Home graphic novel Erik Kriek – De Balling

Erik Kriek – De Balling

de balling

IJsland, tweede helft tiende eeuw. Hallstein Thordsson keert terug naar zijn geboortegrond, nadat hij zeven jaar eerder was verbannen voor de moord op zijn jeugdvriend Hrafn Ragnarsson. Niet iedereen is blij met zijn terugkeer. Einar Ragnarsson, Hrafn’s broer, zint op wraak. Zal Hallstein de rust vinden waarnaar hij zo verlangt?

Door Jeroen van Esch

Zoals deze IJslander verlangt naar rust, verlangden wij naar de nieuwe van Kriek. ‘Je weet wel, die kale met die baard’, omschrijf ik hem vaak. Zelf een viking van uiterlijk. Dat hij dit onderwerp koos, dat hem van jongs af aan al intrigeert, verbaast me niks. Zijn vorige boek In the Pines (‘in the pines, in the pines, where the sun never shines and we shiver when the cold wind blows’) was fantastisch. Maar feitelijk nog steeds de verstripping van goeddeels bestaande verhalen, van murder ballads.

De BallingVerteller
Erik Kriek is een verteller. En een verteller vertelt toch het liefst zijn eigen verhaal. En zo schonk Kriek ons een IJslandse sage. Fictie, zo waarschuwt hij ons, want een beetje IJslander kan zijn familiegeschiedenis herleiden tot de eerste generatie bewoners van het noordelijke eiland. Maar het had gebeurd kúnnen zijn. En vanaf de eerste pagina’s weet je het zeker: Kriek was erbij. Bij de angstdromen van de IJslander. Bij de aankomst in zijn geboorteland, gevierd met een dubbele pagina diepe schaduwen. Zie je hem zitten in het schip?

de BallingRauw
En dan moet het echte feest voor ons, lezers, kijkers, luisteraars, nog beginnen. Dan pas ontmoeten we de karakteristieke, bonkige hoofdrolspelers, met stuk voor stuk heerlijke koppen. Lijnen? Daar doet Kriek niet aan. Hij is schaduwmeester. Hij schildert met schaduw en brengt zijn epos tot leven. Het is rauw, spannend tot het eind en mooi. Zo mooi. Vijf sterren.

Erik Kriek – De Balling
Uitgever: Scratch
192 pagina’s / €29.90 / hardcover

 

[bol_product_links block_id=”bol_5d2a3b48d4370_selected-products” products=”9200000101843664,9200000103872973,9200000053552676″ name=”de balling” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

RECENSIES OVERZICHT
ARTWORK
SCENARIO
Vorig artikelBrian Bones onderzoekt mysterieuze ongelukken
Volgend artikelDetectives 4: Martin Bec – Het stille hart
erik-kriek-de-ballingIJsland, tweede helft tiende eeuw. Hallstein Thordsson keert terug naar zijn geboortegrond, nadat hij zeven jaar eerder was verbannen voor de moord op zijn jeugdvriend Hrafn Ragnarsson. Niet iedereen is blij met zijn terugkeer. Einar Ragnarsson, Hrafn's broer, zint op wraak. Zal Hallstein de rust vinden waarnaar hij zo verlangt?