Home Nieuws De Jaren Eppo

De Jaren Eppo

jaren eppo

Naar aanleiding van het succes van overzichtswerk ‘De jaren Pep’ kreeg schrijver Ger Apeldoorn (1959) talloze verzoeken van liefhebbers om ook ‘De jaren Eppo’ te gaan schrijven. Na enkele jaren zwoegen vond de officiële boekpresentatie plaats op 1 juni 2018, op de eerste verdieping van een aan verbouwing onderhevige boekhandel Donner te Rotterdam. De officieuze introductie van het boek was al geweest: tijdens de Stripdagen te Haarlem (25 mei tot en met 3 juni) was het boek al te koop en werd er door de auteur gesigneerd.

Tekst en foto’s: Martijn Douma

Nadat Rob van Bavel, uitgever van (onder andere) Eppo, de aanwezigen welkom had geheten gaf hij het woord aan Don Duyns, een oud-studiegenoot van Ger Apeldoorn. Don leerde Ger kennen tijdens hun studietijd, beiden studeerden Theaterwetenschappen in Amsterdam. Ger was een ouderejaars toen Don aan de studie begon. Van de theaterpraktijken van Ger deelde Don niet al te veel, maar een anekdote over een scene waarin Ger aan naakt koken doet spreekt tot de verbeelding. Na hun studies hebben beide heren scenario’s voor diverse televisieseries geschreven en met elkaar zijn in contact gebleven. Door de sterke voorliefde voor de strip die Ger erop na houdt verbaasde het Don niet dat Ger uiteindelijk is teruggekeerd naar de stripwereld.

Overhandiging
Vervolgens ging Don over tot de officiële overhandiging van het eerste exemplaar van ‘De jaren Eppo’ aan Martin Lodewijk. Martin was samen met Peter de Smet (de tekenaar van onder andere De Generaal) de drijvende kracht achter de overgang van Pep en Sjors naar Eppo. Direct na de overhandiging werd ook Ger Apeldoorn op het podium gehaald voor een fotomoment.

Martin Lodewijk vertelde daarna een en ander over de totstandkoming van het blad. De verkopen van Sjors en Pep waren tanend, waarop Peter de Smet en hij in de kroeg op het idee kwamen om de beide stripbladen te vervangen door één stripblad met een volledig Nederlandse productie en een hogere oplage dan de afzonderlijke oplages van Sjors en Pep. Achterliggende gedachte was ook om met het nieuwe stripblad een fonds aan stripalbums te kunnen opbouwen, zoals in het buitenland al gebruikelijk was – denk aan Dupuis, Dargaud en andere grote uitgevers. De uitgever zag het wel zitten en stelde 1 miljoen gulden ter beschikking om het van de grond te krijgen.

Eppo
Peter en Martin werden vervolgens ook gevraagd om gezamenlijk de hoofdredactie van Eppo te vormen. Maar Peter haakte af: hij gaf de voorkeur aan het tekenen. Frits van der Heide, die redacteur van Pep was, verving hem vervolgens. Vanuit een kantoortje in het pand van de uitgever in Haarlem werd vervolgens gewerkt aan een nieuw striptijdschrift, met een link naar het verleden (Pep en Sjors), maar ook met nieuwe striphelden en –verhalen.  Het boek ‘De jaren Eppo’ gaat hier in detail op in.

Tenslotte was Ger Apeldoorn aan de beurt. In zijn jeugd was hij geabonneerd op Pep en las hij het blad met veel plezier. De goede herinneringen en gesprekken erover met andere stripliefhebbers maakten dat hij ‘De jaren Pep’ heeft geschreven. Dit boek bleek een onverwacht succes, waarna liefhebbers begonnen te vragen naar ‘De jaren Sjors’ en ‘De jaren Eppo’. Met het stripblad Sjors had de auteur echter niet zoveel, wat het lastig maakt om er een goed boek over te kunnen schrijven.

jaren eppoScannen maar
Bij de Eppo was het probleem echter dat er veel minder originele tekeningen, illustraties en platen voorhanden waren dan voor ‘De jaren Pep’. Reden voor Ger om niet aan het boek te willen beginnen. Totdat uitgever Rob van Bavel hem erop wees dat de scantechnieken tegenwoordig dusdanig gevorderd zijn dat dat geen problemen zou mogen opleveren. En dus kon Ger alsnog aan het werk en heeft hij meer dan 40 tekenaars/auteurs, oud-redactieleden en andere betrokkenen geïnterviewd en veel beeldmateriaal verzameld (origineel en gescand) om in het boek te kunnen presenteren.

Het boek gaat niet alleen over Eppo zelf (1975-1985), maar ook over alle opvolgers: Eppo Wordt Vervolgd (1985-1988), Sjors en Sjimmie Stripblad (1988-1998), vanaf 1994 SjoSji), Sjors en Sjimmie Stripblad Extra (1988-1994), Striparazzi (1998-1999) en uiteindelijk de ‘hernieuwde’ Eppo (2009-heden). Het resultaat mag er zijn: een boek van 160 pagina’s, in full color op glossy papier, gevuld met tekeningen, illustraties en hele pagina’s met strips uit Eppo.

jaren eppoNa deze officiële presentatie was er gelegenheid om het boek te laten signeren door Ger en Martin.

De jaren Eppo is nu verkrijgbaar in hardcover met linnen rug en in softcover.

[bol_product_links block_id=”bol_5b16ecb52de33_selected-products” products=”9200000089701287,9200000089701293″ name=”De jaren eppo” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]