Home graphic novel Een Paardengod als Finse folklore horror

Een Paardengod als Finse folklore horror

Als een groep vrienden tijdens het langlaufen wordt verrast door de snel vallende avond, kunnen ze terecht bij een Finse familie. De boerderij ligt afgelegen, de mensen zijn een beetje typisch maar vooruit, je moet wat in de ijskoude nacht. Te laat ontdekken de mannen dat de bewoners er wel heel vreemde gewoonten op na houden.

Door Jeroen van Esch

De vraag die opeens reëel is: gaan we de Kerst wel halen? De boer blijkt een regelrechte mafklapper, en zijn gezinsleden doen het niet veel beter. Onder het mom van het traditionele christelijke Kerstverhaal ontaardt het avondeten in een bizarre, occulte ceremonie, die vrij weinig met de geboorte van de Verlosser te maken heeft.

Sterker nog, er wordt een demon opgeroepen uit de eerste categorie. Je weet wel, zo eentje die langskomt, maar wel een verlanglijstje heeft voor de moeite. En dan niet af te kopen is met een stuk speculaas. Een indrukwekkende verschijning, een sjamaan, die door de boertjes wordt aanbeden als een god. En die rijkelijk wordt voorzien van zijn gewenste offers.

Finse folklore horror
Verder het verhaal verklappen heeft geen zin – dit boek dient sowieso twee keer gelezen te worden voor je enig idee hebt wat er allemaal gebeurt. Dus dat mag je lekker zelf doen. Laten we het erop houden dat het geen alledaags sprookje is. Het is Finse folklore horror waar de liefhebber van het genre zich ongetwijfeld volledig in kan verliezen.

Ashley Wood
Hoewel auteur Sami Makkonen een bijzondere stijl hanteert (duister, niet te omlijnd en hier en daar voorzien van computer graphics), is het niet helemaal uniek. De stijl lijkt verdacht veel op die van de Australische kunstenaar Ashley Wood (raadpleeg uw favoriete zoekmachine voor illustratieve voorbeelden). Maar wellicht is het toeval.

Makkonen heeft los hiervan een imposante graphic novel gemaakt. De hardcover is om te beginnen prachtig uitgegeven. De tekeningen zijn rauw, donker en akelig. Nogmaals, het is echt een boek voor horrorbeesten. Dat ben ik dan weer niet, en toch kon ik ‘m niet wegleggen.

Het is overduidelijk dat hier iemand aan het werk is die weet wat hij doet. De Finse verteller tovert de onherbergzame gebieden van zijn land om tot een visueel verbluffende nachtmerrie waar je de rillingen van krijgt. En dat is uiteindelijk precies de bedoeling.

Paardengod
Tekst & tekeningen: Sami Makkonen
Uitgever: Scratch
160 pagina’s / €29,95 / hardcover

Haal dit boek bij je favoriete winkel, of bestel direct online: