Home graphic novel Bestemming Canada als dwarse doorsnede

Bestemming Canada als dwarse doorsnede

Wie kent geen vriend, collega of praatgrage oom die altijd zijn mond vol heeft van ‘die economische vluchtelingen’ die ‘onze banen inpikken’? Maar sta je er wel eens bij stil dat ook duizenden Nederlanders de afgelopen decennia puur voor geld of avontuur emigreerden met als, bijvoorbeeld, Bestemming Canada?

Door Jeroen van Esch

Daarover is een bijzonder boek verschenen, op initiatief van de Nederlandse consul in Canada. Hij wist Aimée de Jongh op een stripfeestje te strikken. Dit klinkt allemaal nogal dubbelzinnig als ik het teruglees, maar het komt erop neer dat onze nationale tekentrots gevraagd werd een expositie over dit onderwerp vorm te geven. Ze ging een team van kunstenaars leiden om de biografieën van tien immigranten in Canada te visualiseren.

Album
Na contact met uitgever Scratch werd besloten om er ook een album van te maken. Waarom en hoe verlieten de emigranten Nederland? Wat verwachtten ze te vinden in de uitgestrekte wildernis op de plek van bestemming? Vooral het wanneer vond ik zelf ook interessant. Ergens voelt de massale uittocht aan als een gebeurtenis van een eeuw geleden of zo. Toch is er ook een verhaal over iemand die heel recent is vertrokken. En dat maakt dit overzicht nog relevanter.

Doorsnede
Nog een extra dimensie is het feit dat elk verhaal weergegeven is door een andere tekenaar. Dus tien avonturen in tien totaal verschillende stijlen. Het levert een mooie dwarsdoorsnede op van de geschiedenis, èn van onze striptekenaars. Niet elk verhaal is even spannend, niet elk verhaal is even mooi getekend. De toppers (Erik Kriek!) steken er met kop en schouders bovenuit. Maar ook die laten soms steekjes vallen. Zo vind ik de geforceerde vertalingen van Aimée, van vrij basic zinnen uit het Engels, totaal onnodig en bijna storend. Een paar collega’s hebben moeite met de spanningsboog en een goed slot. Misschien willen ze teveel vertellen.

Het is ook niet niks. Een samenvatting maken van een hoofdstuk uit onze geschiedenis dat nog steeds niet afgelopen is eigenlijk. Er zijn een miljoen familieverbanden tussen Canada en Nederland. Hierover is gelukkig een uitgebreid dossier gemaakt dat dieper op de materie ingaat. Bestemming: Canada is een unieke uitgave waarin maar weer eens duidelijk wordt hoe de negende kunst de geschiedenis tot leven kan brengen.

Over de auteurs
In alfabetische volgorde van achternaam werkten aan dit project mee: Floor de Goede (1980), Erik de Graaf (1961), Aimée de Jongh (1988), Hanco Kolk (1957), Erik Kriek (1966), Mei-Li Nieuwland (1988), Jordi Peters (1985), Emma Ringelding (1991), Anna Stalinski (1989) en Paul Teng (1955). Het boek bevat een korte biografie en een overzicht van de werken waar de tekenaars om bekend staan. Het dossier werd aangeleverd door John van Immerseel die tevens een boek schreef over het onderwerp: For a better life, the story of Dutch emigration from Rotterdam to Québec City, April 26-May 5, 1952, aboard the Sibajak (2019).

Bestemming: Canada
Tekeningen & Scenario: Aimée de Jongh e.a.
Uitgever: Scratch Books
136 pagina’s / €27,50 / hardcover

Haal dit boek bij je favoriete winkel, of bestel direct online:

RECENSIES OVERZICHT
ARTWORK
SCENARIO
Vorig artikelHet lange wachten wordt beloond
Volgend artikelEen zee van tijd is goud waard
bestemming-canada-als-dwarse-doorsnedeWie kent geen vriend, collega of praatgrage oom die altijd zijn mond vol heeft van 'die economische vluchtelingen' die 'onze banen inpikken'? Maar sta je er wel eens bij stil dat ook duizenden Nederlanders de afgelopen decennia puur voor geld of avontuur emigreerden met als, bijvoorbeeld, Bestemming Canada?