Home Nieuws René Follet overleden

René Follet overleden

Brusselaar René Follet (10-04-1931) is op 88-jarige leeftijd overleden, op 14 maart 2020. Bij het grote publiek was hij misschien wat minder bekend, onder collega-tekenaars en fijnproevers stond hij hoog aangeschreven.

Door Martijn Douma

Follet wist al op jonge leeftijd (14 jaar!) zijn eerste tekeningen gepubliceerd te krijgen: illustraties van R.L. Stevensons “Schateiland”, voor een bekend chocolademerk. Daarna tekende hij onder andere voor de scouting, net als veel andere beroemde (en minder beroemde) tekenaars.

Vanaf 18-jarige leeftijd ging René hard aan de slag, voor onder andere de weekbladen Robbedoes en Kuifje. Naast het ondersteunen van andere tekenaars, waaronder Paul Cuvelier, leverde hij bijvoorbeeld bijdragen aan De verhalen van Oom Wim.

Zijn eerste echte, realistische, reeks was Ivan Zoerin, geschreven door Jacques Stoquart. Deze werd vanaf 1974 gepubliceerd in het weekblad Kuifje. Zijn grootste succes in het Nederlandse taalgebied bereikte hij met de reeks Steven Severijn, die vanaf 1975 in het weekblad Eppo werd gepubliceerd. Het eerste verhaal werd geschreven door de legendarische redacteur/stripmaker Yvan Delporte, opgevolgd door 3 verhalen van de hand van Jacques Stoquart. Gerard Soeteman schreef de laatste vijf verhalen van de avontuurlijke, reislustige jongen Steven.

Steven SeverijnOp Steven Severijn na had René Follet geen langlopende avonturenreeksen. Van De Speurders-avonturen van Edmund Bell verschenen vier albums van zijn hand, dat zou je nog een twijfelgeval kunnen noemen. Maar verder hield Follet het op eenmalige albums (Mata Hari, Terreur, Shelena), soms twee (De Zingari, op scenario van Delporte, Ikar, op scenario van Pierre Makyo, Jan Kordaat en De auto’s van avontuur voor Citroën). Daarnaast heeft hij bijgedragen aan bijvoorbeeld Muchacho 2 en De reis van Ulysses van Emmanuel Lepage en Marshall Blueberry 2 van Jean Giraud en William Vance. Illustraties verzorgde hij voor onder andere Sinbad de Zeeman, De laatste der Mohikanen en De Graaf van Monte Christo.

Het laatste Nederlandstalige album van de hand van René Follet verscheen alweer in 2010: De zaak Dominici (scenario: Pascal Bresson). In 2013 verscheen in de reeks Vrije Vlucht nog het album Stevenson: le Pirate intérieur, over het leven van Robert Louis Stevenson, de schrijver van Schateiland, waarmee Follet zijn carrière begon. In zekere zin was de cirkel daarmee rond.