Home graphic novel Carbon & Silicium

Carbon & Silicium

Carbon & Silicium

Soms, heel soms. Dan heb je iets heel bijzonders voor je liggen. Een wonderschone graphic novel, waarbij alles klopt. Maar zo dik, en zo goed uitgewerkt, dat je even niet weet waar je moet beginnen met je recensie. Zo’n boek is Carbon & Silicium van Mathieu Bablet.

Door Jeroen van Esch

Carbon & SiliciumHet thema is nog vrij goed samen te vatten: kunstmatige intelligentie. In een lab worden robots ontwikkeld die a-la ChatGPT zelf het internet afzoeken, de informatie absorberen en akelig efficiënt toepassen. Alleen zijn deze computers wel ietsje geavanceerder. Ze zijn zo goed als menselijk, met slechts hier en daar wat fysieke beperkingen. Vooralsnog.

Wat maakt iets een mens?
De ingenieurs hebben bij de constructie het hoofd gebroken over één kernvraag: wat maakt iets een mens? En daaruit voortvloeiend: wat maakt het leven waard, en hoe verhoudt een individu zich tot een collectief? Het resultaat is een robot die, aan de buitenkant precies op een mens lijkt, en aan de binnenkant precies als een mens dénkt. Maar dan een stukje sneller.

D.I.E.
Om de robots te motiveren en eventueel ontsporing van de androïden te voorkomen, is er een end of life ingebouwd. De zogenaamde Datum van Ingebouwde Expiratie, D.I.E. In het Nederlands levert deze afkorting een prima woordgrap op. Alleen, de twee hyper-connected androids Carbon en Silicium (volgt u me nog?) komen hier natuurlijk snel achter en proberen daar een stokje voor te steken, met wisselend succes. En dat maakt dit dystopische verhaal precies zo interessant.



Relaties
Mede doordat het verhaal een toekomstige periode van eeuwen omspant, ontwikkelen deze wonderen van techniek een innige relatie. Ze blijven zelfstandig contact houden en elkaar opzoeken. Enerzijds om het simpelweg vol te houden, anderzijds bespreken ze hun levensvragen. Van heel basaal (waarom zijn we niet warm en praktisch behaard ipv koud en kaal) tot de categorie waar je doorgaans u tegen zegt. De ergenis dat ze aan iets als ‘de tijd’ onderhevig zijn. Zaken die voor de lezer uiteraard ook nogal relevant zijn.

Carbon & Silicium
Het artwork: alles uit de kast

Dit alles ligt ingebed in een grafische omgeving die soms oogstrelend is, soms pijn doet aan je ogen. Afhankelijk van de staat van het bewustzijn van Carbon en Silicium. Of van de fysieke omgeving. Verpauperde fabrieken, de gore huizen waar veel meer androids wonen. Of met veel gevoel getekende ondergelopen stadsgezichten. Overal is sfeer, kleur, leven, beweging. Op zo’n schaal dat je deze graphic novel regelmatig even weglegt om bij te komen. Althans, uw redacteur van dienst had dit nodig om al dit moois in zich op te nemen en te verwerken.

Carbon & Silicium
Standaardwerk

In zijn genre is Carbon en Silicium daarom een standaardwerk. Het won niet zomaar de Prix de la BD FNAC in 2021. Onnavolgbare framing, gevat in een tip-top verzorgde hardcover die de aandacht opeist in je woonkamer. Wil je mensen laten zien waarom je van de kunststroming ‘strip’ houdt? Zorg dan dat je dit indrukwekkende album van Bablet (1987) immer paraat hebt.

Carbon & Silicium
Tekst & tekeningen: Mathieu Bablet
Uitgever: Scratch
272 pagina’s / €34,95 / hardcover met linnen rug

Haal dit boek bij je favoriete boekwinkel, of bestel direct online: