Home graphic novel Grote Panda en Kleine Draak leven in het moment

Grote Panda en Kleine Draak leven in het moment

Het boek Grote Panda en Kleine Draak is een boek vol korte dialogen en wijsheden. De seizoenen worden doorlopen en elke tijdspanne heeft zijn glans. Een kompas in het vinden van jouw eigen weg en om te leren leven in het hier en nu.

Door Bastiaan van Esch

‘In mijn hoofd stormt het soms ook’ zei Kleine Draak. ‘Als je goed luistert,’ zei Grote Panda, ‘kun je de regendruppels op de steen horen spatten. Zelfs in een storm kun je een beetje rust vinden.’

De afgelopen 18 maanden zijn voor veel mensen intens geweest en het stormt in menig leven. Een op het oog simpele reactie geeft stof te nadenken. Er wordt niet voorbij gegaan aan het feit dat het stormt, maar er is aandacht voor het kleine beetje glans van dat specifieke moment.

Samen kom je verder
Van de bevriende reisgenoten is de Grote Panda de goeroe en de Kleine Draak de leergierige volgeling. De rode draad in dit boek is de kracht van het samen doen. Alleen kom je ver, samen kom je verder. De seizoenen passeren en voor alles is er een tijd. De vertaalslag naar de fases van het leven is vlot gemaakt.

Verdwaal en zoek verbinding
Het is aan te raden het boek vooral meerdere keren te lezen. De diepere laag komt zo meer naar de oppervlakte en geeft je het inzicht in de bedoelingen van de schrijver. Naast het leven in het hier en nu wordt ook duidelijk zichtbaar dat het zinloos is om jezelf met anderen te vergelijken. Volg je eigen pad. Verdwaal en vind de weg weer terug. Zoek verbinding met je naasten en trek samen op. Leer van wat je ziet.

‘Op de kaart staat niet waar ik heen moet,’ zei Kleine Draak. ‘Jouw reis staat op geen enkele kaart,’ zei Grote Panda. ‘Je moet je eigen pad ontdekken.’

Zelfde laken en pak?
Er is een vergelijkbaar boek beschikbaar dat hetzelfde thema behandelt: De Jongen, de mol, de vos en het paard. De vrienden maken een gezamenlijke reis. Een expeditie met eindbestemming ‘onbekend’, vol met oneliners die de juiste snaar raken en je in vervoering brengt.

De tekeningen zijn subtiel getekend en in een paar gevallen ontroerend mooi. In combinatie met het vele diepzinnige geklets, is het een boek waar je met enige regelmaat met plezier je gedachten de vrije loop kunt laten. Deze bundel krijgt naar mijn idee niet de ‘bestseller’ status zoals het eerder genoemde boek heeft verworven. Het is wel een prachtig boek om samen met je geliefden over door te mijmeren.

Grote Panda en Kleine Draak
Scenario en tekeningen: James Norbury
Vertaling: Ariane Schluter
Uitgeverij: Fontaine Uitgevers
159 pagina’s / €20,00 / hardcover

Haal dit boek bij je favoriete winkel, of bestel direct online: