Home Kunst en prent Donker en onnatuurlijk: genieten van creepy plaatjes

Donker en onnatuurlijk: genieten van creepy plaatjes

Illustrator, striptekenaar en animator Milan Hulsing dook zijn archieven in en selecteerde 100 illustraties uit zijn veelzijdige oeuvre. Dat heeft geresulteerd in een fraai boekwerk waarvan de volledige titel luidt Donker en onnatuurlijk – 100 illustraties in strijd met het alledaagse. Uit het archief van striptekenaar Milan Hulsing.

Door Martijn Douma

MIlan Hulsing - Donker en onnatuurlijk

Milan Hulsing (Amsterdam, 1973) nadert de 50 en heeft inmiddels een flinke staat van dienst opgebouwd. Hij creëerde graphic novels, animaties en illustraties voor onder andere Schokkend Nieuws en korte(re) stripverhalen voor onder andere Zone 5300. Zijn bibliografie bevat onder andere Wat Fred niet wist en andere verhalen, Stad van klei, een verstripping van De aanslag (Harry Mulisch), De smokkelaar en zijn meest recente graphic novel Spaans rood.

5 Thema’s
De 100 illustraties uit dit boek zijn naar thema ingedeeld in 5 hoofdstukken: ‘Covers’ voor Schokkend Nieuws, ‘Schaduwen over Holland’: illustraties met een link naar Nederland en voor het Imagine Film Festival, ‘Duistere bezoekers’: portretten van acteurs en personages uit horror en SF-films, zoals Boris Karloff, Jack Nicholson en Angelica Huston, ‘Overige’ en ‘Magic Show’.

Eng
Op de rechterpagina van het boek tref je telkens de volledige illustratie aan en op de pagina links ernaast een uitvergroot onderdeel. Bekende en onbekende personen en monsters komen voorbij. Sommige met angstaanjagende gezichtsuitdrukkingen, andere met sardonische, mysterieuze of vriendelijke. Allemaal overgoten met een typisch ‘eng’ horrorsausje. Toch is de humor niet ver weg, alsof Hulsing wil zeggen dat de serieuze waas die over horror hangt met een snufje zout genomen mag worden. Hij laat de platen voor zich spreken, al zou in een aantal gevallen wat meer informatie interessant zijn geweest.

Stempel
Er komen verschillende stijlen van de artiest naar voren, maar in al zijn illustraties herken je direct zijn figuurlijke stempel. Met name het kleurgebruik vind ik heel fraai. Hulsing weet met zijn illustraties de fantasie dusdanig te prikkelen dat, wanneer een van zijn platen je weet te pakken, er onbewust een verhaal in je hoofd begint af te spelen.

Interviews
Het boek eindigt met twee eerder gepubliceerde interviews met de auteur uit Schokkend Nieuws over zijn inspiratiebronnen. Het ene, uit 2020, gaat over zijn passie voor films. Het andere, uit 2015, gaat vooral over zijn verstripping van Harry Mulisch’ boek De aanslag. De interviews zijn een aardige, maar per saldo korte toevoeging en geven net wat meer beeld bij de persoon Milan Hulsing.

Animatiefilm
Bij het boek zit ook een dvd met de korte animatiefilm Magic Show van Hulsing, die in 2009 uitgekomen is. Een grappig en absurd verhaal in zijn bekende stijl is de kers op de taart.

Dit kunstboek is niet alleen prachtig uitgegeven, het is met name voor de horrorliefhebber de moeite waard om op je koffietafel te hebben liggen en regelmatig eens door te bladeren. Je ontdekt dan ongetwijfeld telkens iets nieuws. Enig minpunt: de prijs.

Donker en onnatuurlijk – 100 illustraties in strijd met het alledaagse. Uit het archief van striptekenaar Milan Hulsing.
Vormgeving en inhoud: Milan Hulsing
Uitgeverij: Concertobooks

Grafische verzorging: Studio Peter de Raaf
Animatiefilm ‘Magic Show’ door Milan Hulsing, Cineventura
224 pagina’s / hardcover met linnen rug en dvd / € 39,99

Haal dit boek bij je favoriete winkel, of bestel direct online: