Home graphic novel Vrijwillig dood

Vrijwillig dood

Vrijwillig dood

Vrijwillig dood – een heftige titel en ‘een somber thema’ begrijpt uitgever Scratch, juist nu. Toch verdient dit nieuwe boek van Steffen Kverneland onze onverdeelde aandacht. Een ingrijpend document over de zelfmoord van een vader.

Door Jeroen van Esch

Het eerste dat opvalt is de indrukwekkende cover. Ingetogen, maar zeer luxe. Hier is liefde ingestopt. Hier wordt een persoonlijk verhaal verteld. We zien een vage figuur met marine achtergrond, het gezicht uitgeveegd. De vader van Kverneland zelf.

Autobiografisch
Vrijwillig dood is een autobiografisch werk van de Noorse illustrator. Aangezet door zijn eigen vaderschap blikt hij terug op het leven van zijn vader die door zelfdoding om het leven komt, vlak na Steffens 18e verjaardag. Het is een indringend portret van een man die met het leven worstelt, en zijn gezin zodoende opscheept met de dood, die lange tijd boven hen hangt als een donker wolk, totdat het onweer losbarst.

Vragen
Steffen Kverneland worstelt met de wezenlijke vragen. Hij kijkt naar zijn eigen kind, en denkt: ‘wat beweegt iemand om zich van het leven te beroven?’ Had zijn dood voorkomen kunnen worden? Hoe vind je als nabestaanden een weg na zo’n tragische gebeurtenis?

Puur
Het is mooi om te zien dat Kverneland, die we kennen van het ook al zo indrukwekkende en bekroonde Munch, niet alleen anderen weet bloot te leggen, maar ook een eerlijk beeld van zichzelf durft op te tekenen. Eerlijk, maar niet verwijtend. Een worsteling met onverdiend verdriet, dat toch een plek moet krijgen. Een zwarte parel.

 

Steffen Kverneland
Uitgever: Scratch
112 pagina’s / €24.90 / luxe hardcover

RECENSIES OVERZICHT
ARTWORK
SCENARIO
Vorig artikelDe 5 Rijken: klassieker in de dop!
Volgend artikelHé, een Songfestival Stripglossy!
vrijwillig-doodVrijwillig dood – een heftige titel en ‘een somber thema’ begrijpt uitgever Scratch, juist nu. Toch verdient dit nieuwe boek van Steffen Kverneland onze onverdeelde aandacht. Een ingrijpend document over de zelfmoord van een vader.