Home graphic novel Berlijnse trilogie 1: een Berlijnse kwestie

Berlijnse trilogie 1: een Berlijnse kwestie

Berlijnse kwestie

Het is vandaag 4 mei, daarmee vertel ik niks nieuws. Bovendien zal het niet als een verrassing overkomen dat er tal van stripboeken zijn verschenen over de Tweede Wereldoorlog. Maar de Berlijnse trilogie, pakt het net wat anders aan.

Door Jeroen van Esch

De reeks is gebaseerd op de boeken van bestsellerauteur Philip Kerr (1956-2018). De Schot liet zijn detectives over Bernie Gunther vertalen in zesendertig talen. En met reden: ze behoren tot de top van het thrillergenre.

Nu is er dus een verstripping te koop, gemaakt door Pierre Boisserie (scenario) en François Warzala (tekeningen). Fransen met status in hun vakgebied. Met name Boisserie is wat bekender, wegens zijn goede weergave van dialogen.


Vooravond

Het verhaal speelt in 1936, vlak voor het uitbreken van de oorlog dus. Voormalig politieagent Bernie Gunther dacht dat hij alles wel gezien had. Totdat hij als privédetective aan de slag gaat. Elke nieuwe zaak trekt hem verder de excessen van de nazi-modder in.

Eigenwijze koekenbakker als hij is, laat Gunther zich niet uit het veld slaan. Hij is vastberaden om elk puzzelstuk te leggen, ondanks de vele klappen die hij letterlijk te verduren krijgt, al dan niet per ongeluk.


Avondvullend

De Franse auteurs weten ook van aanpakken en stellen ons niet teleur, na hun ronkende aankondiging. De vele verhaallijnen worden doorspekt met langere gesprekken. Het tekenwerk is niet van het allerhoogste niveau, maar Een Berlijnse kwestie weet desondanks een passende jaren dertig setting op te roepen. Zowel de omgeving als de prachtig getekende auto’s, en gezeik over de veel te dure Olympische Spelen. Het was crisistijd notabene.
Denk dus niet dat je dit vanavond even doorleest tussen Dodenherdenking en borrel. Plan binnenkort een heerlijk avondje alleen, want hier heb je de hele avond voor nodig.

Wat daarna rest is misgrijpen naar deel twee en drie, want die zijn nog onderweg. De verwachting is dat het tweede album begin 2024 verschijnt.

Berlijnse Trilogie 1: Een Berlijnse kwestie
Uitgever: Scratch
144 pagina’s / €29,95 / hardcover

Haal dit boek bij je favoriete winkel, of bestel direct online: