Home Recensies Muertos: bloedstollende ontsnapping aan de dood

Muertos: bloedstollende ontsnapping aan de dood

Het is een warme en rustige dag in Mexico aan het begin van de 20e eeuw. Op een haciënda gaat alles zijn gangetje. Iedereen is aan het werk en doet wat hij moet doen: de arbeiders, het huishoudelijk personeel en de eigenaren. Dan, uit het niets, bestormt een horde agressievelingen het landgoed. Zwijgend en met doodse ogen hakken ze, zonder aanziens des persoons, in op wie ze maar voor de voeten loopt. Een slachtpartij volgt…

Door Martijn Douma

De overlevende verdedigers weten te ontsnappen door uit te breken met enkele voertuigen. De paniek is groot. Waar deze levenloze bloeddorstigen vandaan komen is niet bekend. Wat nu? De eigenaren besluiten dat ze naar een veiliger oord zullen moeten vluchten. Dat is het begin van een lange en gevaarlijke reis: de onbekende vijand achtervolgt ze en gaat geruisloos te werk. Dorpen waar de overlevers komen zijn ook al slachtoffer geworden van deze… plaag van ondoden – of calaveras, zoals ze worden genoemd. Letterlijke vertaling: schedels.

Gesloten gelederen
Het is dus belangrijk om de gelederen gesloten te houden. Makkelijk is dat niet, omdat iedereen er weer anders in zit. De klassenverschillen die in Mexico aan de orde van de dag zijn komen ook in deze groep weer terug. Los daarvan willen sommigen zich uitleveren aan de horde, anderen willen zo snel mogelijk vooruit. De immense druk op de vluchtelingen zorgt voor gespannen verhoudingen. De vraag is of ze de veiligheid zullen bereiken. En hoeveel er dan nog in leven zullen zijn…

Heldendaden en verraad
Mensen die de dood proberen te ontvluchten: het levert een intense race tegen de klok op. In een dergelijke situatie komt de ware aard van de mens onherroepelijk naar boven. Hier dus ook: dapperheid en lafheid gaan hand in hand met heldendaden en verraad.

Mexicaanse cultuur
Dat Mexicanen een bijzondere band hebben met de dood is wel bekend. Denk maar aan hun feestdag Día de Muertos (Dag van de doden), waarop ze vieren dat de zielen van overledenen terugkeren naar de aarde. Auteur Pierre Place (Frankrijk, 1981) speelt op originele wijze met de historische context en Mexicaanse cultuur. Zijn bedoeling met betrekking tot de sfeer van het album is vermoedelijk een continu gevoel van dreiging. Dat werkt bij vlagen heel goed: je blijft doorlezen, de paniek en angst worden voelbaar.

Calaveras
Toch komt het niet helemaal goed uit de verf. De urgentie van de vlucht valt meerdere keren weg omdat de achtervolgers in geen velden of wegen te bekennen zijn, met als gevolg dat de spanning ook ineens weg is. Daarnaast begint het boek met een flink aantal karakters die niet echt worden voorgesteld. Dat maakt het volgen van de verhaallijn er in eerste instantie niet makkelijker op. De calaveras, die gebaseerd zijn op de Mexicaanse folklore, helpen daar gelukkig een handje bij, waardoor het aantal karakters snel afneemt.

Hoofdstukken
Het album is ingedeeld in korte hoofdstukken die voorzien zijn van een titel, waardoor je een beter idee krijgt van waar het nu echt over gaat. In combinatie met de zwart-wit tekeningen oogt het heel klassiek. Uitgeverij Hum! heeft voor een mooie uitgave gezorgd: gedrukt op een passende, matte, papiersoort, samengebonden in een hardcover met linnen rug.

Grafisch sterk
Het scenario mag dan niet zo sterk in elkaar zitten, de vaart zit er stevig in. Grafisch zit het wel heel sterk in elkaar: Place is een tekenaar met een realistische stijl en veel oog voor detail. Hij hanteert filmachtige camerastandpunten. Zijn gezichtsuitdrukkingen zijn sprekend. De zombies, ondoden, calaveras of hoe je ze ook wil noemen, waarbij de huid deels ontbreekt of loshangt, vind ik niet per se angstaanjagend, maar dat kan ook een kwestie van smaak of gewenning zijn.

Sympathiek
Al met al heeft dit sympathieke stripboek mij aangenaam verrast: een horrorverhaal in originele setting, gebaseerd op de Mexicaanse historie en cultuur. Het fraaie en realistische tekenwerk compenseert het enigszins rammelende scenario. Bijzonder stripboek en daarmee een aanrader!

Dit stripboek kun je in je stripwinkel kopen of bij Uitgeverij Hum! bestellen.

Muertos
Tekst en tekeningen: Pierre Place
Vertaling en productie: Jan Verdegaal
Uitgeverij: Hum!
152 pagina’s / zwart-wit / hardcover met linnen rug / € 24,95

Haal dit boek bij je favoriete winkel of bestel online:

RECENSIES OVERZICHT
Tekst
Tekeningen
Vorig artikelDwars door alles heen, zie je het leven
Volgend artikelSapiens 2 peilt kracht en zwaktes van beschavingen
muertos-bloedstollende-ontsnapping-aan-de-doodMuertos: bloedstollende ontsnapping aan de dood. Het is een warme en rustige dag in het Mexico van de 20e eeuw. Op een haciënda gaat alles gaat zijn gangetje. Iedereen is aan het werk en doet wat hij moet doen: de arbeiders, het huishoudelijk personeel en de eigenaren. Dan, uit het niets, bestormt een horde agressievelingen het landgoed. Zwijgend en met doodse ogen hakken ze, zonder aanziens des persoons, in op wie ze maar voor de voeten loopt. Een slachtpartij volgt…