Home Recensies De Zeearend 1: Atlantische Oceaan 1916

De Zeearend 1: Atlantische Oceaan 1916

“Meneer, ik ben een soldaat, geen moordenaar. Integendeel, met trots verricht ik mijn oorlogsdaden zonder ooit één slachtoffer te maken.” Was getekend, Hugo von Krüger, commandant van het zeilschip Seeadler. Het niet maken van slachtoffers wordt hem knap lastig gemaakt wanneer hij de bemanning van een Frans schip gevangen neemt.

Door Martijn Douma

Erecode
Von Krüger en zijn bemanning hebben als doel om de bevoorrading van de landstrijdkrachten van de geallieerden te verstoren. Dat hij er een erecode op nahoudt bemoeilijkt zijn strijd wel. De gemoederen raken nogal verhit wanneer der Kapitän de Franse bemanning van het koopvaardijschip Antonin overmeestert.

Bloedmooie Pénélope
Onder de gevangen bevinden zich de schatrijke reder De Luynes, zijn bloedmooie dochter Pénélope en haar paard Alisio. De Luynes wordt er niet vrolijk van dat de Duitsers zijn schip willen laten zinken. Pénélope is sowieso al niet bepaald vrolijk, want ze is op weg om uitgehuwelijkt te worden aan een veel oudere man. Wat Alisio van de situatie vindt komen we niet te weten. De spanning aan boord van de Seeadler neemt hand over hand toe: de gevangen Fransen willen zich niet bij de situatie neerleggen. En broeit er wat tussen Von Krüger en Pénélope?

Gebaseerd op der Seeteufel
Dit verhaal in twee delen, is geschreven door Enea Riboldi, die het ook getekend heeft. Philippe Thirault heeft dit vervolgens bewerkt tot een scenario. Het verhaal is gebaseerd op het leven van graaf Felix von Luckner, met de luisterrijke bijnaam “der Seeteufel“. De spanning en intriges en -jawel – het verraad aan boord komen allemaal realistisch over. Dat een en ander gebaseerd is op historische feiten maakt het des te overtuigender.  De verschillende plotwendingen weten de aandacht wel vast te houden en zowel Pénélope als Von Krüger zetten een prima optreden neer – voor zover je daar bij een stripboek van kunt spreken natuurlijk.

Realistisch op een moderne manier
De tekeningen, van de hand van Enea Riboldi, zijn realistisch op een moderne manier, met het nodige oog voor detail en voor de historie.  Er zal bovendien niemand bezwaar hebben tegen het feit dat Riboldi mooie mannen en vrouwen aan het papier kan toevertrouwen.

De Zeearend 1: Atlantische Oceaan 1916 spreekt tot de verbeelding, het is alsof er een miniem detail van de Eerste Wereldoorlog wordt uitgelicht en vervolgens uitvergroot en geromantiseerd. Maar verwacht niet al te veel diepgang, het leest gewoon lekker weg.


Verhaal: Enea Riboldi
Scenario: Philippe Thirault
Tekeningen: Enea Riboldi
Inkleuring: Joëlle Comtois en Enea Riboldi, met medewerking van Valérie Martineau
Vertaling: Remco Koning
Grafische verzorging: Studio MYX
Uitgever: Silvester Strips
Softcover: 54 pagina’s / € 9,95 / ISBN 9789463066020
Hardcover: 54 pagina’s / € 19,95 / ISBN 9789463066013

[bol_product_links block_id=”bol_5e70ea7a35ac8_selected-products” products=”9200000127762754″ name=”zeearend 1″ sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]