Home graphic novel ‘Hild’ zet vrouwen uit de middeleeuwen in de schijnwerpers

‘Hild’ zet vrouwen uit de middeleeuwen in de schijnwerpers

Prinses Kriemhild groeit op in Bourgondië. Haar vader en broers delen de lakens uit in het rijk en de belangen van vrouwen doen er niet toe. De jonge prinses vindt daar iets van en dat blijft niet onopgemerkt.

Door Bastiaan van Esch

Burg (W)eltz, Bourgondië. Als de koning komt te overlijden wordt Kriemhilds oudste broer Gunther de nieuwe koning. Een slapjanus eerste klas. Er is alleen wel een probleem: hij heeft geen vrouw en er is dus geen troonopvolger.

Rechterhand
In het koninkrijkje van de Bourgondiërs was Hagen de trouwe adviseur van de koning. Deze rol bleef hij ook na de dood van de koning vervullen. Hagen is een wijze diplomaat, maar tevens een sluwe vos. Hij heeft het beste voor met de familie, maar ook met zichzelf.

De blonde prins
Als op een dag prins Siegfried van Santen arriveert in het kasteel, worden de kaarten opnieuw geschud. Siegfried is de koning van een grote zwervende legermacht. Deze huurling is een drakendoder. Een krijger eerste klas!

De Saksen over u!
Als de bode de zaal in komt rennen en meldt dat de Saksen aan de grenzen van het koninkrijk staan om de Bourgondiërs uit de weg te ruimen, is het de diplomaat Hagen die adviseert om te gaan onderhandelen. Het leger is niet opgewassen tegen deze krachtpatsers, want de verrassing is te groot en de voorbereidingstijd te kort.

Siegfried weet niet wat hij hoort en spoort de koning aan om samen met zijn manschappen wél ten strijde te trekken. Dan is het voorlopig klaar met de oorlog en heeft Gunther meteen zijn visitekaartje afgegeven.

Wake-upcall
De Bourgondiërs komen als winnaars uit de strijd en het feit dat het ook anders had kunnen aflopen is de koning niet ontgaan. Er moet gezorgd worden voor nageslacht, dus op zoek naar een vrouw! Gunther heeft gehoord dat er in het verre IJsland een vrijgezelle koningin heerst. Zij draagt de naam Brunhild en ze is ‘beschikbaar’, dus zij zal zijn vrouw worden en een zoon baren!

Inclusieve thematiek
Koningin Brunhild moet uiteindelijk haar lot inzien en zal de vrouw worden van die snotneus uit Bourgondië. Van een klik is allerminst sprake en de romantiek is ver te zoeken. Niet heel verwonderlijk.

De IJslandse is namelijk niet van de mannenliefde, maar laat een vriendin achter in haar koninkrijk. Toch zal ze een zoon moeten geven aan Gunther, maar daar wil ze niet aan meewerken. Je kunt iemand per slot van rekening niet dwingen…

Me-too
In het verhaal zit een me-too gerelateerde scène en die spreekt tot de verbeelding. Je voelt de vernedering en de eenzaamheid. Dit zorgde wel even voor een knoop in mijn maag.

Stereotiepe karakters
Hild
is ondanks een paar pittige passages toch een vrij luchtig verhaal. De karakters zijn interessant, maar vrij stereotiep. Een onzekere koning, een narcistische prins, het kille karakter van de koningin en de moeder van de koning die zich al decennia lang berust in haar lot.

Paralellen met huidige tijd
De paden van Kriemhild en Brunhild, de twee belangrijkste vrouwen, kruisen zich bij enige regelmaat. Het jonge zusje van koning Gunther wordt uitgehuwelijkt aan prins Siegried. De beide dames zijn op die manier tot elkaar veroordeeld. Tot het moment komt dat Kriemhield kan ontsnappen aan het harnas waar ze niet in wil zitten. Maar familiebanden verbreek je niet zomaar.

Je mannetje staan
De ‘Hilden’ leven met de geest van nu in de tijd van toen. Hiermee worden een aantal interessante paralellen getrokken met onze huidige tijd. Hoe gaan mannen om met de vrouwen in hun omgeving, wat is hun rol in de maatschappij en hoe bieden zij weerstand tegen de machtswellustige mannen in hun omgeving? Uiteindelijk draait het verhaal om de twee vrouwen die vol in de schijnwerpers gezet worden en waarbij de mannen het nakijken lijken te hebben…Veerle Hildebrandt
Veerle Hildebrandt is zelfstandig vormgever en illustrator. Ze heeft op haar 41e al een behoorlijk oeuvre op haar naam staan. De Belgische met Duitse roots debuteerde in 2018 met de graphic novel ‘Black paradise’. In 2016 won ze de Yieha Young Talent Award van Ballon Media en Standaard Uitgeverij. Verder heeft ze veel illustratief werk verricht. Zie voor meer informatie haar website.

Haar stijl is herkenbaar en kenmerkt zich door strakke lijnen met een twist. Het tekenwerk oogt allemaal vrij hoekig, maar enige observatie laat zien dat de potloodstrepen wel degelijk een vloeiende draai geven aan de tekeningen. De knokige gezichten hebben iets hards, maar tegelijkertijd zijn de illustraties soepel en fris. Dit komt vooral door de inkleuring.

Eindoordeel
Het lukt Veerle Hildebrandt om met bepaalde illustraties een gevoelige snaar te raken. Ze weet de beladen thematiek zo over te brengen dat je het boek uiteindelijk met een glimlach aan de kant schuift. Toch heeft deze graphic novel geen blijvende indruk op mij achtergelaten, want het verhaal was te snel uit mijn hoofd verdwenen.

Hild en de vrouwen van Nibelungen
Scenario en tekeningen: Veerle Hildebrandt
Uitgeverij: Oogachtend
148 pagina’s / € 28,00 / hardcover