Home graphic novel De Magneet: een grafisch mysterie in Vals

De Magneet: een grafisch mysterie in Vals

De Magneet

Pierre, een jonge student architectuur uit Parijs, reist naar Zwitserland om de thermen van Vals te bezoeken. Hij is gefascineerd door het bijzondere gebouw, ontworpen door de Zwitserse architect Peter Zumthor, dat in het hart van de bergen ligt. Die mysterieuze aantrekkingskracht wordt alleen maar sterker naarmate hij zijn bestemming nadert. Maar dan blijkt dat hij niet de enige is die de geheimen van het gebouw wil ontrafelen…

Door Jeroen van Esch

Los van het verhaal werd ik als eerste gegrepen door de heerlijke, groot formaat, cover van De Magneet. En laten we wel wezen: dat is geen overbodige luxe bij een graphic novel. Het liefst sta ik verrukt te stralen bij elke nieuwe beeldboek dat door mijn handen gaat. In dit specifieke geval worden we ondergedompeld in een mix van pop-art en Pietje Mondriaan. Korrelige maar harde kleuren en schaduwen, overal rechthoeken en lijnen. Welkom in Vals.

De Magneet7132
En dan die ouverture! De eerste pagina’s zijn grafische juweeltjes. Alsof de tekenaar zijn ziel en zaligheid in die paar pagina’s wilde storten. Voor je het weet ben je met Pierre op weg naar de Zwitserse Alpen. De thermen, tegenwoordig heel hip 7132 (postcode Vals) genaamd, werken als een duistere magneet. En na de nodige bijzondere ontmoetingen met allerlei locals trekt hij al zijn eerste baantjes in het kuuroord.

De MagneetSpannend sprookje
Er ontvouwt zich een modern sprookje, ingebed in lokale folklore en mysterieuze gebeurtenissen, helemaal compleet met een gevaarlijke tegenstander. Wie is toch die geflipte professor? Vindt Pierre de ware liefde? En welk geheim gaat schuil achter de moderne facade in Vals? De Magneet is een schitterende graphic novel, maar ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat de directie van Vals er een paar euro’s tegenaan heeft gesmeten in een uitstekend geslaagde reclamecampagne. Nou ja, dat nemen we dan maar op de koop toe. Graag een staande ovatie voor meneer Harari.

De Magneet – Lucas Harari
Uitgever: Scratch
144 pagina’s / €29,90 / hardcover