Home graphic novel Goudhaantje: Beethovens jonge jaren

Goudhaantje: Beethovens jonge jaren

Goudhaantje

We schrijven (tekenen) 1778 en zijn in Bonn beland. Daar woont de familie Van Beethoven. Inderdaad, die van de componist. Alleen is de kleine Ludwig weliswaar bijzonder getalenteerd, maar ook nog piepjong. Vader Johann heeft schulden en een drankprobleem. Genoeg ingrediënten voor een fijne graphic novel.

Door Jeroen van Esch

GoudhaantjeTekenaar Mikael Ross, die we nog kennen van Het Omgeval, neemt ons 243 jaar terug in de tijd, toen kinderen nog net zo gek waren op sneeuw. Ludwig maakt ruzie met wat pestkoppen en delft het onderspit. Ondanks zijn nogal agressieve karakter.

Al scheldend en tierend komt hij thuis om zijn gevluchte broertjes uit te kafferen voor vervloekte hersenverwekers en wat dies meer zij. De hilarische toon is gezet.

GoudhaantjeProbleemgezin
Zoals gezegd is papa Beethoven alcoholist. Hij heeft schulden bij foute vrienden. Zijn enige hoop is Der Luddi, mits hij niet gaat improviseren want daar kan hij niet goed tegen. Als enige, want een man met verstand van zaken herkent meteen de ongekende kwaliteiten van de jonge Beethoven. Hij wordt met een zak geld naar Wenen gestuurd om les te nemen bij de grote Mozart. Maar dat gaat niet echt van een leien dakje bij de nerveuze, licht agressieve student.

GoudhaantjeFris en fruitig
Verwacht bij dit boek geen zwaar doorwrocht levensverhaal van een componist. In lijn met het Omgeval is de stijl fris en super grappig waar het kan, maar gaat veel verder op grafisch vlak. De feestelijke kleuren die uitbundig en gelijktijdig met de improvisaties uit de piano stromen zijn een genot om te zien. De intense passie van Ludwig van Beethoven spatten van de pagina’s, maar ook zijn dramatischere kant wordt niet vergeten, juist kunstig verweven. Een aandoenlijk verhaal, een dikke tip voor dit najaar.

Goudhaantje – Beethovens jonge jaren
Tekeningen & scenario: Mikael Ross
Vertaling: Christine Anneliese
Uitgever: Scratch
192 pagina’s / €29,90 / hardcover

Haal dit boek bij je favoriete winkel of bestel direct online:

RECENSIES OVERZICHT
ARTWORK
SCENARIO
Vorig artikelGrote Panda en Kleine Draak leven in het moment
Volgend artikelGrensverleggers in MoCA
goudhaantje-beethovens-jonge-jarenWe schrijven (tekenen) 1778 en zijn in Bonn beland. Daar woont de familie Beethoven. Inderdaad, die van de componist. Alleen is de kleine Ludwig weliswaar bijzonder getalenteerd, maar ook nog piepjong. Vader Johann heeft schulden en een drankprobleem. Genoeg ingrediënten voor een fijne graphic novel.