Home Recensies De 5 Rijken: klassieker in de dop!

De 5 Rijken: klassieker in de dop!

De koning van Angleon, het rijk van de katachtigen, ligt op sterven. Helaas heeft hij geen zoons en kunnen zijn twee dochters hem niet opvolgen. Zijn neefje Hiron zal hem daarom gaan opvolgen, al is het maar de vraag of hij in staat zal zijn de broze vrede die er tussen de vijf rijken bestaat te bewaren. Bovendien: wíl Hiron de vrede eigenlijk wel bewaren? De andere rijken houden de ontwikkelingen in het paleis nauwgezet in de gaten. De messen zullen ongetwijfeld worden geslepen… Maar door wie?

Door Martijn Douma

In het paleis zitten Mileria en Astrelia, de beide dochters van de koning, in een lastige positie. Wat zal er van hen worden? Ze vatten de hele situatie elk op hun eigen manier op. In het paleis zijn ook vertegenwoordigers van de vier andere rijken aanwezig. Allemaal van koninklijken bloede, maar in Angleon hebben ze niks te zeggen: met hun aanwezigheid wordt de vrede tussen de rijken gewaarborgd. Je zou ze zelfs gijzelaars kunnen noemen, de gezanten van de herbivoren, reptielen, beren en apen. Ze moeten trouwens wel zo af en toe wat bloed afstaan om het monster, dat zich naar verluidt onder het paleis bevindt, rustig te houden…

Game of Thrones
De setting van dit verhaal doet sterk aan Game of Thrones denken. Vijf rijken die het tegen elkaar opnemen, een veelvoud aan karakters (die knap lastig uit elkaar te houden zijn), intriges, seks en geweld. De low fantasy (magie) uit GOT mag dan niet gesignaleerd zijn: wat niet is kan nog komen natuurlijk. Er wordt hier een inspirerende basis gelegd en er gebeurt genoeg interessants om door te blijven lezen en uit te kijken naar de volgende delen! Het idee van David Chauvel is verder uitgewerkt door Lewelyn, de naam van een scenaristentrio bestaand uit Mélanie Guyard-Andoryss, Patrick Wong en Chauvel zelf.

Door een ringetje…
Dan de tekeningen: Jérôme Lereculey, die we vooral kennen van  Wollodrïn, zet hier een geweldige prestatie neer. Van de decors tot en met de karakters en hun kleding: het ziet er allemaal uit om door een ringetje te halen. Omdat alle personages dieren zijn is de link met Blacksad, Jack Wolfgang of zelfs Plessix’ De wind in de wilgen al snel gelegd. Lereculey maakt er helemaal zijn eigen ding van, en met verve!

Samenvattend: “Uit alle macht” is een heerlijk eerste album. Het zou mij niet verbazen wanneer De 5 rijken een klassieker in de dop blijkt te zijn!

Origineel idee: David Chauvel
Scenario: Lewelyn (Chauvel, Andoryss, Wong)
Artistieke leiding: Didier Poli
Tekeningen: Jérôme Lereculey
Inktwerk: Lucyd
Inkleuring: Dimitris Martinos
Vertaling: Dieter Van Tilburgh
Uitgeverij: Daedalus
Softcover: 64 pagina’s / € 10,25 / ISBN 9789463940863
Hardcover: 64 pagina’s / € 20,50 / ISBN 9789463940863