Home graphic novel Een Engelsman in mijn boom

Een Engelsman in mijn boom

De vader van Olivia Burton is overleden. Tijdens zijn begrafenis krijgt ze van een oom te horen dat ze een afstammeling is van Sir Richard Burton – de legendarische ontdekkingsreiziger. Hij ging op zoek naar de bronnen van de Nijl, was de eerste westerling in Mekka, vertaalde de Kamasutra en Duizend-en-één-nacht, beunde bij als spion en was tussendoor cartograaf. En zo nog wat dingen meer.

Door Jeroen van Esch

Nja lees hier alles over hem. Olivia’s interesse is gewekt. Ze is wel toe aan een uitje en besluit om zelf een deel van de reis te maken die haar vermeende voorouder ook gemaakt heeft.

Ze gaat niet over één nacht ijs en koopt allereerst elk boek over de man die ze kan vinden en maakt zich zijn levensverhaal eigen. Dit geeft haar als scenariste de mogelijkheid om zijn avonturen in het boek tot leven te wekken, wat natuurlijk een interessante extra laag in het boek oplevert.

Kleurrijk
Het is mooi dat tekenaar Mahi Grand juist de belevenissen van Sir Richard in kleur heeft uitgevoerd, en de scenes in het hier en nu in beige. Het zorgt ervoor dat alle aandacht naar de ontdekkingsreiziger gaat. De hoogtepunten van zijn reizen worden allemaal behandeld dus je krijgt er als lezer haast zomaar een tweede boek bij.

Olivia is niet bang om het diepe in te springen. Ze laat het niet bij een simpele beschrijving maar laat ook de moeizame relatie tussen Richard Burton en zijn compaan John Henning Speke aan bod komen, de man die het Victoriameer ontdekte.

Details
Het tekenwerk van Mahi Grand is sfeervol, dynamisch en afwisselend. Zelfs op de kleinste plaatjes kun je genieten van de vele details. Kaders zijn er voor het overzicht maar als het even kan worden deze losgelaten zonder dat het een rommeltje wordt. Sterker nog, het is grafisch gezien een feestje. En als er dan ook nog eens toegewerkt wordt naar een typisch Engelse ontknoping in de spannende stamboom kan ik niet anders dan hier de volle vijf sterren voor geven. Top.

Olivia Burton & Mahi Grand
Uitgever: Scratch
224 pagina’s / €29,90 / hardcover

RECENSIES OVERZICHT
ARTWORK
SCENARIO
Vorig artikelEen bevredigend slot voor Centaurus
Volgend artikelDe Vier van Baker Street 7: gevaarlijk spel tussen Holmes en Moran
een-engelsman-in-mijn-boomDe vader van Olivia Burton is overleden. Tijdens zijn begrafenis krijgt ze van een oom te horen dat ze een afstammeling is van Sir Richard Burton - de legendarische ontdekkingsreiziger. Hij ging op zoek naar de bronnen van de Nijl, was de eerste westerling in Mekka, vertaalde de Kamasutra en Duizend-en-één-nacht, beunde bij als spion en was tussendoor cartograaf. En zo nog wat dingen meer.