Home Nieuws Wilma van den Bosch wint Stripschapprijs 2024

Wilma van den Bosch wint Stripschapprijs 2024

De Stripschapprijs gaat dit jaar naar Donald Ducktekenaar Wilma van den Bosch. Het is de belangrijkste prijs van de Nederlandse stripwereld. De uitreiking vindt plaats op 16 maart in Forum Groningen.

Door Jeroen van Esch

Hoewel haar naam niet algemeen bekend is, kent bijna iedereen haar werk. Ze tekende meer dan duizend pagina’s voor Donald Duck en diverse spin-offs van het Vrolijke Weekblad. De laatste jaren is zij vooral actief voor Studio Jan van Haasteren. Het Stripschap vindt het hoog tijd om deze tekenaar uit de anonimiteit te halen.

Foto: Dimmy Olijerhoek

Donald Duck
Wilma van den Bosch (1956) begon haar carrière bij de Donald Duck in 1984 als schrijver van verhalen, voornamelijk rond b-personages als Tokkie Tor, Kleine Hiawatha en Dumbo. Vanaf 1986 begon Van den Bosch haar eigen verhalen te illustreren. Uiteindelijk werd ze een vaste kracht op de redactie van uitgeverij Oberon (later Sanoma). In de afgelopen veertig jaar verzorgde zij illustraties voor omslagen en redactionele pagina’s in het weekblad Donald Duck, spelletjes, puzzels, grappige artikelen. Er is geen Disneyfiguur die niet op haar tekentafel heeft gelegen.

Prinses Aster
Tegelijk schreef en tekende ze verhalen over Donald Duck. Ook leverde ze bijdragen aan andere bladen, zoals Tina en Bobo. Daarnaast maakte zij haar eigen strip Prinses Aster, waarvoor ze een Stripschapspenning ontving.
In het afgelopen decennium heeft Wilma van den Bosch haar aandacht verlegd naar het illustreren van kinderboeken en recentelijk het tekenen van puzzels voor Studio Jan van Haasteren.

De Stripschapprijs voor Wilma van den Bosch komt op een bijzonder moment. Vorige jaar vierde de wereld het eeuwfeest van de Disney Company en dit jaar is het precies negentig jaar geleden dat het figuur Donald Duck debuteerde in de animatiefilm The wise little hen. Het succes van de opvliegende eend wordt in ons land mede bepaald door het tijdschrift dat zijn naam draagt. Het zijn tekenaars als Wilma van den Bosch, die er met hun strips voor zorgen dat het blad al bijna zeventig jaar behoort tot de favoriete Nederlandse bladen.


De Stripschapprijs werd in 1974 voor het eerst uitgereikt. Afgelopen vijf decennia is de prijs uitgegroeid tot de belangrijkste Nederlandse oeuvreprijs voor Nederlandse stripmakers. Zonder meer mogen we spreken van een groot oeuvre als we naar het Curriculum Vitae van Wilma van den Bosch kijken. Ondanks dat zij ‘officieel’ van haar AOW kan genieten, bouwt ze haar oeuvre verder uit met naar eigen zeggen ‘Dingen die ze leuk vindt om te maken’.