Home graphic novel De coming of age van een jonge kerkganger

De coming of age van een jonge kerkganger

In De kerkgangers neemt Ben Gijsemans ons mee terug naar 1994. Net als nu het eind van de zomervakantie, maar dan 19 jaar eerder. We ontmoeten misdienaar Carl, zijn broer Harold en hun vriend Peter. Drie jongens die midden in een stormachtige ontwikkeling zitten.

Door Jeroen van Esch

De kergangersDe jaren ’90. Hoogtijdagen van de Gameboy en het kopieerapparaat. Eerstgenoemde het weinige vertier voor de jongens, die veel bij opa en oma zijn. Vreemd genoeg wordt de spelcomputer Gamekooi genoemd in het boek. Terwijl de illustraties overduidelijk laten zien waar ze mee bezig zijn.

Het kopieerapparaat lijkt gebruikt te zijn om dit boek te vermenigvuldigen. Je ruikt bijna de toner als je de bladzijdes omslaat. Een grappig grafisch detail dat je de geschiedenis in trekt.

Coming of age
Coming of age is echter het codewoord in dit beeldboek. Het spat van de pagina’s. De vaak woelige periode tussen tussen kind en volwassene, ook puberteit genaamd, wordt in een zorgvuldig gecomponeerde herhaling naar voren gebracht.

Carl
Carl is een vriendelijke jongen van 11 jaar. Hij is zoals gezegd op zondag misdienaar maar nogal snel afgeleid. Zijn broer Harold is zijn grote voorbeeld, zijn eigengereide vriend Peter een held. Harold is druk bezig met de kunst van het stiekem masturberen, Peter komt uit een sociaal milieu dat we zouden kunnen classificeren als niveautje achterstandswijk. Met die invloeden probeert ook Carl te evolueren naar de volgende fase van het leven, de puberteit.

Evolutie
Wie nog meer evolueert is Gijsemans zelf. Daar waar hij in Aaron nog werkte met een onverbiddelijk blokken schema laat hij dat in De kerkgangers volledig los. De tekeningen lijken (lijken slechts) een soort aantekeningen in een schetsblok. Lijnen en afbakeningen zien we vooral in de scenes met opa en oma of in de gesprekken met meneer pastoor. Zeg maar waar er nog de oude, vertrouwde structuur is voor Carl. Maar verder zijn het hoofden die met elkaar communiceren. Vergis je echter niet. Als je goed oplet is er stiekem sprake van een onderliggende, maar duidelijke structuur.
Kerkgangers

Omzien
Naast de chaos en de uitdagingen van de jongens onderling is er plaats voor de veilige thuisomgeving. Harold is uitermate begaan met zijn broertje. Hij is een beschermende factor tussen Carl en Peter, want Harold weet precies wat voor vlees hij in de kuip heeft. Een vertederend element dat zorgt dat Carl weliswaar met vallen en opstaan kan snuffelen aan de grotemensenwereld, maar niet zal ontsporen. Zonder dat het saai wordt, kabbelt het zo richting het einde. De kerkgangers is een oase van rust over een turbulente levensfase. Knap gedaan.

De kerkgangers
Scenario en tekeningen: Ben Gijsemans
Uitgever: Oogachtend
160 pagina’s / €29,50 / hardcover

Haal dit boek bij je favoriete winkel, of bestel direct online: