Home graphic novel Bela Lugosi en zijn spel tussen demonen

Bela Lugosi en zijn spel tussen demonen

Bela Lugosi. Een exotische naam, die helaas geen belletje deed rinkelen op de redactie. Behalve bij onze hoogbejaarde kennisbank Martijn (45) die een verrukt ‘Dracula!’ liet ontsnappen. En hij had uiteraard weer gelijk: Lugosi was dè verpersoonlijking van deze mysterieuze cultfiguur.

Door Jeroen van Esch

Niet gehinderd door enige kennis van zaken dook ik dus in de graphic novel over de opkomst en ondergang van deze Hongaarse acteur. Een intrigerende figuur, zo blijkt al snel. Een kind van liefdeloze ouders, gezien als charlatan als hij opgroeit en het probeert te maken in het theater. Na wisselend succes en een gestrand huwelijk houdt hij het, na de mislukte communistische staatsgreep, noodgedwongen voor gezien in zijn thuisland en verkast hij via Duitsland naar New York.

Dracula
En daar, onder zijn artiestennaam Bela Lugosi ontpopt Béla Ferenc Dezső Blaskó zich als de Dracula zelf. Een duistere, intense blik, een cape om de smalle schouders van het rijzige figuur. En natuurlijk een zwaar Oost-Europees accent. Een legende is geboren. Eerst in het theater, op Broadway. Later op het witte doek.

Demonen
Het filmwereldje is geen krentenbol, zoals ze hier in het oosten plachten te zeggen. De enige reden waarom de maatschappij hem in dienst hield was om zijn naam op de filmposters te kunnen zetten. Lugosi raakte verslaafd aan pijnstillers en alcohol en gleed langzaam maar zeker af. Hij stierf aan een hartaanval en werd gevonden door zijn vijfde vrouw, Hope.

Koren Shadmi
De tekenaar die voor de uitdaging stond om de vage beelden van de oude films tot leven te brengen, heet Koren Shadmi. Met zijn strakke lijnenspel brengt hij Lugosi tot leven, enkel in zwart-wit. Hij schakelt tussen tijdsperiodes en herinneringen en geeft zo een nieuwe generatie de kans om de acteur te ontdekken. De opmerking: ‘vertaald uit het Hongaars’ die veelvuldig voorkomt is vrij nutteloos, maar het eindresultaat is een erg mooi vormgegeven document voor zowel film- als stripfanaten.

Lugosi – opkomst en ondergang van Hollywood’s Dracula
Tekst & tekeningen: Koren Shadmi
Uitgever: Menlu
160 pagina’s / €29,99 / hardcover

Haal dit boek bij je favoriete winkel of bestel direct online: