Home graphic novel Het lange wachten wordt beloond

Het lange wachten wordt beloond

Een tijdje geleden werd mij door een allervriendelijkste heer een bijzonder album toegestuurd. Een ‘zacht poëtisch verhaal’ over ‘hoe kleine dingen soms je leven een heel nieuwe wending kunnen geven’. De man in kwestie is Dagmar Verfaillie. Verrassend genoeg tattoo artist by day, graphic novellist by night.

Door Jeroen van Esch

Blanco als ik ben op het tattoo vlak (de focus ligt meer op papier als inktdrager), was ik heel nieuwsgierig naar deze uitgave. Want als je het artwork ziet dat ze maken is dat vaak regelrechte kunst. Alleen, voor een heel select gezelschap. Met Het lange wachten kiest Verfaillie, die trouwens ook illustrator is, voor een veel groter publiek.

Opa
Het boek draait om een jonge vrouw, op ziekenbezoek bij opa. Er volgt een onverwachte wending als hij haar openhartig en met een zekere weemoed vertelt over een grote, verloren liefde. De hoofdpersoon (een naam komen we niet te weten) kan het niet loslaten – ze komt vooral zichzelf tegen.
De gebeurtenissen zijn deels autobiografisch vertelt de tekenaar. Hij hoorde een dergelijk verhaal van zijn grootvader. ‘Dat is mij altijd bijgebleven en werd de basis van de graphic novel.’ Ook de leefwereld van het meisje is terug te leiden naar Verfaillies jeugd: ‘Het huis waarin ik ben opgegroeid in Beveren, de markt van Ardooie, het oude kerkhof en café Sint-Georges in Roeselare (alle in België)’.

Poetic
Dagmar verkoopt zijn kenmerkende stijl als volgt. ‘Het is mijn typische poetic stijl waarin ik zowel artwork als tattoo’s uitwerk. Elk beeld is gedetailleerd, verfijnd en straalt een vorm van romantiek en melancholie uit. Het kleurenpallet is zacht, maar toch levendig’.
In het album komt dit nadrukkelijk tot uiting in de groen- en bruintinten. Dit schept een heel eigen sfeer. Iets sprookjesachtig haast. Alleen de handen lijken soms op die van een paspop – maar dit stoort niet. Het past ergens prima in het totale plaatje.

Het lange wachten is het prima debuut van Dagmar Verfaillie in de stripwereld. De tweede druk in België is het bewijs. Nu Nederland nog veroveren.

Het lange wachten
Tekst & tekeningen: Dagmar Verfaillie
Uitgever: Uitgeverij Lijnwerk / Arthouse The Liner
88 pagina’s / €27,99 / hardcover

Haal dit boek bij je favoriete winkel of bestel direct online:

 

RECENSIES OVERZICHT
ARTWORK
SCENARIO
Vorig artikelHet mooiste van Annie M.G. Schmidt
Volgend artikelBestemming Canada als dwarse doorsnede
het-lange-wachten-wordt-beloondEen tijdje geleden werd mij door een allervriendelijkste heer een bijzonder album toegestuurd. Een 'zacht poëtisch verhaal' over 'hoe kleine dingen soms je leven een heel nieuwe wending kunnen geven'. De man in kwestie is Dagmar Verfaillie. Verrassend genoeg tattoo artist by day, graphic novellist by night.