Home graphic novel De bijbel als graphic novel voor kinderen

De bijbel als graphic novel voor kinderen

Ongelooflijke-bijbelverhalen header

De Bijbel. De één gebruikt het als de handleiding voor het leven, een ander noemt het een sprookjesboek. Maar wat je er ook van vindt, het is een bron van bijzondere verhalen. Geschiedenis, filosofie, wijsheden en natuurlijk het verhaal van Jezus, de start van het christendom. Met 33% van alle religieuzen op onze planeet de grootste wereldgodsdienst. Alleen, het zijn wel heel veel letters.

Door Jeroen van Esch

Ongelooflijke-bijbelverhalenDat kan anders, vond Willeke Brouwer, illustratrice van beroep. Speciaal voor kinderen, maar zeker niet kinderachtig, begon ze ruim drie jaar geleden te tekenen. Het project ging Ongelooflijke Bijbelverhalen – graphic novel bijbel heten. Alles verbeelden is wel wat veel van het goede. Dus selecteerde de cartoonist van het Nederlands Dagblad vijftig aansprekende verhalen uit het Oude en Nieuwe Testament.

Humor
Haar stijl? Allereerst: zwart-wit. Qua inhoud staat humor voorop, maar nooit zonder respect. Want het zijn nogal vragen die aan de orde komen. Wie is God? Wie is Jezus? We lezen over koningen, intriges, liefde, ruzie en hoop. Grote thema’s voor kleine kinderen zou je denken. Toch is het boek heel toegankelijk. Juist door de lichtvoetige tekeningen. Daar waar ik haar cartoons in de krant wat flauw vind, is Brouwer met deze graphic novel juist uitstekend in haar element. Wellicht omdat ze meer tijd heeft voor de illustraties. De door haar geschreven teksten zijn weergegeven in een handschrift-lettertype. Dit past goed bij het tekenwerk en leest makkelijk weg.

Niet kinderachtig
Zoals genoemd: het is een boek voor kinderen, maar zeker niet kinderachtig. Adam en Eva worden bijvoorbeeld niet truttig afgebeeld met een vijgenblad voor hun geslachtsdelen, maar worden gewoon in hun blootje getekend door Willeke, met alles erop en eraan. Niet super gedetailleerd maar dat is ook niet altijd nodig. Met grote regelmaat staan er interessante historische feitjes in aparte blokjes afgedrukt. Zelfs mijn zoontje van 10 viste deze graphic novel uit de review-stapel en leest ‘m regelmatig voor het slapen gaan, tussen Geronimo Stilton en Star Wars boeken door. Of je nu gelovig bent, of meer algemeen christelijk georiënteerd, deze flinke bijbel-graphic novel is een prachtige aanvulling in je boekenkast.

Ongelooflijke Bijbelverhalen
Tekst en tekeningen: Willeke Brouwer
Uitgever: Royal Jongbloed
454 pagina’s / €34,99 / softcover

RECENSIES OVERZICHT
ARTWORK
SCENARIO
Vorig artikelLara Croft verlengd bij Story World
Volgend artikelA Starman is waiting in the sky
de-bijbel-als-graphic-novel-voor-kinderenDe Bijbel. De één gebruikt het als de handleiding voor het leven, een ander noemt het een sprookjesboek. Maar wat je er ook van vindt, het is een bron van bijzondere verhalen. Geschiedenis, filosofie, wijsheden en natuurlijk het verhaal van Jezus, de start van het christendom. Met 33% van alle religieuzen op onze planeet de grootste wereldgodsdienst. Alleen, het zijn wel heel veel letters.