Home graphic novel Negalyod – Het Netwerk controleert de wereld

Negalyod – Het Netwerk controleert de wereld

Steden die in de lucht hangen en de hemel bedekken, woestijnen met uitgedroogde rivieren en rondrennende dinosaurussen. Welkom in de alternatieve wereld van Negalyod. Een wereld die beheerst wordt door Het Netwerk. Een totalitair regime dat het water en de mensen controleert.

Door Bastiaan van Esch

Jarri
Het hoofdpersonage is een zelfverzekerde eenling die op zijn dino Stygo een kudde dinosaurussen hoedt. De herder trekt rond over uitgestrekte steppes en lege rivierbekkens. Tijdens een mislukte terughaalactie om een afgedwaalde dino terug te brengen bij de groep wordt de herder verrast door overvliegende ‘wachters’ uit de stad. Jarri is verbaasd over de aanwezigheid van deze wachters. Ze zijn op zoek naar een ‘weertruck’ en hebben geen controle over de bestuurder. Vanuit de stad worden weerexperimenten uitgevoerd om onweer op te wekken, want het water in de steden is schaars. ‘Het Netwerk’ wordt geïntroduceerd. Jarri poogt zijn kudde weer in te halen en ontdekt tot zijn schrik dat al het geluid van het vee verstomd is. Hij vreest het ergste: alle dieren zijn dood als gevolg van de passerende weertruck. De truck is met zijn bestuurder volledig losgeslagen en explodeert en is de aanleiding voor de dood van de voltallige kudde. Weg bezit, weg erfenis, voor niets. Jarri besluit de daders van deze zinloze vernietiging op te sporen en wil wraak nemen.

Station 3703
Jarri besluit te vertrekken naar de stad genaamd Station 3703. Hij krijgt het advies leiding Noord 481 te volgen en kan zo alle controleposten vermijden. Hij loopt voor het eerst in zijn leven de stad in. Nog voordat hij door de poort loopt vindt er een check plaats. Hij krijgt een registratienummer toegewezen en de computer vraagt om de reden van zijn bezoek.

De bevolking staat onder het bewind van een totalitair regime en wordt volledig onder controle gehouden. Jarri raakt betrokken bij een rebellengroep en sluit zich aan. De rebellen willen ten strijde trekken tegen het netwerk om een samenzwering te onthullen over de ware aard van de wereld waarin zij leven. Het verhaal ontwikkelt zich in volle vaart en geheimen worden ontrafeld en aangepakt. De controle van het netwerk komt stevig onder druk te staan, maar verleiding, manipulatie en mindfucks liggen op de loer. Zal het de rebellen lukken om het netwerk te ontmantelen?

Het Netwerk
In Negalyod maak je kennis met Het Netwerk. Deze organisatie houdt een ijzeren greep op de bevolking. Mensen worden voorgelogen, gearresteerd en opnieuw geprogrammeerd. Het resultaat is dat de controle over hun eigen denken zelfs verloren gaat. Op de achterzijde van het boek staat:
Het Netwerk controleert het water.
Het Netwerk controleert de mens.
Zonder water geen leven. Werk je Het Netwerk tegen, dan wordt de watertoevoer gestopt. Sta je in dienst van het netwerk en heb je een missie verknald? Vrees voor je leven.

Het verhaal heeft je in zijn greep
Negalyod is een formidabel en origineel scenario met illustraties van hoog niveau. De tekeningen zijn gedetailleerd, krachtig en sferisch. Het leest lekker vlot weg. De inkleuring is fraai, terwijl er slechts van een beperkt aantal kleuren gebruik is gemaakt. Het boek is de afgelopen jaren in meerdere talen uitgebracht en scoort hoge ogen. De Nederlandse vertaling door Dieter van Tilburgh is uitstekend gedaan. Zinnen lopen vlot en van taalfouten is geen sprake. Een totaal overbodige seksscène en relatief veel gevloek willen het boek een nog iets rauwer randje geven, maar dit voegt weinig toe.

Scenario & tekeningen: Vincent Perriot
Uitgever: Deadalus
Inkleuring: Florence Breton

Vertaling: Dieter van Tilburgh
208 pagina’s / €35,95 / hardcover

RECENSIES OVERZICHT
Artwork
Scenario
Vorig artikelSuske en Wiske: van oldschool revival tot futuristische flow
Volgend artikelDe Verloren Wereld 3 overdondert
negalyod-het-netwerk-controleert-de-wereldSteden die in de lucht hangen en de hemel bedekken, woestijnen met uitgedroogde rivieren en rondrennende dinosaurussen. Welkom in de alternatieve wereld van Negalyod. Een wereld die beheerst wordt door Het Netwerk. Een totalitair regime dat het water en de mensen controleert.