Home graphic novel Centralia: de vloer is lava

Centralia: de vloer is lava

Centralia

De aarde in en rond Centralia is zo heet dat je er letterlijk in smelt. Wie lang genoeg overleeft, wordt als klap op de vuurpijl geconfronteerd met mutanten en vleesetende vogels. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de steltlopende Neusapen. Toch trekt een groep avonturiers de stad in – op zoek naar een legendarische goudschat.

Door Jeroen van Esch

CentraliaDe sfeer doet een beetje denken aan een klassieke western. We bevinden ons echter ergens in de toekomst. Illustrator Miel Vandepitte zal genoten hebben van de film Cowboys & Aliens. Althans, daar deed het mij sterk aan denken.

Er is een cowboy, journaliste, wetenschapper en een soort spoorzoeker. Dit onwaarschijnlijke clubje slaat de handen ineen om het fortuin op te eisen. Met alle risico’s die daarbij horen.

CentraliaIt’s in the details
Vandepitte heeft zich er niet met een jantje-van-leiden vanaf gemaakt. Hij is duidelijk een man van details. In de achtergrond kijken we kilometers ver – tot aan de horizon ontdekken we steeds meer. Overal zie je dat hij met zorg en engelengeduld de stroken uitgewerkt heeft. Met de fijnste pen heeft hij urenlang streepjes gezet om structuren en schaduw te creëren. Complete stadsgezichten heeft hij zo op het papier gezet, geen raampje vergeten van de imposante flatgebouwen, uitgespreid over spreads die de filmisch opgezette pagina’s afwisselen. Het resulteert in een snelle strip, waarin zoveel te zien is dat je echt je tijd neemt om alles in je op te nemen.

CentraliaFeest voor het oog
Deze details, de met veel gevoel uitgevoerde inkleuring, de fantastische karakters en gemuteerde figuren die steeds weer verschijnen, het is een feest voor het oog. En dan ook nog eens een geloofwaardig verhaal neerzetten. Het zou mij niet verbazen als hier een animatiefilm van wordt gemaakt. Het leest als een filmscript, dat de naam graphic novel op onovertroffen wijze invulling geeft. En daar waar het kan, is er de humor. Het is net alsof je een zwarte zak Doritos voor je hebt: elke hap smaakt weer net wat anders en je stopt pas als de laatste kruimel in je mond zit.

Toekomst
Als je op deze wijze debuteert kun je niet anders dan een diepe buiging maken voor zoveel talent uit Gent, nog maar net van school. Natuurlijk, soms is een gezichtje niet perfect. Gelukkig niet, denk ik dan bijna. Van deze man gaan we nog veel horen, dat kan niet anders. Scratch heeft weer een toptitel te pakken, en heeft het terecht verpakt in een chique hardcover. Daarom vijf sterren voor Miel Vandepitte met Centralia.

CentraliaCentralia
Scenario & tekeningen: Miel Vandepitte
Uitgever: Scratch books
144 pagina’s / €24,95 / hardcover

Haal dit boek bij je favoriete winkel of bestel meteen online:

RECENSIES OVERZICHT
ARTWORK
SCENARIO
Vorig artikelStoryworld is het Kidsproof museum van Groningen 2022
Volgend artikelMac Coy zet in derde integrale scalpenhandelaars klem
centralia-de-vloer-is-lavaDe aarde in en rond Centralia is zo heet dat je er letterlijk in smelt. Wie lang genoeg overleeft, wordt als klap op de vuurpijl geconfronteerd met mutanten en vleesetende vogels. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de steltlopende Neusapen. Toch trekt een groep avonturiers de stad in - op zoek naar een legendarische goudschat.