Home graphic novel Dwars door alles heen, zie je het leven

Dwars door alles heen, zie je het leven

Een biografie van het leven. Hoe breng je dat in beeld? Tom Haugomat creëert een wereld van zien en ontdekken. Een boek waarin je blijft kijken naar en het leven ziet door de ogen van een mens zonder naam.

Door Bastiaan van Esch

Dwars door alles heen
Door een zee van afstand
Door een muur van leegte
Door een land van stilte
Dwars door alles heen.

Het zijn treffende zinnen uit het lied ‘Door de wind‘ van Stef Bos. Het wonderschone lied staat bol van het figuurlijk taalgebruik en het is aan jou de beelden erbij te denken.

Beeldlezen
Het verhaal van Dwars door doet precies het tegenovergestelde. De stijl die Tom Haugomat in de illustraties heeft doorgevoerd, dwingen jou om te blijven kijken. Waar zit ik eigenlijk naar te kijken? Je bent aan het beeldlezen en daar is enige oefening voor nodig. Lees het boek daarom meerdere keren. Je zult ontdekken dat het verhaal steeds meer diepgang krijgt.

Kwartje
De eerste keer dat ik door de biografie van het leven wandelde, viel het kwartje ook niet meteen. De tweede en derde keer keek ik met compleet andere ogen naar het verhaal, omdat je op een gegeven moment ontdekt dat er veel meer te zien valt, dan je vooraf zou verwachten. Kijken wordt zien en zien wordt verwonderen.

Het verhaal
De jongen heeft een passie: de ruimte, het heelal. Hij wil later als astronaut de ruimte betreden. De telescoop is zijn vriend in een verder uitgestrekt Alaska. Tegelijkertijd is zijn loep altijd binnen handbereik en is hij over het leven op microniveau net zo onder de indruk. Het toont de klasse van de schepping.

DWDD
De jongen maakt op school en thuis van alles mee. Hij kijkt en observeert. Zijn ouders maken zich zorgen om hem en andersom. Hij bekijkt de wereld door het keukenraam en het klaslokaal. Hij ziet door de slierten van het hoge gras zijn vader met het watervliegtuig opstijgen en landen… Een heftige gebeurtenis waar hij ooggetuige van is, brengt daar geen verandering in. De wereld draait altijd door.

Kringloop van het leven
De geliefden in het leven van de jongen hebben hun eigen problemen en geluksmomenten. Je aanschouwt het bestaan door de ogen van de jongen, die opgroeit tot volwassen man en carrière maakt, het leven leeft en de kringloop van het leven op een waardige manier een plek krijgt in dit unieke verhaal.

Dwars door
Illustraties: Tom Haugomat
Uitgeverij: Boycott
184 pagina’s / €24,95 / hardcover

Haal dit boek bij je favoriete winkel of bestel direct online: