Home graphic novel De jongen, de mol, de vos en het paard

De jongen, de mol, de vos en het paard

Dit boek gaat over het leven. Het grijpt je aan en nestelt zich in je gedachten. De eerste woorden en ogenschijnlijk eenvoudige schetsen introduceren de jongen en de mol. De jongen is verdrietig en eenzaam. De mol heeft zin in taart. Op de eerste tekening kijk je de jongen op de rug. Zijn schouders hangen. De mol vraagt: ‘wat wil jij worden als je groot bent?’ ‘Lief,’ zei de jongen. Het is onvoorstelbaar knap om in één opmerking de verdieping te pakken en karakteriseert de inhoud van kaft tot kaft. De jongen beseft dat hij voor zijn omgeving blijkbaar niet aan de verwachtingen voldoet. De reis begint.

Door: Bastiaan van Esch

Maak kennis met de jongen, de mol, de vos en het paard. In chronologische volgorde pakken ze alle vier hun rol. Auteur Charlie Mackesy laat je volledig vrij in hoe je het boek behandelt. Lees het chronologisch, pak het erbij en blader er doorheen. Teken, arceer en vouw de hoeken. Ga je gang, voel je vrij. Op het oog opmerkelijk, maar volledig in lijn met de sfeer van het boek.

Voldoen aan verwachtingen
Opkijken tegen de wereld om je heen. Voldoen aan de maatschappelijke maatstaf. De jongen vraagt aan de mol wat hem de grootste tijdverspilling lijkt. ‘Jezelf met anderen vergelijken,’ zei de mol. Een ieder van ons doet dit. In elke omgeving ben jij degene die zich aanpast aan de ander. Welke kleding trek je aan, welke woorden kies je en wat vindt die ander van mij? Je wilt keer op keer de beste versie van jezelf laten zien. ‘Ik vraag me af of er ook een school is waar je kunt afleren.’ Dat zou wat zijn.

Minder bang
De jongen en de mol trekken door de omgeving en filosoferen over wat de toekomst voor het stel nog in petto heeft. ‘Stel je toch voor hoe wij zouden zijn als we minder bang waren.’ De vos doet zijn intrede en loopt onder de jongen en de mol door die op een boomtak tot rust komen. Ze zien dat de vos verstrikt zit. De vos zegt: ‘als ik niet in deze valstrik vastzat, dan zou ik jou doodmaken.’ De mol reageert: ‘als jij in die val blijft zitten, dan ga je dood.’ Dus knaagde de mol het touw van de valstrik door met zijn kleine tandjes.

Het boek gaat geruisloos over in het thema ‘vrijheid’ met een heel treffende gedachte. ‘Een van onze grootste vrijheden is hoe we op dingen reageren.’ Dit boek is in de coronacrisis op het hoogtepunt van de eerste golf uitgebracht. De wereld zit in een situatie waarin onze bewegingsvrijheid ineens relatief blijkt te zijn. Op het moment van recenseren zitten we volop in de tweede golf en is de vrijheid van voorheen een stip op de horizon. Een stip die weliswaar alsmaar groter wordt, maar we leven in het nu. Een leven met beperkingen en onzekerheid. Het is essentieel hoe je daar op reageert. De een reageert onverschillig, de ander bang. ‘Iedereen is een beetje bang,’ zei het paard. ‘Maar we zijn minder bang als we samen zijn.’ Treffend.

In je kracht staan
In het leven heb je moed nodig, vooral als het stormt in je leven. ‘Wat is het moedigste dat je ooit hebt gezegd?’ vroeg de jongen. ‘Help,’ antwoordde het paard. Om hulp vragen betekent niet dat je opgeeft,’ zei het paard. ‘Het betekent dat je weigert op te geven’. Dit boek is in alle opzichten een tegenstelling van onze maatschappij. In onze samenleving lijkt het alsof hulp vragen een teken is van zwakte. Ieder mens weet dat hulp vragen het moeilijkst is wanneer je voor je gevoel niet langer voldoet aan de verwachting van je naasten. Als je vastloopt heb je moed nodig toe te geven dat het je alleen niet meer lukt. ‘Soms is alleen al opstaan en doorgaan moedig en geweldig’. Dit boek leert je iets anders. Als je stilgezet wordt in het leven is het tonen van je kwetsbaarheid een krachtig middel om door te gaan. Je bent niet alleen. Er wordt van je gehouden.

Een klassieker
Dit boek is een klassieker. Een werkelijk prachtig uitgewerkt drukwerk. De vertaling door Arthur Japin is subtiel uitgevoerd en heeft een ontroerende uitwerking. De schetsende stijl van de illustraties sluit naadloos aan bij de conversaties van de jongen, de mol, de vos en het paard. Er zijn bijna geen kleuren gebruikt en dat maakt het geheel op momenten rauwer en daarmee nog imposanter. Je leeft mee met de jongen. Je identificeert je met de karakters en het neemt je mee op je eigen reis door het leven. Dit boek verdient meer dan vijf sterren.

Scenario & tekeningen: Charly Mackesy
Uitgever: KokBoekencentrum Uitgevers
Vertaling: Arthur Japin
128 pagina’s / €20,00 / hardcover

Koop dit boek in je favoriete boekwinkel of direct online:

RECENSIES OVERZICHT
ARTWORK
SCENARIO
Vorig artikelDe Verloren Wereld 3 overdondert
Volgend artikelWinactie Calamity
de-jongen-de-mol-de-vos-en-het-paardDit boek gaat over het leven. Het grijpt je aan en nestelt zich in je gedachten. De eerste woorden en ogenschijnlijk eenvoudige schetsen introduceren de jongen en de mol. De jongen is verdrietig en eenzaam. De mol heeft zin in taart. Je kijkt de jongen op de rug en zijn schouders hangen. De mol vraagt: ‘wat wil jij worden als je groot bent?’ ‘Lief,’ zei de jongen. Het is onvoorstelbaar knap om in één opmerking de verdieping te pakken karakteriseert de inhoud van kaft tot kaft. De jongen beseft dat hij voor zijn omgeving blijkbaar niet aan de verwachtingen voldoet. De reis begint.