Home graphic novel Worst Case Scenario: ronduit bizar en niet voor de zwakke maag

Worst Case Scenario: ronduit bizar en niet voor de zwakke maag

De tweede wereldoorlog is al zo’n 30 jaar achter de rug, maar tijdens het spelen vinden twee kinderen een ketting met een hakenkruis eraan. En dan gaat het snel. Als hun vader op een ondergrondse bunker stuit en er een hendel omgezet wordt, ontwaakt het kwaad. Er rest alleen nog dood en verderf.

Door Bastiaan van Esch

Op de omslag prijken de twee kinderen. Tommy houdt een draagbare radio vast en Tess een emmer. Boven hen hangen zombies aan een paar gare luchtballonnen in de atmosfeer. Een aantal anti-tankversperringen op het strand en een roodkleurig wolkendek, met de titel in meloenkleurig groen completeert het geheel.

Waar gaat dit boek over?!
Dat was ook mijn eerste gedachte. Ja, ik kan de achterkant van het boek ook lezen en ik bladerde het even door. De tekeningen spraken direct tot de verbeelding, maar in eerste instantie haalde ik er vooral mijn schouders even voor op.

Swastika
De vertelling start met twee kinderen die een ketting vinden met een swastika (hakenkruis) eraan. Ze laten het aan hun vader zien. Die humt wat en besteedt er verder vrij weinig aandacht aan. Ondertussen spelen West-Duitsland en Oranje tegen elkaar in de WK-finale van 1974.

Herrezen
De gebeurtenissen spelen zich dus ruim na de tweede wereldoorlog af. Beide voetbalploegen treffen elkaar voor het eerst op een toernooi en dat brengt de nodige spanning met zich mee. Het is ook meteen de finale van 1974. Er wordt hier overigens wel een geografisch foutje gemaakt. Het is overduidelijk dat de wedstrijd afgewerkt wordt in de Rotterdamse Kuip. In werkelijkheid werd de finale gespeeld in het Olympiastadion in München, maar dat mag de pret niet drukken.

Hendel
Vlakbij de plek waar de ketting met de swastika lag heeft de vader van Tommy en Tess een ondergrondse bunker blootgelegd en gaat op onderzoek uit. De kinderen rennen achter hun hond Willem aan en die verdwijnt ook in de bunker, op zoek naar zijn baasje. Zodra de twee bij de ingang van de bunker komen zetten ze een hendel om, als ware het een lichtknop. En dan ontwaakt het kwaad. De vader wordt aan zijn overall opgehangen aan een haak en raakt zwaar verminkt door draaiende cirkelzagen. Willem rent overstuur de bunker uit en de kinderen gaan er achteraan.

Deels lijk, deels robot, honderd procent nazi
De creaturen die in de bunker ontwaakt zijn, bestaan uit rottend vlees, maar zijn ook deels robot. Welke experimenten uitgevoerd zijn door de nazi’s is onduidelijk, maar ze komen uit een lang vergeten en alles vernietigend verleden. De zombies slaken diverse kreten in het Duits, zodra levende wezens zich in hun blikveld presenteren. Alles op hun weg wordt vernietigd. Hun lichamen bestaan namelijk uit zagen, bijlen, draaiende cirkelzagen. Verzin het maar en ze dragen het bij zich. Bovendien verplaatsen de monsters zich razendsnel.

Maden
De nazi’s rukken op richting het stadion en het publiek krijgt ze in de gaten. Omdat de monsters deels aan het ontbinden zijn, hebben ze als bagage ook een kolonie maden bij zich. En deze kruipende beestjes hebben weinig om zich aan vast te klampen en vallen zonder veel moeite van de zombies af. Het uitzinnige publiek wordt vervolgens getrakteerd op een madenregen, waardoor de paniek massaal toeslaat.

Alle registers geopend
Raaphorst is in het dagelijks leven filmregisseur en dat is goed terug te zien in dit boek. Deze graphic novel leest en kijkt namelijk als een bizarre film en dat is genieten geblazen. Je weet als lezer niet wat je te wachten staat, maar de grijns wordt steeds groter naarmate het verhaal vordert. Deze reactie is niet per definitie sadistisch, maar omdat het pure fictie is, blijft het behapbaar en buitengewoon geestig. Richard Raaphorst en Eron Sheean hebben het idee voor dit beeldverhaal door Michel Bonset laten uitwerken in een vlot en goed geschreven scenario.

Debuut
De heren zullen gedacht hebben dat je bij een stripdebuut goed voor de dag moet komen en vooral moet overdonderen. Dit is goed gelukt en daarbij hebben de makers de grenzen van het absurde enorm opgerekt. En ja, het is een ontzettend sterk en ongeloofwaardig verhaal, maar wat maakt dat uit? Het zit goed in elkaar en de tekeningen zijn van een subliem niveau.

Kijklijnen en perspectieven
Er is sprake van veel snelheid en de gebruikte perspectieven zijn fris en vooral niet rechttoe, rechtaan. De ene keer is het ultra groothoek en als het klein moet, dan zoomt Raaphorst in en maakt het zelfs intiem. Alle tekeningen kloppen en geven een boeiende kijk op alle gebeurtenissen. De donkere inkleuring zorgt voor de juiste sfeerzetting en maakt het geheel af.

Eindoordeel
Ben je niet echt een lezer, maar hou je wel van een historisch potje voetbal en een uurtje bizar leedvermaak in een moordend tempo? Dit beeldverhaal trekt jou zeer waarschijnlijk over de streep om eens te smullen van een boek.

De makers van dit beeldverhaal brengen de film naar het papier. Je hoort nog net niet het mechanische geluid en het gekrijs van de zombies en de vluchtende voetbalsupporters. Dit mag je er zelf allemaal bij bedenken. Ook als je een gevorderde lezer bent mét een sterke maag, dan is dit boek ook een hele vette aanrader.

De lat is door Raaphorst op grote hoogte gelegd en ik kan niet anders concluderen dan dat Worst Case Scenario een fenomenaal debuut is.

Worst Case Scenario
Scenario: Michel Bonset (naar een idee van Eron Sheean en Richard Raaphorst)
Tekeningen: Richard Raaphorst
Inkleuring: Robin Raaphorst
Uitgeverij: Uitgeverij L
144 pagina’s / € 29,95 / hardcover