Home graphic novel De kuil van Kriek knettert onder de huid

De kuil van Kriek knettert onder de huid

Na het tragische verlies van hun zoon betrekken Huub en Sara een oud familiehuis op de Veluwe. Ze hopen hun verdriet achter zich te laten met deze nieuwe stap. En het leven weer op de rails te krijgen. Maar was dit wel zo’n goede stap? De kuil is het langverwachte nieuwe boek van Erik Kriek.

Door Jeroen van Esch

De echtgenoten verwerken het drama elk op hun eigen manier. De één wil verder, de ander kampt met medicijngebruik en stille verwijten. Wat kan een mens doen om dit soort klappen te verwerken?

Erik Kriek staat, samen met Aimée de Jongh, op eenzame hoogte in stripmakend Nederland. Dus keken we reikhalzend uit naar zijn nieuwe boek. Maar waar De Jongh zich vooral manifesteert met maatschappelijke thema’s, kruipt de kalende doch bebaarde tekenaar liever onder je huid. Na In the pines en De balling komt hij bovendien angstig dichtbij. Zelfs Nederland is niet meer veilig. Mystieke tekens op boomstammen, een inktzwarte waterpoel, vreemde buren.


Schaduwen

Het liefst verstopt Erik Kriek zijn duistere verhalen in donkere schaduwen en aardetinten. Hij heeft een voorkeur voor het betere griezel- en gruwelwerk. Echter zonder dat door je strot te duwen als een platte zombiefilm. Nee, op subtiele wijze trekt hij jou als lezer mee het zompige moeras in, heel sneaky aan je broekspijp, totdat je geen kant meer op kan.

Onbehagen
Dat is in De kuil niet anders. Niets is wat het lijkt. Je krijgt wel vermoedens, maar het zal toch niet dat… Juist in dat ondoorzichtige schemergebied dwalen we rond, om stukje bij beetje te ontdekken waar het verhaal op uitloopt. De jeuk die je voelt is niet toevallig – het is het onbehagen dat Kriek vakkundig injecteert. Bekraste portretfoto’s, vermissingen – de veilige Veluwe verandert in een levensgevaarlijk woud. Zijn onnavolgbare tekenwerk weet hij opnieuw te combineren met een ijzersterk scenario.

Het maakt De kuil tot een nieuw hoogtepunt in Krieks oeuvre en dus automatisch een must-read. Niet alleen voor striplezers, maar voor iedereen die gek is op een beetje spanning in zijn leven. Het album ziet er ook nog eens piekfijn uit: de volle vijf sterren voor deze thriller, die knettert onder je huid.

De kuil
Tekst & tekeningen: Erik Kriek
Uitgever: Scratch 

128 pagina’s / €29,95 / hardcover

Haal dit boek bij je favoriete winkel of bestel direct online:

RECENSIES OVERZICHT
ARTWORK
SCENARIO
Vorig artikelDe Strip Speeddates van april 2023
Volgend artikelBerlijnse trilogie 1: een Berlijnse kwestie
de-kuil-van-kriek-knettert-onder-de-huidNa het tragische verlies van hun zoon betrekken Huub en Sara een oud familiehuis op de Veluwe. Ze hopen hun verdriet achter zich te laten met deze nieuwe stap. En het leven weer op de rails te krijgen. Maar was dit wel zo'n goede stap? De Kuil is het langverwachte nieuwe boek van Erik Kriek.