Home Recensies Mac Coy zet in derde integrale scalpenhandelaars klem

Mac Coy zet in derde integrale scalpenhandelaars klem

Alexis Mac Coy is een sergeant-majoor ten tijde van de Amerikaanse burgeroorlog. Hij heeft de twijfelachtige eer om keer op keer het vuile werk op te knappen. Scalpenjagers zetten de vrede met de inheemse bevolking onder grote druk. Aan Mac Coy de taak om in Californië en Mexico de scalpenhandelaars de pas af te snijden.

Door Bastiaan van Esch

Voor je verder leest…
wil ik je eerst iets vertellen over de tekenstijl. In de afgelopen tijd heb ik uiteenlopende tekenstijlen voorbij zien komen, waarbij ik regelmatig superlatieven te kort kwam. Vaak van actueel werk, in mindere mate van opnieuw uitgebracht materiaal. Mac Coy verscheen tussen 1974 en 2000.

Doorwerkt tekenwerk
Bij de verhalen over Alexis Mac Coy blijf je bij de tekeningen kijken naar de gelaagdheid, dieptewerking en lijnenspel. Nu is vermoedelijk bekend dat Antonio Hernández Palacios (1921-2000) een zeer begaafde tekenaar was, maar de wijze waarop hij zijn werk afleverde is indrukwekkend.

De keuzes die gemaakt zijn bij de inkleuring: het is even wennen, maar maken rap plaats voor bewondering. Emoties spatten van het papier af. De pijn, de wanhoop en vernedering op de gelaten is goed zichtbaar. De blik in de ogen is vaak schrikbarend realistisch. De drukkwaliteit van de originele publicaties scheen flink tegen te vallen. Dat moest rechtgezet worden en de wijze waarop deze integrale gedrukt is, laat de ware kwaliteit zien.

Scalpenhandel
Dan zoomen we in op het verhaal. Er speelt van alles in de binnenlanden van de VS. De burgeroorlog loopt op z’n eind, maar het tuig van de richel gaat letterlijk over lijken. Scalpenjagers hebben een louche handel opgezet in scalpen. De scalp van een Apache levert al gauw 100 dollar op. De kassa rinkelt dus flink als de bandieten een aantal Indianen op hun pad treffen. Mac Coy passeert even later, aanschouwt de gevolgen van het bloedbad en vreest het ergste. Het werk van deze schurken moet stoppen.

Klassieker voor de heb
In deze derde integrale zijn de verhalen Scalpenjagers, Little big horn en Duivelscanyon gebundeld. Het scenario van deze drie verhalen is ook van een waardig niveau. De verschillende karakters worden goed uitgewerkt en je wordt meegevoerd in de avonturen van Mac Coy en zijn mannen. Het mooie van Mac Coy is de lengte van de verhalen. Het derde deel is prima los te lezen. Je stapt in en het laat je niet meer los. Je krijgt waar voor je geld.

De complete Mac Coy – 3. Scalpenhandel
Scenario: Jean-Pierre Gourmelen
Tekeningen en inkleuring: Antonio Hernandez Palacios
Uitgeverij: Arboris
160 pagina’s / hardcover / € 29,95

Haal dit boek bij je favoriete winkel, of bestel direct online: