Home graphic novel VEL plooit de ziel op onvolmaakt mooie wijze

VEL plooit de ziel op onvolmaakt mooie wijze

Een beeldverhaal over Rita en Esther. Qua leeftijd zouden ze moeder en dochter kunnen zijn. Hun overeenkomsten? Ze zijn single en worstelen met hun uiterlijk en bijkomende onzekerheden. In een tekenatelier ontmoeten ze elkaar. Tijdens de tekensessies fungeert Rita als naaktmodel en Esther als tekenaar. Buiten het atelier leiden ze hun eigen leven en proberen ze in voor- en tegenspoed zich staande te houden.

Door: Bastiaan van Esch

Rita
is recent gescheiden en heeft net een appartement betrokken. Tussen de dozen zoekt ze naar een manier om haar leven op de rit te krijgen. Met haar dochter heeft ze een moeizame verstandhouding. Ze begrijpen elkaar niet meer. Moeder en dochter zien elkaar steeds minder en de eenzaamheid vult de ruimte en de tijd.

Om dit te doorbreken wil ze buiten haar comfortzone treden. In de supermarkt ziet ze een advertentie waarin naaktmodellen gevraagd worden. Ze besluit om de stap te wagen en meldt zich aan. Het ongemak wordt heerlijk uitgewerkt. Wat is een interessante houding, terwijl een handvol tekenaars jou aankijkt en hun versie van wie jij bent te vertalen naar het papier.

Esther
leidt een leven dat toch wel een keer tot bloei moet komen. Ze woont nog niet al te lang op zichzelf en heeft het zelfvertrouwen van een wandelende tak. Ze identificeert zich zelfs met dit bijzondere schepsel. Daar moet je voorzichtig mee omgaan.

Esther is tekenaar en verzorgt tekencursussen. Om extra inkomsten te genereren besluit ze om te gaan werken met naaktmodellen. Op de eerste avond komt Rita binnenlopen en de avond is geen onverdeeld succes. Privé staat ze voor alles en iedereen klaar, stelt hen gerust dat ze haar leven op orde heeft.

Romance 
Dan ontmoet ze Nico in het café. Ze beeldt zich van alles in, maar Nico ziet haar staan. Hij adoreert haar en tussen de twee ontstaat een romance. Pagina na pagina beleef je mee hoe de relatie zich ontwikkelt.

Er volgt een prachtige verhaallijn in een paardenstal. De illustraties raakten bij mij een juiste snaar. De wonderschone tekeningen van de paarden laten zien dat innerlijke rust zijn uitwerking heeft op het uiterlijk en plaats maakt voor acceptatie.

VEL

Onvolmaakt beeld
Het tekenwerk laat (met uitzondering van de paardenstal) de gebrokenheid zien van beide dames. Zodra Rita of Esther ‘spreekt’ dan zie je dit duidelijk terug. De illustraties zijn onvolmaakt, lelijk zelfs. Op het moment dat het met beide vrouwen niet langer crescendo gaat, ontstaat het duidelijkste verschil tussen te twee: levenservaring brengt je verder.

De wijze waarop het scenario en tekenwerk samenkomen, is om die reden subtiel en elegant uitgevoerd. Voor de inkleuring zijn voornamelijk groentinten gebruikt. Een uitstekende keuze, omdat het uiterlijk van de dames daardoor extra lading krijgt.

Spiegel
Het boek over deze twee vrouwen is voor mij als man op een bepaalde manier ook een ontdekkingstocht geweest. Het is geenszins een typisch boek voor vrouwen. Het laat prachtig zien hoe een mens naar zichzelf kijkt en hoe een ander jou ziet.

Mensen hebben naast bevestiging ook elkaar nodig, ongeacht de leeftijd. Jij als persoon doet ertoe. Jouw werkelijkheid is niet altijd de echte werkelijkheid. Om verder te komen moet je soms moeilijke keuzes maken. Levenservaring is daarbij een niet te missen schakel. Het geeft je een dikkere huid. Vel is wat dat betreft een spiegel voor de ziel.

Vel
Scenario en tekeningen: Sabien Clement en Mieke Versyp
Uitgeverij: Oogachtend
288 pagina’s / €35,- / hardcover

Haal dit boek bij je favoriete winkel of bestel direct online: