Home Nieuws Forum Groningen pakt uit met The art of DC – The dawn...

Forum Groningen pakt uit met The art of DC – The dawn of Super Heroes

Art of DC Jeroen van Esch

Het is een heerlijke zomerse zaterdag als we afreizen naar Groningen. Doel is de expositie The art of DC – The dawn of Super Heroes. De halve rondweg ligt in puin, maar het prachtige Forum Groningen is goed bereikbaar.

Door Jeroen van Esch

We worden hartelijk ontvangen door Malou de Koning van Forum. Ze vertelt dat er de afgelopen weken hard hard gewerkt is om de expositie klaar te maken voor het publiek, om te zorgen dat een paar honderd unieke objecten een plekje kregen in de expositie.

DC comics
Foto: J.C. van Esch

‘De tentoonstelling bevat meer dan 160 originele tekeningen, comics, maar ook talloze kostuums, props en artworks uit films als The Dark Knight Rises, Wonder Woman en Joker. Zoals de originele Batpod en het kostuum van The Joker, gedragen door Heath Ledger.’ Ze benadrukt het unieke karakter van de expositie. ‘De tentoonstelling was eerder te zien in Parijs, waar hij tot stand kwam, en onder andere in Londen, Abu Dhabi en Hong Kong. Hij komt net uit Japan, en is in Europa alleen nog hier in Groningen te zien. De tentoonstelling gaat in het nieuwe jaar richting de Verenigde Staten.’

kostuums batman
Foto: J.C. van Esch

Goud
De genoemde originele tekeningen dateren veelal uit de jaren ’30 tot ’90 van de vorige eeuw. Stuk voor stuk iconische en kostbare platen. Ze worden aangevuld met modern artwork en de wereldberoemde, in de films gebruikte kostuums. En niet te vergeten het topstuk de Batpod – de imposante motor van Batman, inclusief opgelopen beschadigingen tijdens de opnames.

Superman
Foto: J.C. van Esch
DC Jeugdjournaal
Foto: J.C. van Esch

Jeugdjournaal
Omdat we middenin de zomervakanties zaten, was een groot deel van de redactie elders in Europa. Ik toog dus samen met mijn assistent Amon mee, die pardoes door het aanwezige Jeugdjournaal voor de camera werd gevraagd om wat te vertellen in de uitzending over de Batpod.

Over de expositie
The Art of DC – The Dawn of Super Heroes is een schitterende tentoonstelling die de geschiedenis en mythologische kracht van klassieke superhelden eert. Personages en verhalen die al vele generaties tot de verbeeldingen spreken, waar vele beroemde regisseurs hun tanden in hebben gezet, zijn een vast onderdeel van onze cultuur geworden. Onder de vele bezoekers waren verklede kinderen (gratis toegang) en echte fans. Waaronder liefhebber Stephan Berger uit Leeuwarden, met toepasselijke tattoo’s. Ze konden allemaal hun hart ophalen in de verschillende, stijlvol ingerichte zalen met topstukken.

Over DC Comics
DC Comics is een van de grootste en oudste Amerikaanse stripuitgeverijen. De eerste strip werd in 1937 gepubliceerd. De meeste verhalen spelen zich af in fictieve werelden, met solo personages als Superman, Batman en Wonder Woman – even iconisch als heroïsch – en heldenteams als Justice League en Suicide Squad. Naast helden kent het universum van DC ook beroemde superschurken zoals de Joker. Al tientallen jaren is DC een van de grootste Amerikaanse stripuitgevers, samen met Marvel Comics.

Forum Groningen brengt The Art of DC – Dawn of the Super Heroes samen met Art Ludique-Le Musée, DC Entertainment en Warner Bros.

The Art of DC – The Dawn of Super Heroes
Expositie, van 30 juli 2022 t/m 8 januari 2023
Forum Groningen, Nieuwe Markt 1, 9712 KN Groningen
Tickets en meer informatie is te vinden op forum.nl/dc

the art of DC