de succesvolle samenwerking met illustrator Marije Tolman een vervolg proberen te geven. Een kort beeldverhaal over het bekendste gefileerde konijn van Nederland ontbrak gewoon nog. Youp en Marije voelen elkaar op een bepaalde manier zo goed aan dat de teksten van de pensionado en de illustrator hand in hand gaan. En met Flappie is het hen opnieuw gelukt, maar de uitgeverij scoort minder punten.

Snel scoren op klein formaat
De keuze om het in A5 formaat uit te brengen vind ik een gemiste kans. Het blijft nu bij een grappige uitgave, maar het is te duur voor wat je er werkelijk voor krijgt. Het had luxer gemogen, ondanks de hardcover uitgave. Bijvoorbeeld op een groter formaat met dikker papier en wellicht met een mooi gouden koord.

Cadeau voor onder de kerstboom
Het kan heel goed zijn dat je geen boodschap hebt aan het feit dat Flappie nogal klein uitgevallen is. Het is en blijft een grappig boek. Leg hem onder de kerstboom en je maakt er zonder twijfel iemand blij mee.

Flappie
Scenario: Youp van ’t Hek
Tekeningen: Marije Tolman
Uitgeverij: Thomas Rap
64 pagina’s / hardcover / €18,99

Haal dit boek bij je favoriete winkel, of bestel direct online: