Home Recensies De Verloren Wereld 3 overdondert

De Verloren Wereld 3 overdondert

De ontdekkingsreis op het onbekende plateau White Map gaat verder. Lord Roxton en verteller Edward Malone worden in bewusteloze toestand door een groep Neanderthalers meegenomen naar de krochten van hun bestaan en achter de tralies gesmeten. De mensapen worden verrast en aangevallen door een groep inheemse indianen. Een luguber tafereel speelt zich af voor de ogen van Malone en de professor. Welkom terug.

Door: Bastiaan van Esch

de verloren wereld 3Wantrouwen wordt vertrouwen
Ondertussen komen professor Summerlee, Challenger en hun gids Pablo voor grote uitdagingen te staan. Ze worden verrast door de aanval van een reuzenkaaiman van wel 10 meter lang. Pablo redt het leven van beide heren en het wantrouwen van voorheen maakt plaats voor wederzijds respect en vertrouwen. Kort daarop komt een aantal indianen van de Accala stam aan wal. De mannen tonen zich en maken contact. Omdat er flarden Portugees gesproken wordt is er ruimte voor communicatie. De keuze pakt goed uit, want de professor en zijn mannen worden gezien als vrienden. De Accala-chef zegt treffend: vijanden van onze vijanden zijn onze vrienden. Vanaf nu hebben de avonturiers een gezamenlijke vijand: de brute mensapen.

Missing-link van het lugubere soort
In het kampement van de primaten zijn de twee westerlingen bij bewustzijn gekomen en observeren hun omgeving en hun benarde situatie. Een vrouwelijke indiaan is gegrepen door de mensapen. Deze soort is wellicht de ‘missing link’ tussen apen en mensen. De vrouw wordt op een plateau doodgeslagen en vermorzeld. Het bloed sijpelt van het rotsblok af.

Doortocht afgesneden
Het reisgenootschap komt tot adem in een doorontwikkeld indianendorp en allen zijn zeer verrast hoe dit mogelijk is. Het wordt duidelijk waardoor de indianen zich zo goed kunnen voorzien in hun levensonderhoud en er ontstaat waardering voor hun manier van leven. De expeditie wordt voortgezet en de groep tracht het Plateau, zoals White Map ook genoemd wordt, te verlaten om terug te keren naar de bewoonde wereld. Het doel is om al hun bevindingen aan een ieder die het maar wil horen te verkondigen. Dit wordt echter voorkomen door een doorgedraaide eenling die koste wat kost voorkomen wil dat de expeditieleden hun doel kunnen verwezenlijken…

Realistische tekenkunst met prima scenario
De tekeningen zijn verbluffend. In deel 3 zien de illustraties er nog beter uit dan in de eerste twee delen. Het artwork is zeer gedetailleerd en de inkleuring is van hoog niveau. De cover is indrukwekkend goed getekend en de spanning spat er vanaf. Net als in de eerste twee delen zijn actiescènes wel vrij statisch. Het scenario is goed en meeslepend en de vertaling is goed uitgevoerd, maar is Zuid-Nederlands. Mijn woordenschat aan Vlaamse woorden is dankzij dit boek vergroot, waarvoor dank. De adaptatie van het boek ‘The Lost World’ van Sir Arthur Conan Doyle is zeer geslaagd.

De Verloren Wereld 1,2 en 3
Tekeningen: Fabrizio Faina en Mauro Salvatori
Inkleuring: Andrea Scoppetta
Tekst: Christophe Bec (naar het boek van Sir Arthur Conan Doyle)
Uitgever: Daedalus
Deel 1: 56 pagina’s | € 19,95 | hardcover
Deel 2: 48 pagina’s | € 19,95 | hardcover
Deel 3: 56 pagina’s | €19,95, | hardcover

 

RECENSIES OVERZICHT
Artwork
Scenario
Vorig artikelNegalyod – Het Netwerk controleert de wereld
Volgend artikelDe jongen, de mol, de vos en het paard
de-verloren-wereld-3-overdondertDe ontdekkingsreis op het onbekende plateau White Map gaat verder. Lord Roxton en verteller Edward Malone worden in bewusteloze toestand door een groep Neanderthalers meegenomen naar de krochten van hun bestaan en achter de tralies gesmeten. De mensapen worden verrast en aangevallen door een groep inheemse indianen. Een luguber tafereel speelt zich af voor de ogen van Malone en de professor. Welkom terug.