Home Recensies Een bevredigend slot voor Centaurus

Een bevredigend slot voor Centaurus

Daar is ie dan: het slot van de vijfdelige SF-reeks Centaurus! De verkenners die op het oppervlak van de planeet Vera zijn weten nu dat alle mensen, ook die op het ruimteschip, groot gevaar lopen. Dus doen ze verwoede pogingen contact met ze te krijgen, om ze te waarschuwen. Maar in het ruimteschip bevinden zich verraders en ook op het planeetoppervlak manifesteert het kwaadaardige wezen zich.

Door Martijn Douma

Wanneer het commando van het moederschip, onbekend met het gevaar, nóg een ruimteveer vol mensen naar het oppervlak stuurt slaat de paniek onder de verkenners toe. Hun mysterieuze inheemse hulp wijst ze de weg en het wordt een strijd tegen de klok. Zal het de kolonisten lukken te ontsnappen aan de dood?

Daar waar de vorige delen van dit vijfluik het vooral van mysterieuze gebeurtenissen en onderhuidse spanning moesten hebben, draait dit album meer om actie en de waarheid achter alles wat er gebeurd is. Geen spoilers hier, maar Leo en Rodolphe (Frankrijk, 1948) brengen alle losse eindjes netjes bij elkaar: je krijgt een einde naar volle tevredenheid, inclusief een opening richting toekomst – het volgende vijfluik getiteld Europa gaat in het najaar van 2020 van start. Voor liefhebbers van de verhalen van Leo (Rio de Janeiro, 1944), zoals Aldebaran en Betelgeuze is dit een no brainer.

De tekeningen van Zoran Janjetov (Servië, 1961)(De jeugd van John Difool, de Technovaders) zijn ook in dit album van hoog niveau maar, geheel in de trant van Leo zelf, erg statisch. De inkleuring, door Zoran Janjetov Junior, is overigens opvallend goed.

Tekst: Leo en Rodolphe
Tekeningen: Zoran Janjetov
Inkleuring: Zoran Janjetov Jr.
Vertaling: Marc Mergeay
Uitgeverij: Silvester Strips
Softcover: 48 pagina’s / € 8,95 / ISBN 9789463065610
Hardcover: 48 pagina’s / €17,95 / ISBN 9789463065603