Home Recensies Crocodile Charley houdt ons een spiegel voor

Crocodile Charley houdt ons een spiegel voor

Charley, een krokodillenjongen, is gefascineerd geraakt door de cultuur van de mensen. Maar dat is verboden, dus houdt hij zijn interesse geheim. Dan raakt de krokodillengemeenschap in rep en roer: er schijnt een mensenkind gesignaleerd te zijn. En iedereen weet dat mensen levensgevaarlijk zijn…

Door Martijn Douma

Nu gaat het hier niet om de situatie die wij als normaal beschouwen. De stad wordt namelijk bewoond door krokodillen. Grote groene monsters, allemaal voorzien van een flink stel vleugels. Ze worden geregeerd door een op het oog vrij agressieve krokodillenkoning. De krokodil is de heersende soort in een stad die in vroeger tijden door mensen gebouwd is. Maar wat er precies is gebeurd met de mensheid is onbekend. De reptielen blijven toch waakzaam en enigszins angstig, want ze zien de mens liever niet terugkomen.

Buitenbeentje
Charley voelt zich in deze stad vol vliegende krokodillen met stoere praat niet echt thuis. Hij is een buitenbeentje. Het helpt ook niet dat zijn vleugels nog niet zijn aangegroeid. Maar hij heeft een geheim: hij is dol op de cultuur van de mensen! Coca Cola, jazz, oploskoffie, kauwgomballen, Britney Spears, wegwerpartikelen: reuze interessant allemaal. Hij voelt zich meer verwant aan de mens dan aan zijn soortgenoten.

Mensenkind
Charley kan zijn geluk dan ook niet op wanneer hij op een dag een mensenkind aantreft in een rioolput. Nog nooit heeft hij een mens gezien! Hij grijpt zijn kans met beide handen aan en in het diepste geheim trekt hij een tijdje samen met de jongen op. De jongen lijkt zich niet veel van vroeger te herinneren, alleen dat alles slechter was toen. Terwijl de jacht op het mensenkind begint en het net om hem heen zich langzaam sluit, ontstaat er een vriendschap tussen krokodillenjongen en mensenjongen. Maar kan dat wel goed aflopen?

Fantasierijk en ingetogen
Een fantasierijk, vlot lezend verhaal met thema’s als er niet bij horen, anders zijn, eenzaamheid en vriendschap. Maar ook het verleden en de toekomst: is het ene nu beter dan het andere? Deze thema’s blijven op de achtergrond, ze sluimeren onder het oppervlak. Je zult er zelf naar op zoek moeten gaan. Het maakt dat je als lezer mee gaat voelen met Charley. En ergens ook wel met het mensenkind. Eigenlijk houdt Charley ons een spiegel voor. Je krijgt lang niet alle antwoorden en dat maakt, samen met de intrigerende wereld die hier neergezet wordt, dat dit smaakt naar een vervolg.

Fraai arceerwerk
De tekeningen zijn heel toegankelijk en zullen ook door kinderen gewaardeerd worden. Auteur Victor Meijer werkt op fraaie wijze met arceringen, die doen denken aan die van Moebius. Het album is ingekleurd met één, blauw-groene, kleur. Op enkele pagina’s met collages na, die in full-colour zijn.

Een krokodillenjongen die zijn visie op de mensheid geeft: klinkt absurd, maar het levert een heerlijk stripboek op!

Victor Meijer (1975) is een veelzijdig schrijver, kunstenaar, en illustrator die meerdere boeken heeft geschreven en geïllustreerd, zoals de portretten van Hendrik Groen. In 2019 werd zijn goed ontvangen graphic novel Hondsdol uitgebracht.

De mensheid volgens Crocodile Charley
Tekst, tekeningen en inkleuring: Victor Meijer
Uitgeverij: Concertobooks
Boekverzorging: Rob Westendorp
60 pagina’s / € 24,99 / hardcover

Haal dit boek bij je favoriete winkel of bestel online: