Home Nieuws De Strip Speeddates van mei 2023

De Strip Speeddates van mei 2023

De zonnige dagen rijgen zich aaneen, evenals een waslijst aan stripboeken! Oorlog, fantasy, ridders en kastelen en science fiction: van alles passeert de revue. Wij hebben ze alvast gelezen: check de Speeddates voor onze mening.
Door Martijn Douma, Bastiaan van Esch, Jeroen van Esch en Gerriën Groen.


Legende 1: ‘Het wolfskind’

Scenario en tekeningen: Yves Swolfs
Uitgeverij: Daedalus
48 pagina’s / softcover / €11,25

Negentien jaar eerder in hertogdom van Halsburg. Op aanraden van Milos Shaggan, adviseur en astroloog, heeft Matthias de Dorre zijn broer van de troon gestoten, zijn familie uitgemoord en de macht gegrepen. Tristan, de pasgeboren baby, is echter aan de moordpartij ontsnapt. Dankzij zijn voedster, die hem in het bos achterlaat weet hij te overleven. De jongen groeit omringt door wolven op.

En om Tristan draait deze softcover heruitgave van de ‘Legende’ reeks. Het eerste deel start direct met de staatsgreep en de verdwijning van de jonge troonopvolger. Het gegeven dat de jongen nog altijd in leven is, zorgt ervoor dat de nieuwe machthebbers er niet gerust op zijn dat hun macht stand zal blijven houden.

De actie zit er meteen vol op. De verschillende karakters worden in ‘De Pluim’ van de uitgeverij omschreven als sterk en kleurrijk, en dat klopt. De lettering en de vertaling is opnieuw uitgevoerd en mede daardoor leest het avonturenverhaal prima weg. Het tekenwerk vind ik nog niet helemaal overtuigend, maar het is wel sferisch. Wij bespreken deel 2 hieronder, dus lees vooral verder. (BvE) ****


De Rode Ridder 278: ‘Het bloedmoeras’

Scenario: Peter Van Gucht
Tekeningen: Fabio Bono
Inkleuring: Dimitri Fogolin
Uitgeverij: Standaard Uitgeverij
40 pagina’s / softcover / € 7,99

Aethelwold, de neef van de Engelse koning Eduard, heeft een pact gesloten met de Denen, om Eduard van de troon te stoten. En dat onder invloed van een duivels figuur. Er moet nog wel eerst in het Bloedmoeras tegen de Denen gevochten worden, om de schijn op te houden. De troonpretendent heeft echter niet gerekend op de aanwezigheid van de Rode Ridder en van de gruwelijke verrassingen van het moeras.

Een complot, een hevige strijd, verschrikkingen in een moeras en een heldhaftige ridder. Genoeg ingrediënten voor een prima verhaal. De tekeningen zijn fraai, sprekende gezichten en uitstekende actiescenes. Maar met 38 getekende pagina’s wel kort, al is dit zelfs nog veel voor een Rode Ridder. (MD) ***


Legende 2: ‘Het dichte woud’

Scenario en tekeningen: Yves Swolfs
Uitgeverij: Daedalus
48 pagina’s / softcover / €11,25

In het eerste deel kon je lezen dat Tristans familie is uitgemoord. Hij is de erfgenaam van het hertogdom Halsburg. In het diepe woud wordt de onfortuinlijke jongen opgevangen door een kluizenaar. Tien jaar lang groeit hij op in het donkere bos, omringd door een roedel wolven. Er komt een dag dat zijn adoptievader niet langer voor hem kan zorgen.

Hij vertrouwt hem toe aan een bende keelsnijders, vooral om hem wat weerbaarder te maken. De bendeleider is een keiharde leermeester. In gevechten lukt het Tristan maar niet om de fatale klap toe te brengen. Dit tot groot ongenoegen van de voorman. Op het kasteel spelen de intriges, bedrog en verraad de boventoon.

Het is wenselijk om eerst de start van deze reeks te lezen. Je krijgt cruciale informatie voor het vervolg, al wordt er bij enige regelmaat verwezen naar het eerste deel. Je merkt aan alles dat het verhaal rustig uitgebouwd wordt. Yves Swolfs neemt de tijd. Hij wil niet te veel informatie kwijt en dat is erg prettig. Het blijft overzichtelijk, al gaat het verhaal op momenten wel van de hak op de tak. Het tekenwerk is in orde, maar ik ben wel benieuwd naar de zwart-wit versies. (BvE) ****


De Kiekeboes 163: ‘Loft met zwembad’

Scenario: Merho, m.m.v. Marc De Logt
Tekeningen: Dirk Stallaert
Inkting: Jos Vanspauwen
Inkleuring: Ine Merhottein
Uitgeverij: Standaard Uitgeverij
46 pagina’s / softcover / € 7,99

Marcel Kiekeboe huurt namens zijn baas Firmin een loft voor diens nieuwe secretaresse Zita. Zij dringt aan op het flatje boven een handel in exclusieve auto’s. Marcels vrouw Charlotte vermoedt natuurlijk dat hij een affaire met haar heeft.

Nonkel Vital helpt intussen de nieuwe pastoor een handje en Fanny valt als een blok voor de stoere man. Wanneer de loft onderdeel van louche praktijken blijkt te zijn is het oppassen geblazen voor Marcel en zijn familie.

Aardig misdaadverhaal op kleine schaal, al is de humor ver te zoeken. De tekeningen zijn even strak als altijd. (MD) **½


Man van het jaar 1440: ‘De man die Blauwbaard een halt toe riep’

Scenario: Jean-Pierre Pécau
Tekeningen: Lajos Farkas
Uitgeverij: Daedalus
64 pagina’s / softcover / €18,25

In september 1440 verdwijnen er in het Franse Anjou een aantal kinderen op mysterieuze wijze. Al snel hebben de mensen door dat er een crimineel aan het werk is.

Gwen, een ridder en edelman, wordt belast met het onderzoek, dat al snel leidt naar een merkwaardige vrouw die haar gezicht verbergt achter een sluier. Zij heeft mensen in haar macht die van alles voor haar doen. Een zoektocht naar de waarheid drijft veel mensen tot het uiterste.

Ik heb een aantal albums uit deze reeks gelezen, maar dit vond ik verreweg het zwakste verhaal. De tekeningen en vooral de cover zien er heel goed uit. Het tekenwerk verveelt geen moment, maar de vertelling wist mij geen moment te boeien. Jean-Pierre Pécau mag de volgende keer wat meer z’n best doen om er een echt pakkend verhaal van te maken dat wel beklijft. (BvE) **½


Dick Matena: ‘Nu ik er nog ben’

Tekst: Dick Matena
Uitgeverij: Uitgeverij L
208 pagina’s / softcover / € 22,95

Dick Matena is een levende striplegende van eigen bodem. Met zijn tachtig jaar is hij al ruim zestig jaar striptekenaar. Hij heeft een woud vol aan kennis en levenservaring. Tal van zijn anekdotes zijn vanaf 2014 in de vorm van columns verschenen in stripblad Eppo.

De columns zijn gebundeld en uitgebracht in de bundel ‘Nu ik er nog ben’. Dick is als columnist iemand die geen blad voor de mond neemt. Hij vertelt lukraak wat hij van de mensen vindt die hij tegenkwam in zijn werk. Don Lawrence, Jan Wolkers, Martin Toonder – als vriend en werkgever – en ook ene Matthijs van Nieuwkerk komen ter sprake.

De titels van de columns zijn helder en zijn niet op chronologische wijze terechtgekomen in deze bundeling. Het valt me op dat hij zijn gedachten de vrije loop laat en hij lijkt wars van samenhang. Het gaat van links naar rechts en komt uiteindelijk ergens uit. Is dat vervelend? Niet bepaald, want het leest heerlijk weg. (BvE) ****


Suske en Wiske 368: ‘De Rookburgh Rookies’

Scenario: Peter Van Gucht
Tekeningen en inkleuring: Luc Morjaeu
Uitgeverij: Standaard Uitgeverij
46 pagina’s / softcover / € 7,99

Tijdens een bezoekje aan het Duitse pretpark Phantasialand belanden Suske, Wiske en Lambik in Rookburgh, een stad die gerund wordt door robots. Terwijl de rijke mensen in ballonwoningen boven de stad wonen, om de alomaanwezige smog te ontlopen, werken de armen als slaven in de mijnen. Daar moeten ze goorkool winnen, waar de stad op draait.

Terwijl Lambiek als gevangene voor An Traciet, de leidster van de robots, moet verschijnen, worden Suske en Wiske gered door een verzetsbeweging van kinderen, de Rookburgh Rookies.

Suske & Wiske gaan zo’n beetje steampunk en dat is prima gedaan. Er is daarbij rekening gehouden met de jongere doelgroep. De tekeningen zijn ook weer dik in orde. Het levert tóch weer een lezenswaardig stripboek op. (MD) ***½


Kaamelott 10: ‘Karadoc en de Icosaëder’

Scenario: Alexandre Astier
Tekeningen: Steven Dupré
Uitgeverij: Casterman
48 pagina’s / softcover / € 11,99

Met ‘Karadoc en de Icosaëder’ levert Astier zijn tiende strip in de reeks Kaamelott af. Net als de gelijknamige televisieserie is Kaamelott een parodie op de welbekende Arthurlegenden.

Ditmaal maken Karadoc en Parsifal het samen te bont. Arthur gooit hen hardhandig uit zijn kasteel. Al ruziemakend beginnen de twee afzonderlijk van elkaar aan hun queeste: Arthurs goedkeuring heroveren, om weer plaats te mogen nemen aan de ronde tafel. Ze stuiten tijdens hun zoektocht op een magische twintigzijdige dobbelsteen. Maar hoe het ding werkt en of het hen helpt om weer naar Kaamelott terug te keren, blijft de vraag.

Het illustratiewerk van Dupré is keurig verzorgd, er is de nodige aandacht besteed aan het neerzetten van de gezichtsuitdrukkingen. Helaas voor hem is het plot erg flauw. Het gekibbel tussen de hoofdpersonen wordt ronduit vermoeiend, het hooghartige gedrag van Karadoc voorspelbaar. (GG) **½


Oorlog en liefde 8: ‘Het pact’

Scenario: Philippe Richelle
Tekeningen: Jean-Michel Beuriot
Uitgeverij: Casterman
56 pagina’s / hardcover / € 19,99

Het Pact’ gaat verder waar deel 7 ‘Korte Metten’ gebleven is. De Duitser Martin Mahner deserteert uit angst, nadat hij onbedoeld betrokken raakt bij een mislukte aanslag op Adolf Hitler. Onderduiken blijkt zijn enige uitweg. Net als in de vorige delen laten Beuriot en Richelle geen mogelijkheid onbenut om Mahner weer in een turbulent liefdesleven te storten. De omstandigheden zijn echter niet ideaal en de gevolgen zijn dan ook groot. Op hetzelfde moment zijn we getuige van de totale ineenstorting van het Derde Rijk. Vooral de dreiging uit het oosten door het Rode leger zorgt voor de nodige paniek. De Sovjets hebben nog het een en ander recht te zetten.

Beuriots tekeningen zijn prettig om rustig te bekijken. De kleurstelling is zacht en in de vele close-ups die het boek kent, worden de grimassen en emoties realistisch uitgewerkt. Het plot is soms wat lastig te volgen door de grote tijdsprongen, maar kent ook sterke kanten. Door het thema liefde te benadrukken onderscheidt Oorlog en liefde zich van de vele andere boeken die over WOII gaan. (GG) ****


Buck Danny – Origins 2: ‘De zoon van de Blauwe Viking’

Scenario: Yann
Tekeningen: Giuseppe de Luca
Uitgeverij: Dupuis
48 pagina’s / softcover / € 9,99

De Tweede Wereldoorlog is in volle gang in de Stille Oceaan. Buck Danny blinkt uit door zijn talent en inzet. Ondertussen heeft Buck flashbacks naar zijn adolescente periode en reist hij mee met een rondtrekkend circus.

Bij dit circus voelt hij voor het eerst de sensatie van het vliegen en de liefde knalt er ook in voor de jonge piloot. Als er ineens een gevaarlijke situatie ontstaat, komt hij te weten dat zijn vader zich tijdens de Eerste Wereldoorlog schandelijk heeft gedragen. Juist op dat moment keert hij terug in de realiteit en beseft hij dat hij tijdens een cruciale missie om een Japanse generaal te neutraliseren zijn vader niet te hard heeft beoordeeld…

Aan alles voel je dat je te maken hebt met ervaren stripmakers. De tekeningen lijken zo uit de jaren 70 te komen, maar voelen toch niet geheel ouderwets aan. Het scenario zit goed in elkaar en de tekeningen ogen vlot. De kleuren zijn wel sterk verzadigd. (BvE) ***½


Moon 1: ‘Kogel voor een kruisridder’

Scenario: Johan Vandevelde
Tekeningen: Stephan Louwes
Uitgeverij: Menlu
72 pagina’s / softcover / €11,99

moon 1Stephan Louwes kennen we al van de tekstloze trilogie Limbo. Met Moon start hij een nieuwe reeks, maar ditmaal voorzien van een scenario door auteur Johan Vandevelde.

Moon speelt zich af in onze toekomst, driehonderd jaar na een wereldwijde kernoorlog. De mensheid heeft de draad weer opgepakt en zich gevestigd in megasteden. Wetenschappers hebben ontdekt hoe je naar het verleden kunt reizen. Dit lekt echter uit en dat is slecht nieuws: iedereen met voldoende geld kan nu zijn eigen tijdmachine bouwen.

Het boek heeft een veelbelovende cover: neonkleuren, een uitgewerkte toren. De daadwerkelijke tekeningen zijn echter in zwart-wit en zijn juist niet al te gedetailleerd. Een aardig album, maar ingekleurd en met meer aandacht voor de achtergrond kan deel twee makkelijk meer punten pakken. (JvE) **½