Home graphic novel Exodus

Exodus

Exodus is de verbeelding van een archetypische uittocht van een groepje mensen op de vlucht voor oorlog en vervolging. Een kijkboek op de grens van illustratie en strip waarin actuele thema’s op subtiele wijze overgaan in een toekomstvisioen. De zesenveertig naadloos op elkaar aansluitende illustraties vormen samen een grote panoramatekening van bijna veertien meter.

Illustrator en stripmaker Jasper Rietman maakt redactionele illustraties voor kranten als The New York Times, The Guardian, The Washington Post, De Standaard en de Volkskrant. Daarnaast werkt hij als stripmaker aan eigen projecten. Exodus is zijn eerste boek.

Alhoewel Exodus (uittocht ^je) sterk verwijst naar de actualiteit door thema’s als conflicten in het Midden-Oosten en de opvang van vluchtelingen in Europa, worden er fictieve elementen gebruikt om ze samen te smeden tot een geheel. Letterlijk ook, zoals gezegd. De tekeningen lopen door, en stiekem zit je toch te kijken of je een foutje kunt ontdekken. Tenminste, ik dan. Maar waarschijnlijk heeft hij de hele lange tekening gewoon in stukken geknipt en aan de kaft gelijmd.

Het ziet er uit zoals werk van de Deventenaar eruit ziet: vrolijke kleuren, strakke lijnen en veel details. Het ziet er super verzorgd uit, maar wel is geregeld een ongeregeldheid te ontdekken in zijn beleving van perspectief. Maar misschien doet hij het erom, dat kan natuurlijk ook. Laat je niet foppen door de ogenschijnlijke eenvoud van dit ‘kijkboek’. Sla de pagina’s niet achteloos om, maar bestudeer ze en ruik de ellende, die zo schitterend weergegeven is.

Jasper Rietman
Uitgeverij subQ
46 pagina’s (1 hele lange in stukjes) / €22,50 / hardcover

[bol_product_links block_id=”bol_5b0729134bf45_selected-products” products=”9200000086440725″ name=”exodus” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

RECENSIES OVERZICHT
ARTWORK
9
SCENARIO
9
Vorig artikelDe Raap van Rubens
Volgend artikelPresentatie Bloesems in de herfst
exodusExodus is de verbeelding van een archetypische uittocht van een groepje mensen op de vlucht voor oorlog en vervolging. Een kijkboek op de grens van illustratie en strip waarin actuele thema’s op subtiele wijze overgaan in een toekomstvisioen. De zesenveertig naadloos op elkaar aansluitende illustraties vormen samen een grote panoramatekening van bijna veertien meter.