Home Nieuws Presentatie Robbedoes: Hoop in bange dagen

Presentatie Robbedoes: Hoop in bange dagen

Émile Bravo (1964) is een Parijse auteur die in de Franstalige stripwereld een behoorlijke naam heeft opgebouwd. Dit ondanks de beperkte omvang van zijn stripoeuvre. Hij heeft met allerlei schrijvers en tekenaars samengewerkt en is ook actief als illustrator.

Tekst en foto’s: Martijn Douma

Weinig vertaald
De albums van de hand van Bravo die in het Nederlands vertaald zijn, zijn op de vingers van een hand te tellen. In 2008 kwam in de reeks “Een verhaal van Robbedoes en Kwabbernoot door…” het album Robbedoes: het dagboek van een fantast uit. En nu, een kleine 11 jaar later, lanceert Ballon Media (namens Dupuis) het vervolg: Robbedoes: hoop in bange dagen. Dit is het eerste deel van een nieuw vierluik over het wel en wee van Robbedoes en Kwabbernoot in de Tweede Wereldoorlog. Spip is er natuurlijk ook weer bij!


Locatie: Memoriaal (Kazerne Dossin, Mechelen)

Om dit heuglijke feit te vieren was er op zondag 3 februari 2019 een boekpresentatie die werd gehouden in Memoriaal, museum en documentatiecentrum over Holocaust en Mensenrechten te Mechelen. Dit memoriaal is onderdeel van Kazerne Dossin: deze, naast het memoriaal gelegen, kazerne uit 1756 werd in de Tweede Wereldoorlog door de Duitsers gebruikt als doorgangskamp. 25.484 Joden en 352 zigeuners werden via dit kamp gedeporteerd, slechts 1.240 mensen keerden terug.  


Expositie: Holocaust en strips

Het is geen toeval dat dit event hier plaatsvond: de kazerne heeft een rol in het boek van Bravo. Bovendien valt er van 17-09-2018 tot en met 22-04-2019 een tentoonstelling getiteld “Holocaust en strips” te bezoeken in het Memoriaal. In deze expositie voeren meer dan 200 strips, graphic novels en manuscripten de bezoeker door de fictionalisering van de Holocaust. Dat klinkt nogal deftig, maar het komt erop neer dat men laat zien op welke verschillende manieren de Holocaust door de loop der jaren in beeld gebracht is.


De expositie beslaat de begane grond en de kelderetage van Memoriaal en is zeer de moeite waard! De kelder is zelfs voorzien van een flink aantal Nederlandstalige en Franstalige stripboeken en graphic novels met de Holocaust als thema, om ter plekke te lezen. Denk daarbij aan De Orde van Cicero (Malka & Gillon), Oorlogsverhalen (Eric Heuvel), Irmina (Barbara Yelin) en, uit de reeks “Robbedoes door…”,  Piccolo in veldgroen door Schwartz en Yann.

De boekpresentatie
Op de vierde etage van het Memoriaal, in een ruimte die over de fraaie stad Mechelen uitkijkt, werd de boekpresentatie geopend door Jo Nachtergaele Van Ballon Media, die de aanwezigen welkom heette en de eerste spreker introduceerde: Veerle Vanden Daelen, de adjunct-directeur en conservator van Kazerne Dossin.


Veerle Vanden Daelen

Dr. Veerle Vanden Daelen vertelde een en ander over de expositie Holocaust en strips, hoe het nieuwe album van Emile Bravo hier feilloos inpast en gaf aan blij te zijn met deze mooie samenwerking tussen Kazerne, auteur en Ballon Media. Het stripboek laat volgens haar op fraaie, aansprekende wijze zien hoe het dagelijks leven in de Tweede Wereldoorlog was, iets wat vaak buiten schot blijft wanneer historische boeken of studies gedaan worden.


Alexis Dragonetti

Vervolgens vertelde Alexis Dragonetti, il grande capo van Ballon Media, een en ander over de auteur en over het nieuwe album. André Franquin is het grote voorbeeld van Bravo. Hij wilde zich dan ook niet op het pad van de Grote Meester begeven en besloot daarom “zijn” Robbedoes in de periode vóór die van Franquin te plaatsen. Zijn fascinatie voor de Tweede Wereldoorlog speelde daar ook een rol in. Het resultaat is, volgens Dragonetti, een geweldig en indrukwekkend album in een klassieke stijl. 


Laurence Schram

Na Dragonetti werd de spreekstoel bezet door Dr. Laurence Schram, Senior Onderzoeker bij de Kazerne. Zij richtte zich vooral op de Franstalige aanwezigen en wist onder andere te vertellen dat Émile Bravo zeer uitgebreid bronnenonderzoek heeft gedaan voor het nieuwe stripboek.


Émile Bravo vertelt

Tenslotte vertelde Bravo zelf geanimeerd over de totstandkoming van zijn nieuwe album. Waarbij hij begon met een verontschuldiging omdat hij de Nederlandse taal niet machtig is. De Parijzenaar verklapte dat hij het scenario voor het volledige vierluik al afgerond heeft en dat het nu een kwestie is van alles tekenen. Dat hij zodoende met het tekenwerk doelgericht te werk kan gaan vindt hij dan ook een prettige manier van werken.


Signeersessie

Stalmeester Nachtergaele nodigde de aanwezigen tenslotte uit voor een receptie met een hapje en een drankje en gaf de aanwezige pers de gelegenheid foto’s te maken van de sprekers. Waarna Émile Bravo – en hier keken veel liefhebbers naar uit – plaatsnam achter een tafel en hij Robbedoes: Hoop in bange dagen signeerde.

Al met al een geslaagd evenement op een toepasselijke locatie, waar alle aanwezigen hartelijk werden ontvangen. Graag meer van deze!