Home Recensies Brammetje Bram heeft met integrale 3 wind in de zeilen

Brammetje Bram heeft met integrale 3 wind in de zeilen

Ben jij opgegroeid met Brammetje Bram? Een gevoel van nostalgie kan dan zomaar op je neerdalen als je terugdenkt aan de stripheld uit de jaren zeventig die in weekblad Sjors samen met zijn kompaan Knevel de boel op stelten zette. In deze derde integrale heeft Brammetje Bram de wind in de zeilen.

Door: Bastiaan van Esch

In Pauwen en Pestkoppen zijn drie lange verhalen gebundeld. Stripverhalen van veertig jaar geleden zijn van een andere orde dan tegenwoordig. Dat wil niet zeggen dat het inboet aan kwaliteit. Je moet als moderne striplezer wennen aan de tekenstijl en het kleurgebruik, maar het hele sfeertje rondom Brammetje Bram brengt je terug in de tijd. De keuze voor het papier is uitmuntend te noemen. Je hebt een splinternieuw boek in handen, maar toch voelt het aan alsof je het jaren lang heel zorgvuldig bewaard hebt in een boekenkast met kostbare boeken.

Biografisch interview met Yaack
De delen uit deze reeks worden gestaag uitgegeven. De derde integrale publicatie met de titel ‘Pauwen en Pestkoppen’ wordt voorafgegaan door een biografisch interview met scenarist en tekstschrijver Yaack (Jacques Bakker). Yaack heeft voor de stal van Willie Vandersteen het scenario van vierhonderd strips voor zijn rekening genomen. In het uitgebreide vraaggesprek wordt ook ingegaan op al het andere werk en wordt ondersteund door tal van prachtige illustraties. Naast het interview zijn mooie covers van Sjors opgenomen die op een speelse manier de verhalen in elkaar laten overlopen. Voor deze bundel is Jacques Bakker verantwoordelijk voor ‘De gevangenen van het Duivelseiland’. Het tweede verhaal in deze uitgave.

Tijdloze humor
In ‘De jacht op het pauwen-ei’, gaan Brammetje Bram en Knevel de Killer op zoek naar een gestolen pauwen-ei. De humor is van een heerlijk niveau en er gebeurt van alles in een relatief korte tijdspanne. Dit is goed te verklaren omdat er elke week een paar pagina’s verschenen in de Sjors. Dat maakt het verhaal aan de andere kant ook vrij hobbelig.

Angstzweet tot in de bilnaad
De twee hoofdpersonen zijn onafscheidelijk en hebben een berucht verleden opgebouwd. Waar de twee heren ook gaan, bij iedereen die ze op hun avonturen tegenkomen druipt het angstzweet linea recta de bilnaad in, zodra de naam van ‘Knevel de Killer’ valt. De karakters zijn wat dat betreft behoorlijk stereotype. Brammetje Bram is de slimme, kleine zeeman die alle plannen tot in detail uitdenkt en Knevel is de grote onbehouwen kapitein met een klein hartje die ervoor zorgt dat het altijd weer net niet gaat zoals vooraf besproken. Hierdoor ontstaan er allerlei geestige conversaties die resulteren in een hoop blauwe ogen en rondvliegende zeelui. En de heren bedoelen het zo goed.

In ‘De gevangenen van het Duivelseiland’ moeten Brammetje Bram en Knevel naar het gevreesde Duivelseiland. Nadat de heren het pauwen-ei aan de hertog hebben teruggegeven, geeft hij Brammetje Bram en Knevel een vrijgeleide om de bende van Duivelseiland te halen. De heren willen met hun schip afvaren, maar dat gaat een beetje lastig zonder bemanning. Er rest maar één ding: nieuwe bemanning ronselen. Met een constante glimlach beland je weer van het ene in het andere avontuur.

Jonker Ahoy!
In het derde verhaal staat jonkheer Olivier in de schijnwerpers. Een verwend, misselijk en achterbaks manneke die iedereen tegen zich in het harnas jaagt en er nog mee weg komt ook. De humor voert in het laatste verhaal niet de boventoon. Het karakter Olivier is echter een bijzonder sterk personage. Illustrator Eddy Ryssack krijgt het voor elkaar om bij mij de nekharen op spanning te brengen. Een prima prestatie.

Stijlvolle illustraties en prima scenario
Deze derde integrale uitgave is prachtig. Het neemt je mee terug in de tijd. De combinatie van de gebundelde verhalen met de waardevolle toevoegingen geven het geheel een dikke voldoende. De illustraties van Eddy Ryssack balanceren op hoog niveau, maar schieten niet door het dak. In de scenario’s zit voldoende humor met korte en vlotte dialogen. Voor de liefhebber een echte must-have.

Scenario: Frans Buissink en Yaack
Illustraties: Eddy Ryssack
Uitgeverij: Arboris
160 pagina’s / €27,95 / hardcover