Home Nieuws De kunst van het nietsdoen: korte verhalen van Delisle

De kunst van het nietsdoen: korte verhalen van Delisle

De kunst van het nietsdoen van Guy Delisle is een bundeling van korte, oudere verhalen die in diverse tijdschriften zijn verschenen. Hij laat zich daarin van verschilkende humoristische kanten zien.

Door Martijn Douma

Guy Delisle (Quebec, 1966) staat vooral bekend om zijn reisverslagen: hij heeft veel tijd doorgebracht in het buitenland en daar, op humoristische wijze, zijn dagelijkse beslommeringen en observaties opgetekend. En passant kentekende hij daarmee ook de betreffende vreemde cultuur, of het nu ging om Birma, Pyongyang, Jeruzalem, de keer dat hij gegijzeld werd in de Kaukasus of zijn vakantiebaan in een papierfabriek.

Korte verhalen
De korte verhalen uit De kunst van het nietsdoen zijn tussen 1995 en 2007 verschenen in diverse Canadese tijdschriften. Ze staan, enkele uitzonderingen daargelaten, in chronologische volgorde.

Yakuza
Delisle laat hierin zijn fantasie wat meer de vrije loop dan in zijn langere verhalen. Het begint nog wat behoudend met een vertelling over afgeleid worden tijdens zijn tekenwerk, maar in het volgende verhaal duikt de Yakuza op. Vervolgens wordt een tekenaar achtervolgd door een paparazzo: alles wat hij per ongeluk fout doet, komt op de foto en wordt in de roddelpers uitvergroot. En dat gaat van kwaad tot erger. Daarna duiken er onder andere buitenaardse wezens op, raakt een dorp in de ban van een slapende reus en neemt een boom wraak op de boom naast hem.

Idool
Het realistische van Delisle’s langere verhalen ontbreekt natuurlijk ook niet. Zoals in het verslag waarin de tekenaar op jonge leeftijd zijn grote idool Muñoz ontmoet. Hij vraagt zich daarin af hoe hij deze man duidelijk kan maken wat hij voor Delisle betekend heeft. Het blijkt onmogelijk dat in woorden te vatten.

Absurd
De verhalen zijn qua onderwerp best afwisselend, en qua insteek ook. De ene vertelling is droogkomisch, het andere wat meer filosofisch of fijnzinnig en weer een ander ronduit absurd. Dat is leuk lezen want je hebt van tevoren geen idee aan wat voor soort verhaal je begint. Al moet je natuurlijk wel in de stemming zijn voor een reeks korte vertellingen.

Uitgekristalliseerd
Het tekenwerk van Delisle is in het algemeen net zo minimalistisch als dat van zijn langere verhalen. Aan een enkel ouder verhaal kun je afzien hoe zijn stijl vroeger geweest is, voordat het zich heeft uitgekristalliseerd tot de strakke huidige stijl. Het album is overigens zoals gewoonlijk in zwart-wit afgedrukt, een beperkt aantal pagina’s is wel ingekleurd.

De kunst van het nietsdoen bevat een flink aantal korte verhalen, waarvan het ene wat beter zal blijven hangen dan het andere. Net als dat het ene je een glimlach ontlokt, het andere een bulderlach. Delisle laat zich van verschillende kanten zien en dat bevalt goed. Leuk album voor tussendoor.

De kunst van het nietsdoen
Scenario en tekeningen: Guy Delisle
Uitgeverij: Concertobooks
Vertaling: Arend Jan van Oudheusden / Studio Peter de Raaf
148 pagina’s / hardcover / € 22,99

Haal dit boek bij je favoriete winkel of bestel direct online: