Home Kunst en prent Psyche & Fidessa: geïllustreerde klassieker van Couperus

Psyche & Fidessa: geïllustreerde klassieker van Couperus

Louis Couperus had het niet zo op illustraties bij boeken. Ik durf te stellen dat hij niet zo moe(s)t klagen, want juist dankzij de schitterende pentekeningen van Bernard (Beb) Reith is dit werk zo aantrekkelijk. Gelukkig zag Couperus dat zelf ook in. Het is tijd om een uitstapje te maken naar de betere literatuur. Welkom in de wereld van Psyche en Fidessa.

Door Jeroen van Esch

Psyche en fidessaIn de sprookjes Psyche (1898) en Fidessa (1899) staan jonge vrouwen en mythische wezens centraal. In Psyche is dat de Chimera, een soort vliegende leeuw. En Fidessa probeert een eenhoorn (nee geen echte tijger) te temmen. Maar beide vrouwen zoeken naar de essentie van het leven en liefde.

Wennen
Het lezen is misschien even wennen. Het is natuurlijk Nederlands van een dikke eeuw oud, wollig, klassiek. Maar na een paar pagina’s gaat dit wennen en kun je genieten van het prachtige taalgebruik dat zo kenmerkend is voor Couperus.

Art-nouveau
Het gaat ons, liefhebbers van het betere tekenwerk, natuurlijk voor alles om de illustraties. Maar liefst 76 pentekeningen van illustrator en striptekenaar Beb Reith (1894-1974) omlijsten de betoverende tekst. Het zijn feitelijk interpretaties in diepzwarte Oost-Indische inkt, in de decoratieve Art-nouveau (Jugendstil)-stijl die populair was in het begin van de vorige eeuw. Het past perfect bij een klassiek werk als dit en is een fijne afleiding tijdens het lezen.

Psyche en FidessaFamilie
Grappig feitje: het neefje van Beb, Maarten Reith heeft dit boek uitgegeven. We kunnen concluderen dat oom Reith puik werk heeft afgeleverd voor Psyche en Fidessa. Weliswaar een tijdje terug, in de roerige jaren 1917-1918, maar nog altijd van grote klasse. Een waardevolle heruitgave.

 

Psyche en Fidessa
Tekst: Louis Couperus
Tekeningen: Bernard (Beb) Reith
Uitgever: Reith | Hendriks & partners
316 pagina’s / €29,50 / hardcover

Bestel direct online: