Home Recensies Suske en Wiske: van oldschool revival tot futuristische flow

Suske en Wiske: van oldschool revival tot futuristische flow

sonometer amoras

Nee. Ik ga hier geen geschiedenisles over Suske en Wiske geven. Er werd al genoeg geschreven over de 75-jarige kinderen en hun kleurrijke entourage. Standaard Uitgeverij brengt echter twee kenmerkende titels uit: De sonometer en Amoras 7: wie niet horen wil.

Door Jeroen van Esch

De Sonometer
in het decennium 1948-1959 tekende Willy Vandersteen acht Suske en Wiske-avonturen voor het weekblad Kuifje. Ze gingen de geschiedenis in als de ‘blauwe reeks’. Vandersteen begon nog aan een negende verhaal, maar dat bleef bij een stuk of wat stroken en de titel: De sonometer. Ter ere van de vijfenzeventigste verjaardag van onze helden gingen de ervaren scenarist François Corteggiani (De jonge jaren van Blueberry) en tekenaar Dirk Stallaert (De Kiekeboes, Studio Vandersteen) aan de slag met het oude materiaal en namen ze Lambik, Suske en Wiske opnieuw mee op avontuur.

sonometerAmoras: wie niet horen wil
In de Amoras-serie zijn Suske en Wiske jongeren van nu. Of beter gezegd nog, de nabije toekomst. In dit zevende boek zien we hoe er spectaculaire aanslagen gepleegd worden door een mysterieuze terrorist. Het blijkt een kennis te zijn van professor Barabas – leg dat maar eens uit, beste man… Een jacht op de bad guy begint.

Generatiekloofje
Het eerste verschil tussen beide albums, los natuurlijk van de totaal andere stijl, doelgroep en setting, of misschien juist wel daarom, is het taalgebruik. Waar in De sonometer op pagina 5 nog zedig de evangelist Lucas wordt geciteerd door Suske, gooit hij er in Wie niet horen wil bij voorkeur wat stevige vloeken uit. Ik heb het al vaker gezegd: totaal onnodig.

amoras 7Licht en donker
In Amoras spelen uiteraard alle karakters mee, dus Lambik heeft niet zo’n nadrukkelijke rol als in De sonometer. Toch blijft hij een welkom luchtig karakter in de donkere saga, in een uitgave die actuele schurende thema’s niet ontwijkt. De sonometer is op haar beurt een ouderwets optimistisch album, die de jongere van toen als aangenaam herkenbaar zal aanvoelen.

Opmerkelijke overeenkomsten
En toch zijn er ook opmerkelijke overeenkomsten tussen beide albums. Zonder al teveel prijs te geven zien we grote ontploffingen, hoge torens en terroristen.

Er is een gedurfde moderne, veelbelovende generatie doorontwikkeld door Legendre en Cambré. En er is een oude, veelbelovende titel vanuit bijna niets omgetoverd tot een compleet en vermakelijk stripboek, geheel in lijn en stijl met de rest van de historische blauwe reeks.

Suske en Wiske – De sonometer
Corteggiani en Stallaert
56 pagina’s / €7,99 / softcover
60 pagina’s / €14,99 / hardcover

Amoras – 7 Wie niet horen wil
Legendre en Cambré
48 pagina’s / €7,99 / softcover

Koop deze albums bij je favoriete stripzaak of direct online:

RECENSIES OVERZICHT
DE SONOMETER
AMORAS 7
Vorig artikelMax Havelaar is net een Dacia
Volgend artikelNegalyod – Het Netwerk controleert de wereld
suske-en-wiske-van-oldschool-revival-tot-futuristische-flowNee. Ik ga hier geen geschiedenisles over Suske en Wiske geven. Er werd al genoeg geschreven over de 75-jarige kinderen en hun kleurrijke entourage. Standaard Uitgeverij brengt echter twee kenmerkende titels uit: De sonometer en Amoras 7: wie niet horen wil.