Home Nieuws De complete André van Duin 1

De complete André van Duin 1

FC Knudde en De Stamgasten zijn iconische en ronduit humoristische strips. In het AD bezorgt het menig lezer een grijns op z’n gezicht. Toon van Driel tekende in de jaren ’80 ook vele paginagrote André van Duin-verhalen. De eerste bundeling is een feit en wij namen de tijd om hier eens goed voor te gaan zitten.

Door Bastiaan van Esch

Rijk verleden
Vele generaties zijn opgegroeid met André van Duin. En telkens lijkt hij zichzelf opnieuw uit te vinden. Van Duin oogde in zijn jonge jaren vrij onbeholpen en dom, maar wie naar oude beelden van de komiek kijkt moet bekennen dat het vakwerk is, wat hij ten tonele brengt.

Handelsmerk
Zijn bos met rood haar was zijn handelsmerk. Inmiddels is het wat grijzer geworden, maar met een leeftijd van 76 jaar mag dat ook wel. En nog altijd is hij actief en presenteert hij samen met Janny van der Heijden ‘Heel Holland Bakt’ en ‘Denkend aan’. De snelheid waarmee hij de grappen uit zijn mouw schudt en het plezier dat hij uitstraalt, het werkt aanstekelijk.

Toon van Driel
Zo lukte het Toon van Driel ook om over een van de grootste komieken van ons land in de hoofdrol een verzameling geestige verhalen te tekenen. De ene grap is beter geslaagd dan de andere, maar als je in een hele goede bui bent is elke pagina de moeite waard. Zoals je mag verwachten, zit de kracht bij alle gebeurtenissen in de twist. Je denkt dat het verhaal linksaf gaat, maar je komt vaak bedrogen uit. Vaak resulteerde dit bij mij in een diepe zucht en een glimlach. Het lijkt makkelijk wat Van Driel doet, maar dat is het allerminst.

Pak rammel zonder schrammetje
Een uiterst grappige situatie is het moment dat hij zijn auto in het Duingebied volledig total loss rijdt, maar zelf zonder schrammetje weet uit te stappen. André wandelt bij zijn auto vandaan en struikelt over een seksend stelletje. Vervolgens krijgt de grappenmaker van de kleerkast in adamskostuum een ongenadig pak rammel.

Zure regen en stikstof
Dat bepaalde kunstenaars de gave bezitten om altijd actueel te blijven blijkt wel uit het volgende voorbeeld: Van Duin kijkt naar de tv en het geschreeuw knalt uit de beeldbuis de huiskamer in. Het gaat over de gevolgen van de zure regen. De bomen en planten gaan kapot en wat maakt het die man op tv uit!? De clou zal ik niet verklappen, maar het stripje had ook vandaag de dag in de krant kunnen verschijnen.

Bundeling
De verzameling stripverhalen over Van Duin is dus gebundeld en daarbij zijn er drie eerder verschenen stripboeken samengevoegd. De stripverhalen zijn gepubliceerd in de jaren tachtig in de Telegraaf en in Veronica Weekblad. De humor moet je uiteraard wel liggen, want met grote regelmaat is de humor behoorlijk zwartgallig. Vooral dat laatste kan ik wel waarderen.

De tekenaar
Toon van Driel (16 februari 1945) stond afgelopen maart maar liefst 50 jaar met zijn FC Knudde-strips in het Algemeen Dagblad. Wat een mijlpaal en rijke loopbaan heeft de tekenaar opgebouwd. Naast de André van Duin-strips, FC Knudde en de Stamgasten heeft Van Driel nog meer gedaan. Denk hierbij aan de Familie Weltevree, Lachen, dieren, brullen en Wibo & Gorp. Deze zijn allemaal wellicht wat minder bekend, maar Toon van Driel verveelt zich niet. In het interview met de tekenaar lees je hier meer over.

Interview
In deze eerste bundel vertelt de tekenaar over zijn drijfveren en het succes van zijn werk. Het tekenen is hem met de paplepel ingegoten, want zijn vader illustreerde vroeger al menig advertentie. Van Driel heeft, zoals hij zelf zegt, “nogal last van een structurele roep om erkenning”. Dit is een van de oorzaken van zijn lange carrière.

Erkenning
In 1988 ontving hij voor zijn gehele oeuvre de Stripschapsprijs. Bij de uitreiking had André van Duin ook een rol. In deze bundel leer je Van Driel een stuk beter kennen en je ontdekt onder meer wat hij tegenwoordig naast het tekenen nog meer doet. Van Driel blijft strips tekenen voor dagbladen en tijdschriften, maar weet zich ook uit te leven als acrylschilder. Inmiddels heeft hij in meerdere musea geëxposeerd.

De complete André van Duin 1
Scenario: André van Duin en Toon van Driel
Tekeningen: Toon van Driel

Uitgeverij: Cliché
160 pagina’s / hardcover / € 34,95

Haal dit boek bij je favoriete boekwinkel, of bestel direct online: